URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2020, 08:47

Relaxare în vremea Covidului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină pandemie declanşată de virusul SARS-Cov-2, după ce am trecut printr-o stare de urgenţă şi am intrat în stare de alertă, simţim tot mai acut nevoia de relaxare.

Ne aflăm în faţa a două opţiuni: o relaxare totală, cu manifestări de tipul celei din parcul Herăstrău, unde sute de oameni au sfidat coronavirusul şi normele de protecţie, sau o relaxare prudentă, care nu exclude întâlnirile de socializare.

Cred că a venit momentul să ieşim din casă, să mergem la muncă, să socializăm, să facem sport şi, de ce nu, să vizităm un alt obiectiv important căruia i-am simţit lipsa: terasa. Dar cu respectarea unor măsuri de precauţie! Distanţarea socială, igiena respiratorie şi spălarea mâinilor nu sunt doar lozinci, ci lucruri uşor realizabile, care vor creşte siguranţa acestei relaxări.

Direct implicat în acţiunea anti-Covid-19, vă mărturisesc un lucru îmbucurător: în ultimele zile a scăzut numărul celor care au rămas internaţi în Spitalul Municipal din Oradea, un spital Covid-19.

Personalul din lupta anti-Covid-19, considerat de unii eroii din prima linie, de alţii şpăgarii care nu se mai satură de bani, şi-a făcut şi îşi face în continuare datoria. Puţină lume înţelege ce înseamnă să stai ore în şir în echipamentul de protecţie, senzaţia de lipsă de aer şi de sete, să nu ştii dacă este zi sau noapte şi să faci eforturi extraordinare de salvare a fiecărui pacient.

Doar relaxarea prudentă a populaţiei şi respectarea măsurilor de protecţie vor da posibilitatea sistemului medical să revină mai repede la situaţia existentă înaintea pandemiei. Decât să ne întâlnim în spitale, este de preferat să ne vedem pe terase, în sălile de spectacol, pe terenurile de sport.

Trebuie să înţelegem că pentru o bună perioadă de timp viaţa va fi altfel, trebuie să acceptăm coabitarea cu „Covidul” şi, de ce nu, când stăm la masă pe terasă să păstrăm un scaun între noi. Poate îl ocupă acest virus de 125 de nanometri.

Ovidiu Burtă
medic

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON