URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2021, 15:48

Relaxare în România: Concerte în aer liber, workshop-uri, meciuri cu spectatori, dar doar pentru vaccinaţi sau vindecaţi de Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce multe ţări europene, cu procente mai mari de vaccinare, dar cu cazuri multe de infecţie cu SARS-CoV-2, iau măsuri restrictive, România pregăteşte câteva măsuri de relaxare. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis să permită organizarea de concerte în aer liber, accesul unor categorii de spectatori la competiţii sportive şi organizarea de workshop-uri.

De asemenea, o altă măsură se referă la organizarea de momente festive dedicate zilei de 1 Decembrie. 

Decizia CNSU va fi transmisă Guvernului României şi, dacă va fi aprobată, noile norme vor intra în vigoare de la 1 decembrie.

Scutiri pentru Ziua Naţională 

Concret, conform hotărârii CNSU de vineri, "se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul Bucureşti a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane şi cu respectarea măsurilor de prevenţie". 

Măsurile sunt mai multe între care respectarea unei distanţe de un metru faţă de alte persoane, purtarea măştii de protecţie, dezinfectare, etc. În schimb, strict pentru aceste ceremonii, nu se impune prezentarea certificatului digital Covid. 

La meciuri 

O altă măsură importantă propusă de CNSU se referă la competiţiile sportive din România. Astfel, spectatorii vor putea asista la întreceri şi meciuri desfăşurate atât în spaţii închise, cât şi în spaţii deschise. Acestea vor putea fi ocupate însă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului. 

De asemenea, competiţiile se vor ţine doar în intervalul orar 5 – 21. Participanţii vor respecta o distanţă de minim un metru faţă de alte persoane şi vor purta, bineînţeles, masca de protecţie. 

Cel mai important aspect este acela că la meciuri vor putea asista DOAR persoanele vaccinate cu schema completă sau trecute prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2). 

Concerte în aer liber 

Noua decizie a CNSU permite şi organizarea ÎN AER LIBER a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

Şi în acest caz, evenimentele se pot desfăşura doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană. 

La fel, vor pute asista la evenimente doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Şi workshop-uri

În fine, CNSU a decis că se vor putea organiza cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-uri şi conferinţe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, însă doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de sănătate publică. 

Şi în aceste cazuri, vor avea acces doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

"Am spus (n.r. – anterior) că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia, dar, după cum vedeţi, rămâne obligatoriu certificatul verde (n.r. – prezentarea lui pentru a putea lua parte la activităţi). Singura zonă în care într-adevăr nu se cere certificatul este 1 Decembrie", a spus, într-o conferinţă, dr. Raed Arafat. 

La şcoală 

Pe de altă parte, prin acelaşi document, CNSU propune îi Guvernului României să aprobe ca antepreşcolarii, preşcolarii, şcolarii şi liceeni să poată participa fizic la activităţi / ore de curs în localităţile unde incidenţa cumultată Covid este mai mică de 3 cazuri la mia de locuitori, indiferent de procentul de vaccinare în rândul angajaţilor unităţilor de învăţământ. 

Vineri, în România au fost raportate 2.889 de cazuri noi de Covid-19 şi 281 de decese.

Hotărârea CNSU privind noile măsuri de relaxare:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Inteligența planetară se duce în hilar.
După toate astea, o să se mire tot expertul sanitar de la OMS, FDA, CDC, UE, CE, EMA, etc ... cum de nu mai trece Covidul ăsta, din moment ce se întâlnesc doar vaccinații între ei.
Postat 19 Noiembrie 2021, 17:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON