URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2022, 10:00

Reglementări post-pandemie... Amenzile, încotro?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna noiembrie spuneam, într-un articol din BIHOREANUL, că una dintre cauzele neîncrederii populaţiei în decidenţii politici este tocmai nerespectarea de către autorităţi a principiilor de drept şi chiar a legislaţiei în vigoare. 

Într-o scurtă retrospectivă a ultimilor doi ani constatam că Preşedintele a instituit cam neconstituţional o stare de urgenţă pe care a prelungit-o în acelaşi mod. Când Curtea Constituţională a semnalat acest lucru, chiar dacă voalat, politicienii noştri nu au mai prelungit starea de urgenţă cu restricţii adaptate, în mai 2020, ci au inventat o struţo-cămilă neconstituţională, respectiv deja defuncta stare de alertă, iar astăzi discută deja despre proiectul stării "de criză".

În acest context, din mai 2020 şi până în martie 202, reglementările "pandemice" au fost mai mult sau mai puţin haotice şi discutabile din perspectivă legală şi, ca totul să fie şi mai interesant, toate au dispărut brusc în 9 martie 2022. Peste noapte au dispărut măşti, cursuri online, carantină, certificate şi, odată cu ele, viaţa noastră în pandemie. A rămas, vreme de câteva zile, doar celebrul PLF, pentru simplul motiv că onorabilii noştri guvernanţi au uitat pur şi simplu să abroge ordonanţa care îl reglementează.     

Din perspectivă strict juridică, începând cu 9 martie 2022, au încetat absolut toate reglementările specifice perioadei pandemice, prin încetarea stării de alertă prelungită succesiv din mai 2020. În consecinţă, nu mai există nicio restricţie - nici măcar persoanele confirmate pozitiv nu mai au vreo obligaţie legală să stea izolate şi nu mai există nicio sancţiune pentru nimic legat de pandemie. Că e bine sau rău, asta deja e politică...

Dintr-o altă perspectivă, dispar şi anumite "facilităţi" oferite de contextul pandemic. Spre exemplu, legal nu mai poate exista învăţământ online, iar din 20 martie 2021 nu se mai prelungesc automat dovezile de circulaţie în cazul permiselor reţinute în cadrul dosarelor penale. În alte domenii, "facilităţile" dispar după o anumită perioadă de timp; de exemplu, în 30 de zile de la încetarea stării de alertă îşi va înceta efectele şi Legea 114/2021 privind unele măsuri speciale în materia justiţiei online.

La final o întrebare se ridică, totuşi: mai subzistă oare amenzile aplicate pentru abaterile "pandemice", în condiţiile în care legislaţia a fost abrogată, iar legea contravenţională mai favorabilă retroactivează? Adică, mai pe româneşte, oare nu au fost aruncate la gunoi, într-o secundă, toate veniturile rezultate din amenzi aplicate în starea de alertă?

Nu ne rămâne decât să aşteptăm opinia Justiţiei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Banc si nu prea!
Operativa la politie. Un oarecare catre sef: -Dom' sef, acum daca s-au scos amenzile pt. cei fara masca, noi ce facem, stiti ca avem plan de amenzi...? -Boule, ii amendati pe cei cu masca!
Postat 18 Martie 2022, 11:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON