URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2024, 19:55

Record național de scufundare, doborât într-o peșteră inundată din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scafandrii din cadrul Salvaspeo Cluj au coborât la o adâncime de nu mai puţin de 129 de metri în izbucul Izbândiş din Munţii Pădurea Craiului, una dintre cele mai greu accesibile peşteri inundate din România, şi au doborât recordul naţional de scufundare.

Performanţa a fost realizată joi de scafandrii clujeni Cristian Irimieş şi Flaviu Pop, membrii echipei de vârf, împreună cu Ciprian Man, care a asigurat suportul.

Ei au reuşit să coboare la o adâncime de 129 de metri în peştera inundată din Şuncuiuş, depăşind astfel recordul anterior de 121 de metri, stabilit în anul 2022 în acelaşi izbuc. 

La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta. Din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel moment, scafandrii au decis să se întoarcă. Au constatat, însă, că peştera continua descendent, oferind provocări de explorare viitoare, se arată într-o postare făcută pe Facebook de Salvaspeo Cluj. 

În urma experienței, aceștia au realizat o hartă (foto jos) a izbucului ale cărui adâncimi totale nu sunt cunoscute exact.

În ultimele luni, echipa Salvamont-Salvaspeo Cluj a efectuat mai multe ture de explorare în izbucul Ibzândiş, cunoscut pentru condiţiile dificile de scufundare, inclusiv adâncimea şi vizibilitatea redusă, ca parte a procesului lor de pregătire pentru a reuşi această performanţă.

Harta Izbandis

Scufundarea la astfel de adâncimi necesită nu doar curaj, ci şi o pregătire extrem de minuţioasă. Aceasta include calculul şi pregătirea amestecului de gaze pentru respirat, pregătirea surselor de energie electrică pentru echipamentul subacvatic şi pentru încălzirea costumului de scufundare, având în vedere că temperatura apei poate fi de numai 9 grade Celsius, precum şi pregătirea şi instalarea firului ghid, esenţial pentru orientarea într-o peşteră inundată.

Izbucul Izbândiş este locul de unde izvorăşte valea cu acelaşi nume care traversează comuna bihoreană Şuncuiuş. Deşi este unul dintre cele mai pitoreşti locuri din zonă, acesta prezintă pericole chiar şi pentru scufundătorii profesionişti. În 1984, speologul şi scafandrul Halasi Gabor a murit înecat după ce s-a scufundat în Izbândiş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON