URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iulie 2020, 15:00

Reciclăm împreună! RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile din plastic

Reciclăm împreună! RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile din plastic SĂ COLECTĂM SELECTIV! Anul trecut, orădenii au colectat selectiv 1.285 tone de plastic, adică jumătate din cantitatea totală de deşeuri reciclabile strânse de locuitorii oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai importante invenţii din secolul trecut, plasticul este peste tot: în haine, în aparatele electrice şi electrocasnice, în maşini, în ambalajele alimentelor. Tocmai pentru că este foarte răspândit, el trebuie eliminat inteligent, pentru a nu rămâne sute de ani în natură.

Primăria Oradea şi RER Vest le-a asigurat tuturor locuitorilor oraşului soluţii eficiente şi accesibile pentru ca deşeurile din plastic pe care le produc să ajungă la reciclare. Mai e nevoie să funcţioneze doar interesul şi responsabilitatea orădenilor...

Viaţă lungă

Estimările făcute de specialişti arată că, la nivel mondial, 30 milioane de tone de plastic se aruncă la gunoi anual. Dacă nu sunt reciclate, aceste deşeuri ajung să ocupe suprafeţe uriaşe în gropile de gunoi. Unde vor sta mult şi bine, deoarece, în funcţie de tipul de plastic, durata lor de viaţă se întinde între 500 şi 1.000 de ani.

Dincolo de faptul că umplu gropile de gunoi, plasticul e şi o sursă importantă de poluare a naturii. PET-uri, pungi, folii şi alte obiecte făcute din acest material ajung în ape, păduri, pe marginile drumurilor ori prin copaci, dăunând mediului înconjurător. Un argument în plus pentru reciclarea lor...

Ca deşeurile din plastic să poată fi reciclate, condiţia principală este colectarea selectivă. Acestea trebuie aruncate separat de deşeurile menajere, astfel încât să poată fi sortate pe tipuri şi culori, iar apoi măcinate şi topite în fabricile dedicate reciclării lor. Astfel, redevin materii prime.

Soluţii pentru toţi

Pentru a-i ajuta pe orădeni să aibă o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător, RER Vest şi Primăria au asigurat infrastructura necesară colectării selective. Toate blocurile au în apropiere containere de culoare galbenă, în care cetăţenii să arunce deşeurile reciclabile, iar orădenii care stau la case au primit gratuit saci de aceeaşi culoare.

Înainte de a le arunca la gunoi, ceăţenii trebuie să golească plasticul de orice conţinut. De asemenea, PET-urile trebuie strivite, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu.

RER Vest asigură colectarea gratuită a deşeurilor reciclabile cu alte utilaje decât cele care colectează deşeurile menajere şi în zile diferite, tocmai pentru a oferi garanţia că resturile nu sunt amestecate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON