URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2023, 09:31

Reciclabile pe stil nou: Cum va funcționa colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții, ce se introduce în Oradea din 3 iulie

Reciclabile pe stil nou: Cum va funcționa colectarea separată a deșeurilor în 5 fracții, ce se introduce în Oradea din 3 iulie DE 5 X SELECTIV. De luna viitoare, orădenii vor separa reciclabilele în trei fracții, iar pe lângă ele vor arunca distinct biodeșeurile (pubela maro) și resturile reziduale (pubela neagră)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deşeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic şi metal, hârtii şi cartoane, respectiv sticle.

RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să ştie cum să arunce deşeurile ori când să le scoată la limita proprietăţii.

Scopul separării

Introducerea colectării separate a deşeurilor în cinci fracţii înseamnă, de fapt, definirea exactă a două noi categorii de deşeuri pentru care orădenii nu aveau până acum soluţii la îndemână: sticlele (pubela verde) şi hârtiile şi cartoanele (sacul albastru).

În tot Bihorul, cu excepţia Oradiei, aceste deşeuri se colectează separat încă de la implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), doar municipiul reşedinţă de judeţ fiind restant la acest capitol. În acest an, Primăria a decis că a sosit momentul ca toţi orădenii să arunce deşeurile în cinci părţi, măsură care se va aplica în tot oraşul începând cu 3 iulie 2023. 

De ce este necesară sortarea mai strictă? Pentru succesul reciclării. Sticla este un material care poate fi reciclat la infinit, prin topire, însă, dacă e aruncată laolaltă cu plastic ori metal, se sparge şi este greu de separat. Totodată, hârtiile şi cartoanele, cele mai "sensibile" deşeuri când vine vorba de contaminarea cu substanţe lichide, se pot transforma mai uşor în maculatură reciclată, dacă nu riscă să fie udate sau pătate cu fluide care s-ar putea scurge din ambalajele de plastic ori de sticlă.

Cum aruncăm?

Fracţia verde, pe care orădenii de la blocuri o aruncă de ceva timp în pubelele de aceeaşi culoare din ţarcuri şi pentru care cei de la case au primit, recent, găleţi anume concepute, este compusă exclusiv din sticle şi borcane, clătite. Ele trebuie aruncate fără capacele din metal sau plastic (al căror loc este în sacul galben) şi pot fi amestecate, indiferent de culoarea lor.

Fracţia albastră, adică maculatura (ziare, cutii din carton pliate, cutii de ouă, cutii de pizza, curate şi ambalaje din carton ale produselor alimentare), are destinaţia în sacii de culoare albastră, distribuiţi orădenilor care stau la case de către RER Vest, laolaltă cu găleata verde. 

Pentru orădenii care stau la blocuri, Primăria nu a găsit încă o soluţie potrivită: în jurul unor imobile au fost reamplasate "bătrânele" igluuri albastre, care au mai fost pe străzile din oraş. Nu toate blocurile au în vecinătatea imediată aceste recipiente, aşa că pentru unii orădeni de la blocuri fracţia albastră ar putea să presupună un efort de deplasare.

Din iulie începând, sacul galben sau pubelele de aceeaşi culoare vor fi destinate doar colectării ambalajelor din plastic şi metal, cum ar fi PET-uri, doze din aluminiu, caserole din plastic, recipiente de detergent, gel de duş, săpun lichid, cutii de conserve, toate clătite şi strivite.

Găleţi şi saci pentru toţi

În ultimele luni, RER Vest a derulat o campanie de distribuire a găleţilor verzi şi sacilor necesari pentru colectarea în cinci fracţii, iar aproximativ 14.000 de orădeni care stau la case au intrat în posesia lor, fiind astfel pregătiţi pentru noua rânduială.

"Clienţii care nu şi-au ridicat «pachetele» de colectare separată o mai pot face de la sediul RER Vest din strada Tudor Vladimirescu nr. 79 sau de la cele două puncte de colectare separată a deşeurilor din Oradea, de pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor", a declarat Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest. 

Punctele de colectare separată sunt deschise de luni până sâmbătă între orele 8 şi 20, iar la sediul RER Vest programul de lucru este luni, miercuri şi vineri între orele 8 şi 16, respectiv marţi şi joi între orele 8 şi 17. 

Când se colectează

Odată cu găleţile verzi şi sacii albaştri, orădenii au primit şi calendarul colectării separate, astfel încât să ştie când să scoată deşeurile la limita proprietăţii. 

Regula este destul de simplă: ziua de colectare a deşeurilor reciclabile rămâne aceeaşi, dar în fiecare săptămână cetăţenii trebuie să scoată alt tip de deşeuri. Practic, fracţiile reciclabile alternează: ambalajele din plastic şi metal (sacul galben) se ridică din două în două săptămâni, iar, între ele, cele din carton şi hârtii şi sticle, care vor avea, astfel, câte o colectare la fiecare patru săptămâni.

"De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben în zilele de luni vor avea într-o zi de luni colectarea de sac galben cu plastic şi metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie şi carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire", a precizat reprezentata RER Vest. Altfel spus, săptămâna şi tipul de deşeuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Confuzie
Multa lume face confuzia cum ca RER sorteaza deseurile. RER este doar prestatorul de servicii care colecteaza si transporta gunoaiele. In RER e actionar Primaria Oradea si RWE Entsorgung AG Germania. Cei care sorteaza deseurile sunt Eco Bihor, care e un parteneriat public privat al Consiliului local cu KEVIEP Kft Ungaria. Aceeasi firma care functioneaza si in Covasna. Eco Bihor sorteaza si valorifica deseurile fie prin reciclare directa (compost, biogaz/energie electrica, etc.), fie predandu-le catre alti reciclatori ori catre incinerare (in fabrici de ciment). Ce nu se recicleaza/valorifica se depoziteaza la groapa de gunoi. Toate contra cost, generand profit. Ceea ce isi doreste Primaria/RER/Eco Bihor este sa reduca costurile de sortare si, deci, sa "optimizeze" profitul. Cum? Platind mai putin catre Eco Bihor pt. deseuri gata sortate si, in paralel, marind taxele de colectare de la populatie pt. deseul nesortat. Mai pe scurt, populimea plateste si, in acelasi timp, munceste pt. cauza. Toate serviciile publice trebuie sa faca profit, pt. a finanta marile proiecte ale caror beneficiari principali sunt firmele de constructii prietene. Dezvoltare adica. Oradeanul n-are decat sa fie mandru ca Oradea e laudata in campaniile de PR, in timp ce traieste, ca vai mama lui, in mijlocul unui urias si perpetuu santier.
Postat 25 Iunie 2023, 13:38 de Musti
Cu manual de instrucțiuni. Așa va funcționa!
Să ne dea broșuri cei de la RER! Ar trebui să plătească și chirie la câte tomberoane și saci trebuie să ținem în curte.
Postat 24 Iunie 2023, 23:14 de Vio_427
@Adrian 1965
Aveti dreptate. Noi platim impozite si din ce in ce mai multe sarcini de resortul primariei sint puse pe spinarea cetateanului. Dar cetateanul daca zice ceva, este necivilizat, abrutizat, si la sfirsit amenda ça n'ai facut ce trebuia sa o faca primaria. Nu mai stiu de unde sa scoata bani!
Postat 24 Iunie 2023, 14:53 de Piranda
Reciclare
Nu au decât să își facă o stație de sortare automată! Eu am să separ gunoiul de ambalajele reciclabile și atât! Sunt plătiți pentru ridicarea și sortarea gunoiului și nu am de gând să muncesc pentru ei mai ales că fac și bani din valorificarea materialelor reciclabile! Oricum începând din noiembrie sticlele, peturile și dozele se vor returna deci nu vor mai ajunge în pubelă!
Postat 24 Iunie 2023, 14:34 de Adrian1965
@pinonel
Ideea d-voastra este buna si pe ea se poate filozofa la infinit. Dar ce ne facem cind Gratie acestei multiplicari (absurde) ne trezim in bucataria de bloc cu mai multe pubele decit cratite?
Postat 24 Iunie 2023, 13:22 de Piranda
Deci debiteaza rer-u la prostii....
Hartia se recicleaza prin umezire, dupa tocare deci tu sa o mentii uscata e fix degeaba. Nu mai raspanditi atatea minciuni, oamenii se desteapta si va vad eu cum realizati tinta de reciclare daca se desteapta tot mai multi. Hartia colorata se transforma pana acu 10-15 ani in hartie kraft (aia maro, de ex la saci), dar acum se poate chiar si in hartie alba de calitate usor inferioara. Sticla se sorteaza de plastic tot prin apa, plasticul si peletele de plastic pluteste, sticla se scufunda. Diferenta intre oet si masa plastica e din nou usor de realizat, dar trebuie un inginer cu ceva carte (de aia de biblioteca, nu de cruce). Dar de ce sa isi faca reru statie de sortare demna de 2015 macar, cand pot baga fractii. Oare daca sortam resturile de paine separat de celalte, nu puteti face maia din ea? Sau din cojile de ou sa le tocati si sa avem calciu de cobtrolat PH-ul in sol (moama, acu o sa caute reru ce e ala ph). Sau sticla alba de cea colorata. Cand am intrebat la ei daca pot pune in containerul galben sticla de geam, au zis ca nu, sub nici o forma sa nu fac asta. Logic, borcanele si sticlele nesparte se valorifica asa cum sunt, bani facuti mai usor. Eu am mai zis, de la mine duc doar una neagra pe luna. In rest sunt altii fara atatea pretentii care le preiau gratuit sau chiar iti ofera ceva pe ele. Pet-urile le duceti la lidl, e mai eco asa decat sa vina vreun frustrat care amesteca galbenele cu negre, ca nu are el chef de atata lucru.
Postat 24 Iunie 2023, 13:05 de poiu
:::::))))))
Nu va duce capul sa colectați, schimbați orașul
Postat 24 Iunie 2023, 10:50 de Sandu2100
N-a aparut la prima postare, poate apare acum!
https://covasna.ecobihor.ro/statia-sortare-deseuri-reciclabile-cv/
Postat 24 Iunie 2023, 10:32 de pinonel
Luaţi aminte, dom' vice mȃlan, cicӑ şef ADI Ecolect Bihor!
,,Stația de sortare permite separarea deșeurilor reciclabile colectate, pentru a atinge obiectivele privind reciclarea prevazute de legislația în vigoare. Procesul tehnologic se realizează prin sortarea mecanică și manuală cu atenție a deșeurilor colectate separat, pentru a fi transformate în materie secundară și pentru introducerea lor în circuitul industrial, pentru economisirea resurselor naturale și de energie.Deșeurile reciclabile sunt selectate cu mare atenție pe sortimente, culori și compoziție. Acestea includ următoarele categorii:1.flacoane PET 2.folie 3.materiale plastice de diferite tipuri 4.hârtie 5.carton 6.doze de aluminiu 6.sticlă 7.deşeuri mixte valorificabile energetic, etc." De ce in HarCov se poate si in Oradea/Bihor, nu?!
Postat 24 Iunie 2023, 10:30 de pinonel
RER nu e în stare să comunice.
Orice operator serios în domeniu transmite și lasă în cutiile poștale ale clienților programul anual al colectărilor, cu instrucțiunile aferente pe verso. RER Vest SA nu este o companie serioasă în multe situații, având ca acționar și municipalitatea care s-a dovedit neprofesionistă în administrarea serviciilor publice locale.
Postat 24 Iunie 2023, 10:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON