URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2024, 09:02

Reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată din bani europeni. Investiția totală este estimată la 20 de milioane de euro

Reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată din bani europeni. Investiția totală este estimată la 20 de milioane de euro foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitarea clădirii Colegiului Mihai Eminescu din Oradea ar putea fi cofinanţată prin POR Nord-Vest 2021 – 2027.

„Va exista concurenţă”

Primăria Oradea a depus miercuri seară spre finanţare prin POR proiectul de reabilitare a celor trei corpuri de clădire de pe strada Roman Ciorogariu nr. 18.

„Aşteptăm să primim răspunsul. Va exista concurenţă pentru că pe această axă sunt depuse multe proiecte din regiune”, a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş.

Potrivit proiectului depus, valoarea lucrărilor se ridică la 100,5 milioane lei, cu TVA inclus, echivalentul a circa 20 milioane euro.

„Am mers la limita maximă admisă pentru un proiect, de 10 milioane euro, pentru că este vorba de o investiţie de amploare pe care Primăria Oradea trebuie să o facă”, a spus Moş.

De altfel, pentru a se încadra în valoarea maximă admisă spre finanţare, municipalitatea şi-a asumat să suporte tot ce trece de această sumă, fapt pentru care contribuţia sa se va ridica la încă 10 milioane euro, reprezentând 50% din proiect.

În cazul în care municipalitatea orădeană va obţine finanţarea, lucrarea va fi scoasă la licitaţie cu un termen de execuţie de 36 de luni.

Greu de reabilitat

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a aprobat în decembrie anul trecut, în şedinţă online, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a clădirii colegiului Mihai Eminescu, în valoare de 83 milioane lei plus TVA.

Potrivit documentului adoptat, cu ocazia lucrărilor se vor înlocui ferestrele exterioare cu o tâmplărie din lemn stratificat, pereţii exteriori vor fi tencuiţi cu mortar termoizolant, planşeele spre pod ale clădirilor vor fi izolate cu saltele din vată minerală bazaltică, se vor amplasa reţele de încălzire şi răcire în podele, vor fi puşi robineţi termostataţi pe copurile de încălzire, vor fi reabilitate spaţiile interioare şi multe altele.

Monument istoric reprezentativ pentru Oradea, clădirea colegiului Mihai Eminescu a ajuns în paragină după ce a constituit ani de zile subiectul unui proces deschis de Ordinul călugărilor catolici Premonstratens împotriva Primăriei Oradea, câştigat cu sentinţă definitivă de către municipalitatea orădeană în anul 2014.

De atunci, Primăria Oradea a căutat mai multe surse de finanţare a lucrărilor, a căror valoare a crescut an de an direct proporţional cu inflaţia şi degradarea stării clădirii.

Reabilitarea imobilului a fost asumată în ultimii trei ani, în repetate rânduri, de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii, inclusiv în mandatul fostului ministru, bihoreanul Cseke Attila, dar lucrările nu au primit până la urmă finanţare de la bugetul central.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
In alta ordine de idei…
e o cladire emblematica, ma bucur ca actiunile de retrocedare au esuat si se reface. Poate ar trebui scoasa circulatia din centru, mai degraba decat mutata cladirea, doar ca parcarile si-ar pierde menirea. Greu cu mentalitati obsolete…
Postat 19 Ianuarie 2024, 15:53 de User anonimizat
E o lucrare complexa, refacere (sper restaurare) plus modernizare.
O lucrare similara, Palatul de Justitie, a costat 26.5 milioane de euro acum 10-12 ani.
Postat 19 Ianuarie 2024, 15:48 de User anonimizat
Una nous
Cu 20 mil faci una noua la periferie si scapi de trafic in centru.
Postat 19 Ianuarie 2024, 12:40 de Petre93
e cu virgula,
Sincer la 20 milioane euro faci una noua. Eu zic sa mai analizam. Daca iese lucrarea asta.....unii se fac cu bani.
Postat 19 Ianuarie 2024, 11:14 de Christa
De minim 15 ani e vorba ca primaria vrea sa reabiliteze...
De minim 15 ani e vorba ca primaria vrea sa reabiliteze, dar tot n-au avut bani, au fost alte prioritai, gen sediul nou a CJ-ului, Gojdu, cand e cel mai veche scoala din Oradea din cate stiu, peste 310 ani de la infintare... cu acest ritm, nu ca cand eu am mers acolo n-a fost reabilitat, nici copilul meu nu o sa vada reabilitata, de cate ori sunt stiri ca acuma asteptam dupa primar, dupa minister, dupa guvern, dupa bani de la UE, etc...
Postat 19 Ianuarie 2024, 11:08 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON