URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2018, 15:10

Raport îngrijorător: firmele din Bihor nu mai au de unde să facă angajări!

Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi Csaba, a prezentat vineri raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut, la finele căruia s-a constatat o scădere în acelaşi timp spectaculoasă şi îngrijorătoare a ratei şomajului.

Potrivit raportului, în decembrie 2017 erau înregistraţi în Bihor doar 6.497 şomeri, faţă de 8.155 în aceeaşi perioadă a anului 2016.

„Scăderea ratei şomajului la doar 2,43% la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, cu 0,56% mai mică decât la finele lunii decembrie a anului 2016, confirmă o tendinţă care se manifestă de câţiva ani”, a precizat şeful AJOFM. Situaţia nu este însă neapărat sau numai pozitivă, deoarece, potrivit explicaţiilor lui Bekesi, angajatorii locali nu găsesc forţa de muncă de care au nevoie.

Pe de altă parte, din totalul celor 6.479 persoane înregistrate în şomaj, aproape trei sferturi (mai exact 71%) sunt neîndemnizate, fiind persoane asistate social, care beneficiază nu de ajutoare de şomaj, ci de venitul minim garantat.

La bilanţ, directorul executiv al AJOFM Bihor a prezentat şi alte cifre care reflectă activitatea instituţiei din anul trecut, când au fost oferite servicii de informare şi consiliere profesională pentru 8.100 persoane, din care 3.894 au fost încadrate în muncă (3.039 cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi 687 cu contracte pe perioadă determinată).

Tot anul trecut, AJOFM a oferit cursuri de formare profesională pentru 586 persoane, a acordat 78 de prime de încadrare pentru absolvenţi şi a organizat trei târguri şi opt mini-burse ale locurilor de muncă, având parteneriate cu zeci de companii locale, dar şi cu Asociaţia Don Orione, cu Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar şi cu Primăria Municipiului Oradea.

De asemenea, şeful AJOFM a anunţat că în acest an va fi construit la Sânmartin, cu fonduri nerambursabile, un Centru de metodică, cercetare şi formare profesională, în baza unui proiect derulat împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România, Primăria comunei Sânmartin, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Hajdu Bihar şi Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Hajdu Bihar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
evident
Cine vrea sa munceasca pleaca in Europa, ca nu degeaba am intrat in UE. Avem drept de munca pe salarii decente.
Postat 03 Februarie 2018, 00:50 de cantacucu
@ anti
Noa hai n zău :) Mai făcut curios așa că m-am uitat peste statistici: Neamt, Vâlcea, Harghita și Covasna sunt sub noi, adică suntem locul cinci de la coada. Asta e "surpriza" de care vorbești?
Postat 02 Februarie 2018, 22:56 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Cand ai consultat ultima data statisticile oficiale privind topul salariilor pe judete? Ai avea "neste" surprize, tinand seama cat pari de neinformat! :)
Postat 02 Februarie 2018, 22:34 de User anonimizat
Arbeit macht frei
In momentul aderarii la UE ne-am angajat sa aliniem pretul la carburanti,energie,gaze.Concomitent ne-au impus privatizarea companiilor energetice, ca sa nu ajunga profitul la bugetul statului roman ci in conturile omv,enel,eon, cez etc.Romania nu mai avea de vindut decit forta de munca ieftina.Pentru care s-au facut citeva parcuri industriale pe ici pe colo.Intre timp nu mai avem siderurgie si alte industrii energofage.Avem la schimb oferta olgutei de 1900 lei/luna impozabili. 20% preturi mai mici in Romania la combustibili,energie si gaze ar fi atras industrie occidentala chiar si fara autostrazi.Care in mod cert ar fi adus o oferta salariala mai buna decit cea psd, de 1 la 12, unu noua 12 lor.
Postat 02 Februarie 2018, 20:03 de excalibur
Cerere vs. oferta
Presupunand că salariile orădenilor au ajuns până la cer, bunăstarea la cote maxime iar șomajul la zero, ar fi de înțeles situația. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa. Cu toate astea firmele orădene prefera să-i țină captivi pe orădeni la coada topului salarizării pe tara, ceea ce e de neînțeles. Orădenii si bihorenii in general, au ajuns să emigreze precum cei din Moldova, și să spele wc-uri sau să culeaga căpșuni in occident. Mai e o problema și lipsa locurilor de muncă din județ iar nivelul salarizării și costul vieții în Oradea nu-i încurajează pe prea multi sa aleagă din job-ul disponibile. Excepția pentru cei din mediul rural sunt locurile de munca necalificate pentru care multinaționalele ofer transport in județ (la salarii de 1500 - 1800 Ron + bonuri de masa și transport din fata casei se merita sa stai la tara dar sa muncești în oraș)
Postat 02 Februarie 2018, 18:40 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON