URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2023, 15:35

Produse second-hand murdare și ajutoare alimentare expirate, oprite la Borș II: „Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au oprit joi și vineri la punctul de frontieră Borș II trei transporturi încărcate cu articole de tip second-hand, îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilier, saltele, precum și un camion care aducea în România produse alimentare. Transporturile nu au fost lăsate se intre în țară după ce s-au găsit haine murdare și alimente expirate sau mucegăite. În acest context, CJPC Bihor reia o declarație mai veche de-a lui Horia Constantinescu, șeful ANPC: „Unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei’’. 

La grămadă... către România 

Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Bihor informează că angajații instituției au fost chemați de către Garda de Mediu și Poliția de Frontieră să verifice în total încărcăturile a patru transporturi de articole uzate, articole textile, încălțăminte, mobilier, saltele și produse alimentare.

O parte dintre produse ar fi urmat să ajungă la magazine de tip second-hand, iar altele aveau rol de ajutoare. Unele dintre ele au fost trimise din Andorf, Austria. Potrivit informării trimise de Protecția Consumatorilor, destinatari erau Petit Prix Tex SRL Braşov, Asociaţia Copii Uitaţi Mediaş, City Second SRL Carei, Biserica Baptistă Sighişoara.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că articolele textile uzate nu erau însoţite de documente care să ateste că au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie, în conformitate cu prevederile HG 163/2007, coroborat cu prevederile Legii 245/2004, neputând fi considerate produse sigure, astfel că nu a fost autorizată punerea pe piaţă a cantităţii de circa 30000 kg articole uzate în valoare de aproximativ 175000 lei”, transmite CJPC Bihor. 

foto: Protecția Consumatorilor Bihor

Lenjerie murdară

De asemenea, produsele alimentare, ca pâine, sucuri și lămâi, erau cu mari probleme, unele fiind chiar mucegăite. „Totodată au fost identificate aproximativ 13000 kg produse alimentare care prezentau următoarele abateri: băuturi răcoritoare, conserve din legume, sosuri, semipreparate din carne, produse lactate) cu data durabilităţii minimale stabilită de producător depăşită, legume şi fructe mucegăite şi putrezite, produse de panificaţie şi patiserie mucegăite, uscate (fără a respecta gradul de prospeţime corespunzător), nefiind respectate cerinţele de depozitare şi transport recomandate de producători”, se mai menționează în informare. 

foto: Protecția Consumatorilor Bihor

„Lada de gunoi” 

Reprezentanții CJPC Bihor condamnă astfel de practici și spun că, între hainele trimise spre România, se afla chiar lenjerie intimă murdară. 

„Se confirmă din păcate faptul că, aşa cum a declarat preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu «unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei». Printre haine aparent încă bune sau alimente de care vor să scape unele ţări, apare lenjerie intimă murdară, apar produse alimentare cu data limită de consum sau data durabilităţii minimale stabilite de producători depăşite, improprii consumului uman şi, din păcate, ajung pe teritoriul ţării noastre, unde în cea mai mare parte murdăresc mediul înconjurător”, se subliniază în informarea oficială a Protecției Consumatorilor.

Aceasta este însoțită de o serie de imagini care arată starea produselor găsite în cele patru camioane. 

Comisarii CJPC Bihor transmit, în fine, că vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor „și, așa cum am demonstrat în ultimele zile, nu vor permite intrarea deşeurilor pe teritoriul României şi nici a produselor alimentare care pot pune în pericol sănătatea şi securitatea consumatorilor”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
:::::))))))
Nici eu nu-l/nu o știu, dar da de înțeles
Postat 04 Noiembrie 2023, 19:45 de Sandu2100
@sandu
:)). Eu nu-l stiu chiar asa de bine.
Postat 04 Noiembrie 2023, 14:19 de nihil
nihil
Problema e ca Romani ca el au business în domeniu și asa am devenit groapa de gunoi a Europei.
Postat 04 Noiembrie 2023, 12:37 de Sandu2100
@sandu
I-l stim pe KP dar de data asta are dreptate. Cu nesemnificative exceptii tara asta a fost condusa de gunoieri in ultimii 60-70 de ani. Asistati fara munca sunt mai multi in restul EU decat in romania - de acolo si problema schengen si a imigratiei.
Postat 04 Noiembrie 2023, 11:27 de nihil
Jenant
Or fi auzit și ei de vorba noastră "rufele murdare se spala în familie". Probabil ca asa au interpretat-o,la propriu.
Postat 04 Noiembrie 2023, 09:19 de Simonette
KP aka mama Omida
Nu am fost niciodată asa cum zici, doar ca asistații au nevoie de asa ceva, dar nu si de un loc de muncă
Postat 03 Noiembrie 2023, 21:18 de Sandu2100
Nu-i nicio confuzie.
România chiar este "lada" tuturor gunoaielor din Europa. Numai văzându-i pe politicienii de vârf ai partidelor și pe guvernanți ... și îți vine să arunci cu orice, pe oriunde.
Postat 03 Noiembrie 2023, 20:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON