URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2023, 19:00

„Ciupitul la cântar”: Nereguli în magazinele Lidl din Bihor, inclusiv produse în cantități mai mici decât cele trecute pe ambalaje (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unei acțiuni naționale de control în lanțul de supermarketuri Lidl, au fost verificate și cele 9 magazine din județul Bihor, iar comisarii pentru Protecția Consumatorilor au găsit nereguli grave și au aplicat amenzi de peste 300 de mii de lei, oprind totodată de la vânzare o serie de produse. Printre alte probleme, în magazinele din Bihor s-au găsit produse care cântăreau mai puțin decât scria pe ambalaj, clienții fiind astfel înșelați prin metoda cunoscută ca „ciupitul la cântar”. 

Șeful ANPC: „Lidl este corigent”

Nereguli similare au fost găsite și în alte magazine din rețeaua Lidl din România, se arată într-un comunicat trimis marți de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, ceea ce l-a determinat pe șeful instituției să aibă o poziție dură la adresa operatorului economic.

„«Ciupitul la cântar» a devenit o formă de comerț. Ciudat este că niciodată nu se gândește nimeni să adauge un pic, astfel că totdeauna iese în pagubă consumatorul! Dacă știi că procesul tehnologic scade cantitatea, cum se întâmplă că nimeni nu pune puțin în plus, pentru a preveni scăderea? Lidl este corigent la cântar și nu numai!”, a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC, potrivit comunicatului instituției de control. 

La nivel național s-au aplicat peste 750 de amenzi în valoare totală de 7,5 milioane de lei, fiind sancționate o serie de nereguli, nu doar „ciupitul la cântar”, au fost oprite de la vânzare mai multe produse, iar în cazul unor unități a fost propusă închiderea temporară a activității. 

30 de amenzi

În ceea ce privește județul Bihor, potrivit unui comunicat trimis marți BIHOREANULUI de șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Giani Bura, au fost verificate toate cele 9 magazine Lidl din județ, situate în Oradea, Salonta și Marghita. 

După verificări, au fost aplicate 30 de amenzi, în valoare de 321.000 de lei, și două avertismente. Totodată, au fost oprite definitiv de la vânzare „produse alimentare neconforme”, în valoare de 13.700 de lei, au fost oprite temporar de la vânzare produse de circa 15.700 de lei și au fost oprite temporar din uz spații frigorifice care trebuiau curățate. 

Un preț la raft, altul la casă

Nu a fost cazul să fie închis vreun magazin, însă comisarii pentru Protecția Consumatorilor au găsit destule nereguli în hipermarketurile Lidl din Bihor, făcând publice și o serie de imagini din timpul controalelor.

Astfel, potrivit comunicatului CJPC Bihor, s-au găsit produse ale căror prețuri de la raft erau diferite de cele afișate în sistemul informatic al caselor de marcat, precum și fructe preambalate cu neconcordanțe între informațiile privind țara de origine afișate la raft și cele de pe eticheta produselor. 

(sursa foto: CJPC Bihor)

De asemenea, se vindeau pachete de tip 5+1, dar fără „a exista la vânzare produsul individual pentru a se putea verifica avantajul prețului pachetului”.

La fel ca în alte magazine din rețeaua națională, și în Bihor s-a constatat că unele produse vândute de Lidl nu cântăresc atât cât scrie pe ambalaj, diferențele fiind de ordinul zecilor de grame. Această abatere este menționată ca „nerespectarea abaterii negative admise pentru produse alimentare preambalate, cantitatea cântărită fiind mai mică decât cea menționată pe ambalajul produselor”. 

(sursa foto: CJPC Bihor)

Mai mult, comisarii au găsit produse cu data durabilității minime depășite, precum și unele pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în acel termen.

Legume și fructe cu mucegai

Nu au fost singurele probleme descoperite în magazinele din Bihor. Se vindeau – după cum au găsit comisarii - legume și fructe „depreciate calitativ, cu modificari organoleptice, puncte de mucegai, care nu corespund categoriei de calitate declarate”. 

(sursa foto: CJPC Bihor)

De asemenea, Lidl vindea produse congelate „cu arsură de frig, cu prezenţa masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului, ridicându-se suspiciunea rezonabilă a întreruperii lanţului frigorific”. 

(sursa foto: CJPC Bihor)

În unele magazine din Bihor au fost găsite spații frigorifice (de păstrare sau expunere a produselor) insalubre, cu resturi alimentare, praf și impurități.  

În fine, s-au găsit produse „cu informare incompletă, fără elemente de identificare şi caracterizare complete şi corecte” și în unele cazuri nu s-au respectat cerințele privind afișarea prețurilor produselor la uzilizarea cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Piata Lidl, prospetime si calitate, da. Ti-e greata de toate hipermarketurile si supermarketurile astea. In ultima perioada nu am gasit unul cu rafturi si produse ordonate, produse proaspete, etichete de preț puse. Umbli ca nebunul prin magazin sa afli pretul la produs. Peste tot jeg, dezordine, mizerie. Mai ales la astea de pe Borsului. Inteleg ca ne invadeaza vecinii cu cumpărăturile lor, dar mai e dezastru in magazinele alea, parca a dat ciurda printre rafturi si a doborât tot. Angajati nu sunt, paletii stau nedesfacuti printre rafturi.
Postat 01 Noiembrie 2023, 21:46 de corm16
Da
La fiecare 6 luni sau an se face metrologie din ce știu eu.fara metrologia făcută vine anafu și închide statia. Motorina face spuma . Baga și tu benzina nu ulei ars cu parafina sau ce naiba au reglementat ăștia de la ue sa conțină motorina.
Postat 01 Noiembrie 2023, 07:14 de Ninu
intreb si eu
Intreb si eu pe la statiile de distributioe combustibili mai merg astia de la metrologie? Sa verifice nu sa alimenteze intreb? nu se mai umplu rezervaorele astea, nu mai ajunge cantitatea din actele masinii la rezervoare si parca alimentam cu sampanie asa e de spumat combustibilul la gura pistolului de refulare.
Postat 01 Noiembrie 2023, 00:09 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON