URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2024, 12:50

Prins beat la volan, un șofer din Ceica a fost trimis în arest de polițiștii din Beiuș, după ce a refuzat recoltarea de probe

Prins beat la volan, un șofer din Ceica a fost trimis în arest de polițiștii din Beiuș, după ce a refuzat recoltarea de probe foto: generic / arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat de 68 de ani din comuna bihoreană Ceica și-a petrecut noaptea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, după ce a fost prins beat în trafic, dar a refuzat prelevarea de probe biologice.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliția Bihor, reținerea a fost dispusă cu o zi înainte, de polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuș.

„Acesta a fost depistat de polițiști în trafic, în aceeași zi, în jurul orei 09.30, în timp ce conducea un autoturism pe drumul comunal 194, în localitatea Ceișoara, județul Bihor, existând suspiciunea că se afla sub influența băuturilor alcoolice”, arată comunicatul.

Șoferul era într-o stare de ebrietate vizibilă, însă a refuzat să meargă la o unitate avizată pentru a i se stabili  nivelul alcoolemiei în sânge.

„Polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuș continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul conducătorului unui vehicul, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș”, încheie comunicatul.

De la ce alcoolemie ai dosar penal

În context, Poliția Bihor amintește că alcoolul este unul din principalii factori de risc în trafic, alături de subtanțele psihoactive.

„Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale”, se atrage atenția în comunicat.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat comit o infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

„Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”, amintește comunicatul.

Închisoare pentru cei care provoacă accidente mortale drogați sau băuți la volan

Poliția Bihor mai amintește și că anul trecut, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

- nu deținea permis de conducere;

- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Nu am inteles de ce a fost ,,retinut" (arestat e termenul corect), in conditiile in care ,,n-a avut un comportament recalcitrant" (asa zic purtatorii de vorbe ai militiei)? A refuzat recoltarea de probe biologice, e dreptul lui, i se aplica art 337 ncp, inchisoare de la 1 la 5 ani. Vehiculul putea fi indisponibilizat, de ce trebuia arestat soferul?! Sau ni se sugereaza, pe fata, ca daca nu suflam/scuipam in p*rcariile din dotarea militistilor riscam sa ajungem la bulau?! Motivul pt care am refuzat si voi refuza mereu sa ma las testat in trafic, un exemplu din mii https://observatornews.ro/eveniment/sofer-din-sibiu-pozitiv-la-4-droguri-cu-aparatul-drugtest-nevinovat-rezultatele-analizelor-de-laborator-au-iesit-negative-lumea-ma-facea-drogat-565023.html
Postat 29 Februarie 2024, 05:59 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON