URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2017, 09:35

Primăria supune dezbaterii publice Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă cu proiectele care vor fi implementate până în 2020

Orădeni, vă puteţi spune părerea! Primăria supune dezbaterii publice Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă, document strategic care detaliază paşii concreţi pentru implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană.

SIDU cuprinde 236 de proiecte care vor fi depuse atât de municipalitate cât şi de ONG-uri şi agenţi economici pentru atragerea de fonduri europene. Odată cuprinse în strategie, acestea vor fi punctate suplimentar când vor concura pentru atragerea de fonduri europene.

Conform estimărilor municipalităţii, bugetul local poate disponibiliza pentru susţinerea proiectelor europene undeva la 160 milioane lei, echivalentul a 35,6 milioane euro.

Prin accesarea unui credit bancar de 30 milioane lei, Oradea ar putea susţine proiecte europene în valoare între 144 şi 384 milioane euro.

Orădenii pot face propuneri pe marginea PAED până pe data de 16 mai direct Primăriei, sau pe adresa de email paed@oradea.ro. Ulterior, Planul de Acţiune va fi dezbătul public pe 22 mai, de la ora 11, în sala mare  Primăriei.

Direcţiile Oradiei

Conform PAED, municipalitatea şi-a stabilit cinci direcţii de dezvoltare. Astfel, "Oradea conectată" se referă la racordarea municipiului la autostrăzile europene, realizarea terminalului intermodal de mărfuri din Episcopia Bihor, operarea mai eficientă a aeroportului şi legături mai bune între municipiu şi comunele din jur.

"Oradea competitivă" vizează dezvoltarea cartierului Ceyrat, racordarea sistemului de învăţământ la economia locală şi consolidarea reputaţiei oraşului privind serviciile publice de calitate.

Direcţia privind "Oradea spaţiilor publice de calitate" se referă la controlul extinderii urbane, reconvertirea suprafeţelor de teren neutilizate, reabilitarea zonei centrale, asfaltarea străzilor din oraşul vechi şi realizarea de parcuri.

"Oradea, oraşul inteligent" vizează oraşul universitar şi exploatarea apei geotermale, iar "Oradea turistică" are în vedere reamenajarea zonei Crişul Repede, punerea în valoare a muzeelor oraşului, construcţia unei străzi polivalente şi organizarea de evenimente. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@tinas
Energia durabila este o energie care "dureaza". Ne-am coborat suficient de jos ca sa intelegi ce inseamna?
Postat 10 Mai 2017, 07:08 de elev
@Tinas
Read the f*cking document, zic!
Postat 10 Mai 2017, 00:16 de User anonimizat
hahah
Definiti energie durabila...bolovan daca vrei discutiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii explica...
Postat 09 Mai 2017, 18:32 de Tinas
....
Oradea competitiva ce legatura are cu un cartier de blocuri?( Ceyrat)
Postat 09 Mai 2017, 13:29 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON