URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2023, 09:05

Primăria Oradea se împrumută cu încă 100 milioane de lei. „Abia ţinem capul deasupra apei!”, avertizează opoziţia PSD

Primăria Oradea se împrumută cu încă 100 milioane de lei. „Abia ţinem capul deasupra apei!”, avertizează opoziţia PSD foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea se împrumută cu încă 100 milioane de lei. „Abia ţinem capul deasupra apei!”, avertizează opoziţia PSD foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea se împrumută cu încă 100 milioane de lei. „Abia ţinem capul deasupra apei!”, avertizează opoziţia PSD foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea se împrumută cu încă 100 milioane de lei. „Abia ţinem capul deasupra apei!”, avertizează opoziţia PSD foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea se va împrumuta cu încă 100 de milioane de lei pentru investiții ce ulterior vor fi decontate în mare parte din fonduri europene, prin Programul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă.

PSD: Ne îndatorăm prea mult 

Consiliul Local a aprobat joi contractarea liniei de credit, cu voturile consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii opoziţiei PSD s-au abţinut.

În cadrul ședinței, pesediştii au reluat ideile colegului lor Florian Sîrca, vicepreşedintele PSD Bihor, care a atacat joi, printr-un comunicat de presă, intenţia municipalităţii orădene de a contracta un nou credit.

Social-democraţii au reclamat că oraşul s-a îndatorat prea mult şi va fi, timp de trei ani consecutiv, aproape de nivelul maxim de îndatorare permis de lege, de 30%.

„De la momentul apariţiei fondurilor europene situaţia financiară a municipiului Oradea nu a fost niciodată atât de slabă. Nu îmi aduc aminte de o estimare în care timp de trei ani consecutiv gradul de îndatorare al oraşului să fie aproape 30%", a spus consilierul PSD, Adrian Madar.

Fost director de bancă, social-democratul a definit starea financiară a municipiului cu sintagma „abia ţinem capul deasupra apei”.

Primăriile şi falimentul

În ciuda acestui fapt, Madar este convins că municipalitatea orădeană va găsi o bancă dispusă să o crediteze. „Am fost mulţi ani de zile director de bancă şi cred că vor veni bănci (n.r. la viitoarea licitaţie organizată de Primărie pentru contractarea creditului) care vor oferi aceşti bani", a spus pesedistul. Madar a recunoscut că "în istoria României nu a fost nicio primărie care să nu îşi achite datoriile faţă de o bancă".

Primarul Florin Birta a apărat poziţia municipalităţii, invocând chiar argumentul consilierului. „Într-adevăr nu sunt primării care să aibă datorii (n.r. neplătite) la bănci. O bancă nu acordă împrumut oricui", a spus edilul, care a insistat că „dacă situaţia municipiului Oradea ar fi atât de dezastruoasă (n.r. precum au descris reprezentanții PSD) vă garantez că nicio bancă nu ar vrea să ne acorde împrumuturi".

Final de ciclu bugetar european

Primarul Florin Birta a făcut o comparaţie între anul 2016, de la finalul precedentului ciclu de finanţare europeană, şi anul 2023, în care situaţia este similară.

În ambele cazuri, municipalitatea a fost nevoită să se crediteze pentru a acoperi partea sa de cofinanţare şi a asigura sumele necesare derulării proiectelor până la decontarea lucrărilor din fonduri europene. „În anul 2016, gradul de îndatorare al Oradiei a fost de 46,2%. Ce spuneau oamenii atunci? Că Primăria este în colaps şi aşa mai departe...", a afirmat Birta.

Acesta a continuat arătând că "în anul 2017 (n.r. după decontarea lucrărilor din fonduri europene) gradul de îndatorare a început să scadă".

În schimb, conform estimărilor municipalităţii, în perioada 2023 – 2025 gradul de îndatorare al oraşului va fi de 29,90%, chiar sub pragul maxim permis.

Merită însă precizat că la calculul gradului de îndatorare municipalitatea s-a raportat la veniturile proprii ale oraşului din acest an, în condiţiile în care se aşteaptă ca în 2023 acestea să fie mai mari cu 25% ca urmare a creşterii veniturilor din IVG. În plus, gradul de îndatorare de 30% poate fi depășit în cazul în care creditele sunt luate pentru plata lucrărilor care vor fi decontate ulterior din fonduri europene.

PNRR, de neratat 

Primarul a arătat că, spre deosebire de ciclul financiar european precedent, Oradea are la dispoziţie o nouă sursă de finanţare pe care nu poate să o rateze. „Pe lângă perioada de finanţare europeană din 2021, mai avem o sursă până atunci necunoscută: Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă", a explicat Birta.

Primarul a avut şi un argument concret. „Ce să facem cu spitalul (n.r. viitorul spital de boli infecțioase și pneumologie) în valoare de 130 milioane euro, la care trebuie să cofinanţăm cu 5%? Trebuie să îl facem pe fonduri europene", a spus Birta.

În plus, acesta a argumentat arătând că în ultimii zece ani, investiţiile municipalităţii au crescut treptat de la 20,5 milioane euro în 2013, din care 50% din credite nerambursabile, la 105,6 milioane euro în 2022 din care 47% din fonduri nerambursabile.

"Acesta a fost dezastrul în Oradea...", a comentat ironic Birta.

Pe ce merg banii 

Conform hotărârii de Consiliu Local de joi, Oradea va contracta o linie de creditare în valoare de 100 milioane lei, pentru cofinanţarea a trei obiective pentru care a obţinut finanţare prin PNRR.

Municipalitatea are deja contractele de finanţare semnate, va trebui să implementeze proiectele, iar apoi să le deconteze din bani europeni.

Proiectele, în valoare totală de 263,1 milioane lei, vizează trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu un mixt de apă geotermală (108,5 milioane lei), amenajarea unui parc fotovoltaic în strada Matei Corvin (81,4 milioane lei) şi construcţia centrului de transport intermodal din Episcopia Bihor (73,2 milioane lei).

Primăria Oradea va contracta împrumutul cu o perioadă de tragere de doi ani în funcţie de necesar şi o perioadă de rambursare de opt ani de la încheierea perioadei de tragere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
" ... ulterior vor fi decontate în mare parte din fonduri europene, prin PNRR".
Nu zău ... la fel ca cele multe alte zeci și zeci de milioane de la UE, din care Comisia Europeană pretinde restituirea a cca. 25 milioane ca sume nedecontabile, cu titlu de corecții financiare. Pe de altă parte, acum e vorba de 20 milioane Euro din PNRR, program care se structurează prin acoperirea de 52% din împrumuturi bancare, purtătoare de dobânzi "confidențiale". Cu alte cuvinte, acest împrumut de 100 milioane lei înseamnă de fapt, ca cheltuielile de administrare cu tot, peste 110 milioane la final ... din care, estimat nerambursbil doar 48 milioane, ceea de înseamnă îndatorarea orașului și contribuabililor cu încă 62 milioane lei. Câțiva consilieri locali invocă "capul deasupra apei". Eu spun că e vorba de o apă extrem de tulbure, care a trecut de bărbie și e la nas deja. Pentru ce tot acest lucru? Eu afirm că "neterminații" liberalismului local s-au băgat în atâtea mizerii financiare încât nu mai au habar cum să iasă din ele. Așa că, se afundă tot mai mult, creând haos în jurul lor.
Postat 01 Iulie 2023, 08:52 de KP
Creditul asta unu e foarte justufucat!! (cel de saptaman trecuta inca am intrebari)
PSD in spirit de opozitie, trebuie sa aiba ceva anti de zis, chiar si cand zice la punctul la care nu trebuie. Iar unii dau in conspiratii cu banii i-a bagat Bolojan in buzunar, are naveta spatiala ascunsa in apartamentul blocului din Oradea, de parca ar fi Verestoy Attila. Eu chiar sunt foarte impotriva creditelor, in mod normal te inrobesti, singur de legi la glie, te faci sclavul bancii de bunavoie, dar tot sunt 2 exceptii: cand creditul e ptr investitii sigure (nu riscante) care iti aduc mai mult venit decat creditul (cum ar fi acasa cel imobiliar ca sa nu mai dai banii pe chirie or sa iti vina bani de la chirias) si linia de creditare ptr cashflow (nu ptr telefoane, tablete si fashion, ci ptr situatii cand trebuie sa cumperi ceva din banii tai, urmand ca apoi sa ti-i primesti inapoi oricum). Chiar si guvernul a bagat in legea stabilitatii fiscale exceptie la gradul de indatorare ca poti merge peste 30% daca creditul e pt cashflow sa acoperi investitii care ti le rambursezi pe fonduri europene. Iei creditul pe 8 ani, faci investitia anul asta si anul viitor, si in loc sa platesti rate timp de 8 ani, anul viitor intra banii europeni si il rambursezi tot, fara sa mai platesti dobanda. Primaria stie ce face si bine face in situatia de fata!
Postat 30 Iunie 2023, 13:12 de unu
Taci mă PZD
Si cand am avut cea mai mica rata de îndatorare ați strigat ca suntem prea îndatorați ::::))))) va doare faptul ca se mai face un pasaj, un pod, ceva. Daca erati voi, eram si datori si vânduți, am văzut ce ați facut CJ. APROPOS va mai faceți poze cu lucrarile din oraș si le postați ca si cum datorită voi sa făcut ?? :::::::::)))))))
Postat 30 Iunie 2023, 10:59 de Sandu2100
PNRR, de neratat
PNRR, de neratat  "Primarul a arătat că, spre deosebire de ciclul financiar european precedent, Oradea are la dispoziţie o nouă sursă de finanţare pe care nu poate să o rateze...." A se citi "...pe care băieții deștepți nu pot să o rateze..."
Postat 30 Iunie 2023, 09:56 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON