URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2023, 17:54

Primăria Oradea a început construcţia "cazărmii" din Parcul Traian (FOTO)

Primăria Oradea a început construcţia 'cazărmii' din Parcul Traian (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea a început construcţia 'cazărmii' din Parcul Traian (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a început săptămâna aceasta construcţia viitoarei clădiri care va fi ridicată pe amplasamentul fostului sediu PDL din Parcul Traian 14.

Încep cu reţelele...

Constructorul lucrează la mutarea infrastructurii de reţele din subteranul viitorului imobil. "În prima fază, constructorul Da Vinci Construct & Proiect SRL a început relocarea utilităţilor, după care urmează forarea piloţilor", a transmis vineri Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

După cum BIHOREANUL a mai scris, firma orădeană Da Vinci amenajează în prezent pentru Compania Naţională de Investiţii bazinul de înot din cartierul Ioşia şi lucrează la creşa cu 100 de locuri din strada Ion Irimescu 5.

Executantul lucrărilor, care a participat la licitaţie fără concurent, şi-a adjudecat-o pentru suma de 7,1 milioane lei plus TVA, în scădere față de preţul estimat de municipalitate la circa 8 milioane lei plus TVA.

Clădirea va fi ridicată de către municipalitatea orădeană în asociere cu firma La Casa. Asociații au fost coproprietarii construcțiilor pe amplasamentul căreia se face dezvoltarea imobiliară, în proporție de 39,50% (Primăria) și 60,50% (La Casa). Aceștia urmează să împartă costurile și beneficiile investiției în mod proporțional.

Alinierea la înălţime

Dezvoltarea imobiliară din Parcul Traian constituie o ambiţie a fostului primar Ilie Bolojan. Acesta îşi dorea "un exemplu de bune practici" în domeniul "alinierii la înălţime" a clădirilor din zona centrală, doar că reușita este îndoielnică.

Conform comunicatului Primăriei Oradea, "scopul acestui proiect este restructurarea urbană a amplasamentului celor trei parcele situate între străzile George Enescu şi Franz Schubert şi construirea de clădiri multifuncţionale cu un regim de înălţime P+3E+Er, care să se integreze atât funcţional, cât şi volumetric şi din punct de vedere al plasticii arhitecturale, în caracterul pieţei Parcul Traian".

Potrivit proiectului, clădirea ar urma să găzduiască spaţii comerciale şi birouri.

Arhitect „de casă”

Intenţia municipalităţii orădene de a ridica în zona zero a Oradiei - între Palatul de Justiţie şi Palatul Baroului de Avocaţi - o clădire simplistă cu aspect funcțional, amintind de o cazarmă, a stârnit reacţii aprinse din partea orădenilor încă din 2020, când a fost aprobat Planul de Urbanism Zonal.

Contestatarii erau de părere că o plombă modernistă între cele două faţade bogat ornate va strica imaginea zonei centrale a oraşului.

Proiectul a fost cu atât mai criticat cu cât, în loc să organizeze un concurs internaţional în urma căruia să aleagă cel mai bun proiect, municipalitatea a preferat să lucreze cu Ernest Pafka, unul dintre arhitecţii săi "de casă".

Fără parcări!

În plus, deși strictă cu orădenii de rând, care sunt obligați să amenajeze câte un loc de parcare pentru fiecare apartament sau birou de peste 35 metri pătrați, în cazul de față Comisia Municipală pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei a făcut o excepție.

Urbaniștii municipalității au acceptat la aprobarea proiectului, în anul 2021, ca imobilul să fie deservit de parcarea din strada Tribunalului, oricum prea aglomerată, pentru a scuti coproprietarii de cheltuiala amenajării unui parcaj subteran.

Constructorul are la dispoziţie 12 luni pentru edificarea imobilului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Art Nouveau sau Art No... vreau?
Arhitectura ar trebui să reflecte și să respecte identitatea unui loc, nu să o perturbe. Este destul de ironic când pușcăria din oraș are un aspect mai estetic decât noua clădire. Dacă era un concurs între pușcăria și noua clădire, mă tem că noua clădire ar fi primit o pedeapsă pentru crime împotriva esteticii. PS: Este surprinzător că într-un oraș cu un asemenea patrimoniu arhitectural nu avem un ONG sau o organizație dedicată protejării esteticii sale. Cine ne ajută să prevenim astfel de erori arhitectonice în viitor?
Postat 30 Octombrie 2023, 14:06 de Adi_M
Ca nuca in perete.
Asa potriveste cladirea aia in peisaj. Insa aveti o imaginatie si o memorie ciudata daca aspectul ei va aminteste de 'cazarma' sau vi se pare ca arata a nustiu ce puscarie.
Postat 29 Octombrie 2023, 12:21 de nihil
@pinonel
Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului." Aveti dreptate, dar faceti pe oradeni sa inteleaga cu micul lor nivel mintal. Pentru ei valoare este bling-bling, kiciul si superficialitatea.
Postat 29 Octombrie 2023, 11:33 de Piranda
Consecinta transformarii peste noapte a taranilor in oraseni: aleg primar un taran!
Un interviu de exceptie marca Adriana TOTOREAN.Link la final. ,,Primăria Oradea obligă proprietarii imobilelor Art Nouveau să le reabiliteze, chiar sub sancţiunea executării. Aţi mai regăsit acest exemplu? - Nu. În general, clădirile Art Nouveau sunt restaurate cu ajutor financiar de la stat, ajutor care este însoţit de o exigenţă uriaşă în calitatea lucrărilor. [...] - În Elveţia se iau măsuri sancţionatorii faţă de cei care nu îngrijesc patrimoniul arhitectural pe care îl deţin? - (zâmbeşte) În Elveţia nu este posibil să se întâmple aşa ceva. Toate imobilele Art Nouveau sunt clasate ca monumente şi s-au restaurat cu subvenţii de la stat." In final primarul elveţian Théo Huguenin-Elie ne dă si sfaturi interesante: ,,Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului." https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-elvetian-theo-huguenin-elie-ne-da-sfaturi-interesante-in-oradea-lumea-vrea-sa-vada-martorii-trecutului-149034.html
Postat 29 Octombrie 2023, 04:43 de pinonel
:::::))))))
Cum apare o lucrare noua, hop și propaganda, lor nu le trebuie nimic :::))) știu mă că trageți tare sa nubfie majoritate, dar după treaba pe la noi, majoritatea o sa fie și mai mare.
Postat 28 Octombrie 2023, 23:13 de Sandu2100
Raspuns la cele 2 comentarii
Lor nu are de ce sa le fie rustine. Sa le fie rustine celora care i-au ales. Ca nu se tine cont de parfumul Oradiei? Dar asta este scopul sa rada Oradea. Astfel Oradea incepe cu Birtinezul I.
Postat 28 Octombrie 2023, 23:01 de Piranda
puscarie in miniatura, cladire big shit
arhitectura, design, estetica de rhahat. intr-un oras art-nouveau, ce cauta o cladire tip puscarie in centru, zona zero?!?! rusine imbecililor care au gandit si aprobat asa ceva!
Postat 28 Octombrie 2023, 21:40 de roger
Nicicum nu se integrează în peisaj o asemenea hardughie hidoasă.
Este păcat că Oradea nu mai are arhitecți și urbaniști care să simtă identitatea istorică a acestui oraș și care să se opună unui asemenea masacru.
Postat 28 Octombrie 2023, 20:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON