URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2018, 18:22

Primăria Oradea îşi scoate licenţă de explorare a apelor geotermale pentru proiectul din cartierul Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria orădeană îşi scoate în premieră licenţă de exploatare a apelor geotermale. Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Ilie Bolojan să ridice de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale licenţa de dare în administrare a activităţii de explorare a apei geotermale din perimetrul Oradea.

Municipalitatea urmează să execute un foraj nou de extracţie a apei geotermale lângă complexul Lotus, pentru a încălzi cu această resursă regenerabilă cartierul Nufărul, în cadrul unui proiect european estimat la 19 milioane euro.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, Primăria are nevoie de licenţă de exploatare pentru că "se propune executarea unei sonde noi de producţie pe terenul de lângă complexul Lotus, teren aparţinând Primăriei Oradea, astfel ca să asigure întreaga cantitate de apă geotermală de 70 litri pe secundă, 252 metri cubi pe oră pentru producerea energiei termice necesare".

Investiţia, estimată la 19 milioane euro, este, de fapt, reeditarea proiectului Nufărul Geotermal, iniţiat de municipalitate în anul 2012, care nu a mai ajuns să fie finanțat de Ministerul Economiei după ce Organismul Intemediar Energie a ţinut documentele la sertar luni de zile.

Proiectul vizează, pe lângă realizarea forajului cu o adâncime de 3 kilometri, construirea unei staţii termice geotermale cu schimbătoare de căldură în plăci, realizarea a 277 de puncte termice la nivel de scară de bloc şi amenajarea reţelelor de alimentare cu agent termic a blocurilor din cartier.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cu ce se ocupa pana acum biroul pentru ape geotermale din primarie?
Infiintat in anii de inceput '90, cu un sef de birou si "o secretara", a "gestionat" serviciul public al municipalitatii pentru "sisteme energetice alternative". Seful, Bârsan pe numele lui, nu era niciodata de gasit unde trebuie, fiind sotul coafezei care ii facea parul doamnei Filip. Asa ca, se pune intrebarea ce servicii a putut aduce familia Bârsan părului primarului, care doarme de un deceniu pe o mare de apă geotermală.
Postat 18 Mai 2018, 08:45 de CrisDumi
Redevente
Pe cind va fi gata investitia, statul roman (recte psd-alde) va fi marit deja redeventele pentru resurse minerale,in cazul de fata apa geotermala... sa nu ramina vreun neavenit cu speranta ca va plati mai putin pe gigacalorie. Noroc ca e pe fonduri ue.
Postat 18 Mai 2018, 08:06 de excalibur
Eficienta pentru unii
S-au schimbat tevi/rețele pe bani europeni, s-a retehnologizat cet-ul pe bani europeni, s-au redus cheltuielile și numărul de angajați dar cu toate astea in continuare ne spălăm cu apa rece vara iar gigacaloria tot mai rara iarna, e din ce in ce mai scumpă. Faptul că se vrea alimentarea cartierului Nufărul cu geotermal ar fi un lucru bun daca nu am tine cont de toate cele menționate. Ceva pute și am impresia că toate investițiile s-ar putea sa nu fie suficiente. O sa îmi schimb părerea în momentul în care aportul geotermal va scădea prețul gigacaloriei. Daca nu se întâmplă asta înseamnă că totul e minciună și o hoție marca bolojan.
Postat 18 Mai 2018, 07:26 de User anonimizat
Bravo Bolo! asta Da Primar!
Unde sunt toti pupincuristii rosii la aceste proiecte? Ei NU sunt in stare sa vada mai departe de ciolan si directiva de partid. Ce face omul asta se numeste munca in folosul comunitatii si munca patriotica..da cine mai face ca el in ziua de azi? Toti vor profit pe spatele amaratilor. Bravo Bolo, asta e primarul pe care l-am vot si-l voi vota!
Postat 18 Mai 2018, 06:41 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON