URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2017, 17:24

Premieră naţională la Teatrul Regina Maria. "Baraca", un spectacol despre bombe şi atentate teroriste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regizorul Tudor Lucanu pune în scenă la Oradea, în premieră naţională, piesa "Baraca", scrisă de autorul iranian Aiat Fayez care abordează una dintre cele mai presante probleme ale societăţii actuale: atentatele teroriste.

"Baraca" spune povestea a doi francezi, Mare şi Mic, care nu au multe perspective profesionale şi hotărăsc să creeze bombe artizanale în oale sub presiune. Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 11 martie, ora 19, la Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria. Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârste sub 16 ani.

Autorul piesei, Aiat Fayez (n. 1979), este un dramaturg contemporan de origine iraniană, care imigrează la Paris pentru a studia filosofia. Puţin după ce publică primul său roman, în 2009 - "Cycle des manières de mourir", ce tratează tema străinului din perspectiva imigrantului – se mută la Viena, unde se dedică întru totul scrisului.

În 2015, la propunerea regizorului Ludovic Lagarde, scrie textul "Baraca", special pentru proiectul TERRORisms, iniţiat de "Uniunea Teatrelor din Europa" şi finanţat de Programul Europa Creativă, care a fost pus în scenă la Teatrul de Comedie din Reims.

La Oradea textul "Baraca" va fi montat în premieră naţională şi va beneficia de viziunea regizorală a lui Tudor Lucanu, "un tânăr plurivalent, care a cucerit scena teatrului românesc atât ca regizor, cât şi ca actor şi scenograf", după cum îl prezintă reprezentanţii Teatrului Regina Maria. Între premiile sale se numără acela pentru cel mai bun regizor, pentru spectacolul "Emigranţii" al Teatrului Naţional Cluj-Napoca, pe care l-a primit în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea. Tot aici, spectacolul său, "Eşti un animal, Viskovitz", a fost considerat cel mai bun al festivalului.

În "Baraca", Mare şi Mic îşi transformă ideea ciudată de a face bombe artizanale într-o adevărată afacere, pe măsură ce experimentele dau roade şi li se alătură câţiva parteneri de nădejde. "Îşi creează relaţii cu lumea islamică şi beneficiază de sprijinul tacit al autorităţilor franceze. Pentru a camufla laboratorul ilegal de creat bombe, denumit simplu "Baraca", înfiinţează în faţa fabricii un magazin pentru comercializarea măştilor de gaze, ce devine, în mod paradoxal şi absolut ironic, principalul furnizor al ministerului Sănătăţii", transmit reprezentanţii Teatrului Regina Maria. 

Astfel, "Baraca" pune în lumină, "cu un umor scrâşnitor, una dintre cele mai mari probleme ale societăţii actuale: atentatele teroriste potenţate de compromisurile politicienilor, de duplicitatea marilor pieţe, de jocuri de culise şi de mârşăvia unor oameni care se lasă seduşi de puterea banilor".

Din distribuţie fac parte actorii Alexandru Rusu (Mare), Pavel Sîrghi (Mic), Alina Leonte (Virginia), Ciprian Ciuciu (Bosco), George Dometi (Chinezu’) şi Sorin Ionescu (Marwani).

Cei care nu pot ajunge la premieră pot vedea următoarele reprezentanţii, care vor avea loc miercuri, 15 martie - în cadrul campaniei UNITER "Artiştii pentru artişti" – şi sâmbătă, 25 martie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia. Biletele se vând la agenţia Teatrului Regina Maria şi pe biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON