URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2017, 17:32

Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor: Banii necheltuiţi pentru noul terminal al Aeroportului Oradea nu se pierd

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 8 milioane de lei alocaţi la începutul anului de Guvern pentru construcţia celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea nu pot fi cheluiţi în întregime anul acesta. Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, susţine, însă, că banii nu vor trebui returnaţi, ci vor fi folosiţi anul viitor pentru plata lucrărilor la noul terminal.

Subiectul a fost deschis, marţi, în şedinţa ordinară a lunii decembrie a Consiliului Judeţean, de liderul Opoziţiei, Ionel Avrigeanu. "Care e situaţia acelor 8 milioane lei daţi de Guvern pentru Aeroport? Citim în presă că va trebui să-i dăm înapoi…", a spus acesta.

Luând cuvântul, Pásztor a spus că banii nu vor trebui returnaţi autorităţilor centrale. "Nu trebuie daţi înapoi banii de la Aeroport. Nu se vor deconta toţi banii pe care-i avem anul acesta, dar am găsit o metodă prin care vom reuşi să mergem în continuare cu decontul. Deci terminalul se construieşte şi va fi gata la termen", a afirmat preşedintele CJ Bihor.

După şedinţă, reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat pe acesta cum anume vor rămâne banii în Bihor şi, concret, ce "metodă" s-a găsit pentru folosirea acestora şi după terminarea anului 2017. Răspunsul n-a fost unul lămuritor. "Am discutat cu foarte multe părţi să reuşim să ducem mai departe banii. Astăzi suntem asiguraţi că reuşim să ducem mai departe sumele. (…) Au găsit o soluţie economiştii", a spus acesta, fără să dezvăluie care este soluţia salvatoare.

Pásztor estimează că, din cei 8 milioane lei, se vor "consuma undeva sub 50%" până la finalul anului. "Lucrările au început mai târziu fiindcă au fost contestaţii la licitaţie. Am încercat foarte scurt să rezolvăm, dar semnarea contractului a fost undeva în luna august. Autorizaţia de construcţie s-a obţinut undeva la sfârşitul lunii octombrie", a spus şeful CJ.

În şedinţa ordinară din decembrie, consilierii judeţeni au aprobat cu unanimitate deschiderea unei linii de credit pentru finanţarea obiectivului de investiţii "Construire, extindere şi modernizare terminale pasageri la Aeroportul Oradea", în valoare de 6,7 milioane lei, cu CEC Bank. Banii vor fi folosiţi pentru asigurarea co-finanţării necesare construcţiei celui de-al doilea terminal al Aeroportului şi modernizării primului.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrării a fost încheiat pe 25 iulie cu asocierea UTI Grup SA şi Eldiclau SRL, câştigătoarea licitaţiei. Valoarea totală a investiţiei este de 22 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vai si amar
Țăranii dracului . Nu va mai laudati cu campanie electorală, treceți dracului la treaba. De asta depinde dezvoltarea noastră. Nu stiti e bine, mergeți la antena 3 , rtv, b1, otv, realitatea si care dracu or mai fi si spuneti-le " ba noi suntem prosti" , sau dati lucrările cu bani mai multi la companii din alte țări, ca aia vin si cu dezvoltarea la pachet. PROȘTILOR.
Postat 13 Decembrie 2017, 01:02 de Sandu1201
Nimic nu se pierde ... !?!
... Totul se transforma !?! In cazul CJ, in zbor razant ... catre picaj !?!
Postat 12 Decembrie 2017, 18:30 de WinDos
Ionele, ai făcut dovada că ştii citi (presat)
Mai rămâne să demonstrezi că citeşti şi ceea ce trebuie! Deocamdată, din ceea ce ţine de activitatea de consilier, ştii citi doar fluturaşul.
Postat 12 Decembrie 2017, 17:46 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON