URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2019, 20:58

Portretele celor șapte episcopi martiri, beatificați de Papa Francisc, vor fi expuse la Biblioteca Județeană. Au fost realizate de caricaturistul Ștefan Popa Popa’s

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia "Martirii" realizată de Ştefan Popa Popa’s, care cuprinde portretele celor şapte episcopi greco-catolici beatificaţi de Papa Francisc, va fi vernisată, marţi, la Biblioteca Judeţeană.

Vernisajul expoziţiei va începe la ora 12, în holul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai". În deschidere, vor vorbi dr. Dorin Petresec şi profesorul universitar Sigismund Duma.

Autorul potretelor, Ştefan Popa Popa’s, este cel care a doborât recordul mondial în realizarea celor mai multe caricaturi în zece zile şi zece nopţi (în total 2.772 de portrete). Organizatorii nu precizează în invitaţie dacă artistul va fi şi el prezent la eveniment.

Printre cei martiri greco-catolici se numără şi Valeriu Traian Frenţiu care a fost episcop în Oradea din anul 1922, până în 1941. A fost apoi transferat şi a primit distincţia de Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş. În 1947, a revenit la Oradea unde, un an mai târziu, a fost arestat, pe 28 octombrie 1948, şi dus în lagărul de la Dragoslavele.

A murit în 1952 din cauza tratamentului inuman pe care l-a suportat în Penitenciarul de la Sighet. 

Orădenii vor putea vizita expoziţia timp de 10 zile, potrivit unei informări transmise de Biblioteca Judeţeană.

Tot marţi, însă de la ora 16, la Bibliotecă vor fi lansate două cărţi. Este vorba de volumul "Ultima verigă. Cenzori şi structuri ale cenzurii comuniste în România (1949-1977)", scris de Ménesi Beáta, respectiv de volumul "Victor Onişor. Monografie istorică", scris Luminiţa Moga.

Prima carte are două părţi şi vorbeşte despre cenzorii, cei mai mulţi dintre ei fiind formaţi în provincie, dar şi despre instituţiile de cenzură care erau organizate în colective, în perioada comunistă. Cartea prezintă colectivele din Târgu-Mureş, Moldova şi din Constanţa. 

Cea de-a doua carte, "Victor Onişor. Monografie istorică", prezintă parcursul vieţii omului politic Victor Onişor care a luat parte la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1918 şi a semnat unirea Transilvaniei cu celelalte Principate Române. 

Evenimentul se va încheia cu un concert al cvartetului de coarde al Filarmonicii din Oradea, programat să înceapă la ora 17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON