URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2022, 19:11

Poliția și respectarea legii

Poliția și respectarea legii (ilustraţie generică, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-a lungul anilor, în această rubrică, am încercat să tratez probleme juridice de interes general, aducând în atenția cititorului informații pe care le-am considerat interesante și de actualitate pentru orice cetățean. În același timp, am încercat să nu mă las influențat de aspectele întâlnite în practica judiciară, aspecte care ar putea afecta redarea obiectivă a unor probleme de drept.

Săptămâna trecută, însă, am întâlnit o situație de-a dreptul penibilă referitoare la aplicarea legii, situație pe care sunt obligat să o prezint, astfel încât cetățeanul să aibă o imagine reală cu privire la ce se întâmplă în societatea în care trăim.

În concret, în data de 22 iunie, domnul B (îl vom numi așa pentru că oricare cetățean poate fi în locul lui) obține o hotărâre judecătorească provizorie și executorie, prin care Poliția este obligată să îi restituie permisul suspendat până la soluționarea unui proces în care se va stabili dacă instituția a aplicat sau nu corect legea când a dispus suspendarea dreptului de a conduce, în baza unei legi noi pentru o faptă săvârșită înainte de intrarea în vigoare a acestei legi.

În aceeași zi, domnul B află că doar Poliția din județul în care i s-a suspendat permisul poate să îi opereze în calculator aceasta sentință, urmând ca permisul să fie ridicat de la Poliția de domiciliu.

Din acest moment începe absurdul. Se trimit mai multe notificări către Inspectoratul de poliție respectiv pentru a se opera sentința. Nu se întâmplă nimic, iar acolo nimeni nu răspunde la telefon. Se ia legătura și cu poliția de domiciliu, care spune că nu are ce să facă dacă cei care sunt competenți sunt măgari.

În tot acest timp, deși domnul B are o hotărâre în care scrie negru pe alb că se ridică sancțiunea de suspendare din 22 iunie, acesta nu poate conduce - dacă ar fi oprit în trafic, i s-ar întocmi dosar penal și, până ar dovedi că avea drept de conducere, ar sta un an „fără permis”.

După o săptămână de adrese, telefoane și rugăminți la diverse niveluri, în 29 iunie (la 7 zile de la sentință) hotărârea este executată, iar domnul B primește într-un final permisul, cu o întârziere nepermisă. În aceste condiții, ce să mai înțeleagă cetățeanul, când un organ al statului refuză să pună în executare o hotărâre judecătorească? Cum să ai încredere într-un stat care își bate joc de propriii cetățeni?

E drept, doar de unii... În același timp în care domnul B își aștepta permisul, domnul C, vremelnic prim-ministru, obținea o rapidă suspendare a sesizării de plagiat cu motivarea halucinantă a unui judecător că o cercetare i-ar putea distruge cariera politică...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Re: Jianu
În materie legislativă nu pot exista cuvintele "provizoriu" și "definitiv" în aceeași frază. Orice altă explicație nu ține, mai ales că e vorba de două cauze procedurale diferite ... unul care va motiva fondul suspendării permisului și acesta de acum, care se referă la posibilitatea petentului de a conduce un autovehicul până la judecarea fondului. Este la fel ca la o executare judecătorească de tip imobiliar, unde pierderea unui bun poate fi ulterioară suspendării executării. Una nu exclude pe alta. De aceea nu se folosește provizoratul ca termen, când a executa ceva induce clar ideea de ceva definitiv în sensul inițial dat. Judecătorii de azi, mai ales cei de la prima instanță, sunt începători și au "talentul" de a se juca iresponsabil cu termenii uzuali, neînțelegând că #rezist și #insist au canotații diferite. Cine bate câmpii încercând să "facă lumină" pe acest subiect "polițienesc" ... este paralel cu jurisprudența și se bagă în seamă fără rost.
Postat 08 Iulie 2022, 17:00 de KP
Explicatia e simpla!
Organe aflate in exercitarea atributiilor de serviciu incatuseaza pe un oarecare, il pun la pamant, se urca, la propriu, trei pe el. A patra, o EA, il spreiaza cu o porcarie pt. caini!!!! Omul moare. La finalizarea cercetarilor vine verdictul: NEVINOVAT. Finalul:,,Decizie stranie în cazul bărbatului mort după ce a fost gazat[...]. Femeia a fost achitată" (sursa: Adevarul). Acum un exercitiu de imaginatie: cat ar lua un pulean care i-ar da o palma unui organ?! Atat timp cat organele de represiune beneficiaza de impunitate si de un tratament care-i favorizeaza in mod vadit in relatia cu restul populatiei, situatii ca cele descrise in articol sunt fapte banale! P.S. Peste 90% din dosarele in care sunt cercetate/judecate abuzurile comise de organele de represiune sunt clasate de justitia de la noi. Interesant e ca in 90% din cauzele ajunse la CEDO avand ca obiect abuzurile/infractiunile comise de aceleasi organe impotriva civililor, deciziile sunt impotriva statului roman! No comment.
Postat 08 Iulie 2022, 12:09 de pinonel
Executoriu
Opinez că termenul executoriu a fost folosit pentru a înțelege orișicine că nu e loc de interpretat. Provizoriu deoarece petentul nu-și însușea punctul de vedere al organului de poliție, iar Instanța urma să decidă, după care , "provizoriul" devenea "definitiv"
Postat 08 Iulie 2022, 11:08 de Jianu
Întârzierea restiturii permisul se datorează instanței, nu poliției.
E clar că nici polițiștii unde se afla "cazat" permisul, în mod provizoriu până la finalizarea procesului pe fond, nu au înțeles ce este aceea o sentință "provizorie și executorie". Așa că, a fost nevoie să citească printre rânduri cum sună motivarea din cuprinsul actului cu pricina. Asta pentru că magistratul care a semnat sentința (decizie sau hotărâre după caz) a dictat greferului o "poveste" bună de dat exemplu agramaților. Pentru că nu există așa ceva ... iar dacă un act este "executoriu" are și caracter "definitiv" în acea speță. Nu poate fi "executoriu" și "provizoriu" în același timp.
Postat 08 Iulie 2022, 10:41 de KP
Las că nici poliția de la noi nu-i mai brează
Ani trecut pe pandemie mi-a expirat permisul și nu au putut să-mi dea altul. Vreo 3 luni. Că nu știu ce problemă că au făcut solicitare la minister... Între timp eu cu permis expirat și fără dovadă. Nesimțiți! Noroc că a fost pe pandemie și se putea circula cu el așa. Deși, nu puteam conduce înafara țări. La un moment dat după ce mi-au vorbit foarte urât am început să înregistrez pe telefon conversațiile când mergeam la ei. Culmea, nu am mai dat se nesimțiți când înregistram... Anyways, nu ne mai facem bine, asta așa, ca o concluzie! Veci!
Postat 08 Iulie 2022, 07:55 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON