URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2024, 23:01

Poliția de Frontieră a reabilitat sediile din Oradea și Borș, pe fonduri nerambursabile (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O parte dintre polițiștii de frontieră din Bihor au condiții mai bune de lucru, după ce cele 5 clădiri ale sediul principal al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost reabilitate cu fonduri nerambursabile, la fel și sediul din Borș, iar pe bani de la bugetul central s-a ridicat un nou sediu în Valea lui Mihai. Șeful ITPF Oradea spune că sunt probleme, în schimb, cu dotarea polițiștilor cu autoturisme și aparatură de supraveghere. 

„În 2023 am reușit finalizarea a două contracte finanțate cu fonduri externe nerambursabile, unul derulat prin POR și unul prin fonduri norvegiene. Prin POR a fost derulată activitatea de la sediul Inspectoratului (n.r. de pe Calea Aradului din Oradea). S-a reușit reabilitarea celor 5 clădiri. Am început proiectul în urmă cu 4 ani, dar am întâmpinat greutăți. Valoarea investiției a fost de peste 21.325.000 lei”, a spus Marin Bondar, în conferința de bilanț.

Cele 5 clădiri au fost ridicate în perioada 1880-1885, de-a lungul timpului au mai fost reabilitate, dar nu și după 1990, drept urmare aveau nevoie urgentă de intervenţie.

Totodată, a adăugat chestorul de poliție, „s-a reușit reabilitarea sediului sectorului Poliției de Frontieră Borș, prin fonduri norvegiene, valoarea investiției fiind de peste 5 milioane lei”. 


(sursa: ITPF Oradea)

La Borș I au fost modernizate și arterele de trecere a graniței și cupolele punctului de frontieră. „Acolo, la Borș, poate ați observat, a fost reabilitat și punctul efectiv, căile de rulare și copertinele, această lucrare fiind realizată împreună cu cei de la CNAIR”, a precizat chestorul Marin Bondar, adăugând că „am dat altă față acestui punct de frontieră, primul impact atunci când intră un cetățean în România”. 

Tot anul trecut s-a finalizat construirea unui nou sediu de sector la Valea lui Mihai, aici fiind vorba de o investiție din bani de la bugetul central, circa 12 milioane lei. 


(sursa: ITPF Oradea)

În aceeași conferință, Marin Bondar a vorbit și despre resursele logistice, precizând că gradul de dotare cu autovehicule pentru supravegherea frontierei este de doar 39,5% la nivelul ITPF Oradea, în timp ce gradul de asigurare a aparaturii specifice de supraveghere este de 57%. 

El a adăugat că proiecte în acest sens, tot pe fonduri nerambursabile, au fost accesate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. „Există în derulare este un proiect prin care se dorește achiziționarea de autovehicule cu termoviziune pentru supravegherea frontierei și încă unul pentru dotarea tuturor punctelor de frontieră cu camere de supraveghere pe fiecare arteră”, a precizat chestorul. 

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu trebuia prioritizată dotarea logistică față de reabilitarea unor sedii, șeful ITPF Oradea a spus că finanțările au fost atrase în funcție de axele cu fonduri nerambursabile disponibile. „Nu este opțiunea noastră. Depinde când se deschid aceste proiecte, nu exista o axă ca să putem aplica pentru ele”, a răspuns Marin Bondar. 

ITPF Oradea asigură supravegherea frontierei și controlează tranzitul pe teritoriile județelor Bihor și Arad, având un efectiv de circa 1.200 de polițiști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON