URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
26 Mai 2023, 13:00

Poarta spre sustenabilitate

Poarta spre sustenabilitate Anca Dodescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul provocărilor profunde pentru atingerea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU prin Agenda 2030, universitățile au un rol cheie. Îndeplinirea lui implică o schimbare profundă, de la focusul disciplinar tradițional spre abordări mai complexe, interdisciplinare, bazate pe provocări.

Implicarea Universității din Oradea în EU GREEN - proiectul Alianței Universităților Europene pentru Sustenabilitate: creștere responsabilă, educație incluzivă și mediu - potențează rolul esențial pe care aceasta îl are de jucat în dezvoltarea durabilă la nivel regional.

Alianța EU GREEN reunește nouă universități europene: Universitatea din Extremadura (Spania) Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea din Gavle (Suedia), Atlantic Technological University (Irlanda), Universitatea Otto von Guericke Magdeburg (Germania), Universitatea de Științe ale Mediului și Științe ale Vieții din Wroclaw (Polonia) și Universitatea din Oradea.

Toate aceste instituții au în comun dimensiunea medie, orientarea globală, dar în același timp o bună ancorare la nivel regional, precum și faptul că fiecare este concentrată pe un anumit set de practici legate de sustenabilitate, de la cursuri și programe de studiu la proiecte de cercetare și clustere de excelență destinate dezvoltării durabile, campusuri sustenabile și bune practici de implicare în economie și societate pentru sustenabilitate.

Abordarea EU GREEN vizează mult mai mult decât generalizarea acestor practici legate de sustenabilitate. Plasează obiectivele de dezvoltare durabilă în centrul cercetării-inovării și le integrează în modelul de predare-învățare, accentuează co-crearea de cunoștințe cu partenerii din mediul economico-social și adaptarea acțiunilor universităților la nevoile reale ale teritoriilor, contribuind astfel la dezvoltarea ecosistemelor regionale și asigurarea unui impact transformator asupra societății. Așa cum spune și motto-ul proiectului, universitățile devin porți spre sustenabilitate.

Anca Dodescu
prorector Universitatea din Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca în comunism. ....,
În noua ordine mondialã, in globalism daca nu ai curaj sa vorbesti deschis despre realitate cu neajunsurile ei vorbesti de sustenabilitate!!! Viitorul luminos ne asteaptå!!!!
Postat 26 Mai 2023, 14:43 de iahim
V
De mult nu am mai citit un text propagandistic lipsit de orice conținut.
Postat 26 Mai 2023, 14:07 de CivisUlpianum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON