URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2022, 09:34

Pledoarie pentru un festival

Pledoarie pentru un festival foto: Székely Attila Márk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În calitate de autor al unor lucrări în spaţiul public - o pictură murală în parcul Petőfi şi un "mozaic citadin" pe o alee din Parcul Libertăţii - şi bazându-mă pe experienţa proiectelor la care am mai participat, mă simt îndreptăţită să lansez un îndemn cu privire la desfăşurarea unui festival de artă stradală în oraşul nostru.

Oradea este un cuib de desfăşurare pentru multiple festivaluri, în special muzicale, dar de ce nu s-ar acorda importanţă şi festivalurilor de tip vizual? Alte oraşe din ţară (Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Ploieşti etc.) au făcut-o deja, iar Sibiul găzduieşte cu succes SISAF (Sibiu International Street Art Festival), aflat la a 8-a ediţie, festival care a "măturat" creativ spaţiul urban, comunitatea alegându-se cu suprafeţe întinse de culoare, estetic şi concept, atât în zone centrale, cât şi la periferie.

Un astfel de festival reprezintă o condiţie esenţială pentru înscrierea oraşului pe orbita culturală şi o contribuţie inestimabilă la consolidarea poziţiei pe harta multiculturalităţii. Este inacceptabil ca Oradea, oraş cu potenţial cultural şi turistic generos, să nu apeleze la această modalitate ingenioasă de captare a interesului public.


(foto: Székely Attila Márk)

Conceptul proiectului iniţiază, pe de-o parte, susţinerea şi încurajarea comunităţii artistice astfel încât să deţină un rol coerent în societate, iar pe de altă parte, extragerea artei din mediul formal, pledând inerent pentru accesibilitatea acesteia. În vremuri în care lumea e prea ocupată să viziteze un muzeu sau o galerie, aceste intervenţii urbane propun un tip de abordare inedit, prin care arta face un pas spre public.

Lansez o rugăminte spre factorii decizionali ai municipalităţii să se aplece cu generozitate asupra unei astfel de propuneri şi să încurajeze iniţiativele de intervenţii de regenerare urbană prin artă, provenite din spaţiul creativ, care au menirea să ofere o contribuţie spirituală inestimabilă pentru oraşul nostru.

Roxana Stan Netea
artist vizual

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O idee buna.
Sunt o gramada de calcane care abia asteapta sa fie pictate, idem pe malul Crisului, portiunea betonata de langa primarie. Spatii exista, bunavointa sa fie, mai bine organizat decat aiurea, mazgaleli. Primaria ar trebui sa sprijine arta stradala.
Postat 17 Noiembrie 2022, 15:46 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON