URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Pista uitată: Lăsată în paragină de mai bine de 10 ani, pista de atletism din Băile Felix va fi reabilitată de Direcţia Silvică (FOTO)

Pista uitată: Lăsată în paragină de mai bine de 10 ani, pista de atletism din Băile Felix va fi reabilitată de Direcţia Silvică (FOTO) SPORT ÎN NOROAIE. Ultima investiţie în pista de atletism din Băile Felix, unde s-au antrenat campioanele mondiale şi olimpice Gabriela Szabo şi Doina Melinte, s-a făcut în 2000 şi a constat în... turnarea a trei camioane cu zgură. De atunci, zgura a dispărut, iar pista a fost lăsată de izbelişte, plină de noroaie şi brăzdată de urme de maşini...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună pentru orădenii şi turiştii care, zi de zi, fie vreme bună sau rea, folosesc pista de atletism din Băile Felix. După mai bine de un deceniu în care a fost lăsată neîngrijită, din această toamnă pista va intra în reparaţii capitale. Direcţia Silvică Bihor intenţionează să o refacă integral, ba chiar să o extindă pentru a putea fi folosită şi de biciclişti.

08 Adrian Forescu.jpgChirie scumpă

Lungă de 1.125 metri, pista de alergare figurează în acte ca fond forestier, în administrarea Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia Silvică Bihor. Până la 31 decembrie 2006 a fost dată Direcţiei Judeţene de Sport (DJS) Bihor, care achita anual o chirie suportabilă, de 17 milioane de lei vechi. În 2008, însă, tarifele au explodat, iar contractul nu a mai fost înnoit.

"Codul Silvic adoptat în 2008 stabilea tarife de închiriere mult mai mari. Pentru pista de 2.288 de metri pătraţi din Felix chiria anuală s-ar fi ridicat la 43.000 lei", a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Silvice, Adrian Florescu (foto), motivul pentru care DJS Bihor n-a mai fost interesată de pista de atletism.

Ulterior, în 2010, a încercat să preia pista în administrare Consiliul Local Sânmartin, însă primarul comunei, Lucian Popuş, solicita terenul cu titlu gratuit. "Era imposibil. Reglementările sunt foarte stricte şi nu permit scoaterea unui teren din fondul forestier fără plată. Doar contra cost. Iar preţul unui astfel de demers ar fi fost de 1,4 milioane de lei", explică şeful Direcţiei Silvice.

La treabă!

Deşi distrusă de vreme şi de maşinile care circulă în pădure fără oprelişte, pista e folosită în continuare de sute de sportivi veniţi în cantonament şi de turiştii din staţiune, dar şi de orădenii dornici să facă mişcare. Tocmai din acest motiv, conducerea Direcţiei Silvice a decis să o reabiliteze la toamnă, găsind şi un artificiu care să permită investiţia din fondurile instituţiei, altminteri posibilă doar pentru lucrările strict silvice. "Pista e încadrată în acte ca fiind drum forestier, aşa că am întocmit un proiect pentru repararea drumului", spune Florescu.

Proiectul, trimis deja spre avizare la Regia Naţională a Pădurilor, prevede o valoare a investiţiei de aproximativ 150.000 lei. Silvicultorii intenţionează să o refacă în întregime, să o extindă cu încă 150 metri în lungime, dar şi să o lărgească până la 6 metri astfel încât, pe lângă alergători şi pietoni, facilitatea să poată fi folosită şi de biciclişti. Investiţia presupune şi îndreptarea terenului, acum plin de denivelări. "Apoi, terenul va fi acoperit apoi cu balast şi piatră spartă, tasat, iar în final umplut cu zgură", explică Florescu.

Atenţie la... confiscări

Pentru liniştea turiştilor, Direcţia Silvică pregăteşte şi măsuri care să oprească intrarea maşinilor în pădurea pe teritoriul căreia se află pista. Ca urmare, vor fi montate noi bariere la marginea pădurii, vor fi lărgite şanţurile de gardă, iar pista va fi dotată şi cu limitatoare, pentru ca maşinile şi ATV-urile să nu mai poată urca, să o distrugă, aşa cum au făcut până acum.

"Intrarea maşinilor, a ATV-urilor, a tractoarelor şi altor utilaje nu va mai fi permisă. În pădure vor putea intra cu utilaje doar pădurarii, şi numai pentru lucrări de igienizare", avertizează şeful Direcţiei Silvice, care nu exclude introducerea unor măsuri coercitive suplimentare pentru cei ce vor încălca regulile. "Cea mai mare problemă o avem cu tinerii care se plimbă cu ATV-urile. Au împânzit pădurea în ultima perioadă, ziua şi noaptea, deşi pe plăcuţele de avertizare scrie clar că acest lucru este interzis. Dacă nu se opresc, poate vom trece şi la confiscări".

Iluminat, în parteneriat

Lucrările de modernizare a pistei vor începe în toamna acestui an, pentru ca muncitorii să nu deranjeze turiştii în sezonul estival, iar investiţia va fi gata până în primăvara anului viitor. Singura problemă nerezolvată este cea a iluminatului, care ar permite folosirea pistei şi seara. Soluţia ar putea fi un parteneriat pe care Direcţia Silvică Bihor l-a gândit deja cu investitorii interesaţi. "Am primit deja o ofertă din partea Primăriei Sânmartin, însă cu siguranţă vor mai fi şi alţii care ar putea asigura iluminatul", zice Florescu.

Directorul exclude, însă, orice altă intervenţie suplimentară asupra pădurii, care are statut "de agrement" şi va fi destinată, ca şi până acum, celor dornici de mişcare în aer liber, curat şi liniştit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
POPUSAR
FRATILOR TREBUIA SA-I DATI PISTA LUI POPUS CU TITLU GRATUIT,CA PRAFUL SE ALEGEA DE EA CA DE DEPOZITUL DE ARMAMENT.ACUM MAI VEDEAM O VILA A VRIUNUI TARANOI,ACOLIT DE-A LUI POPUS,PE LOCUL RESPECTIV.
Postat 19 Mai 2013, 04:28 de MIHAI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON