URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2023, 15:50

Pentagon Leaks: Documente scurse de la Pentagon arată implicarea României în sprijinul Ucrainei

Pentagon Leaks: Documente scurse de la Pentagon arată implicarea României în sprijinul Ucrainei colaj foto SpotMedia.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Informaţii interesante ies la iveală din documentele secrete ale Pentagonului scurse pe internet. Dintre cele 100 de pagini cu informaţii militare, publicate pe reţelele sociale, reiese, pentru prima dată, faptul că România, alături de alte state NATO, desfăşoară acţiuni de strângere de date, pregătire militară şi recuperare a soldaţilor Kievului, care luptă cu Moscova, scrie SpotMedia.ro.

Ce rol are România în războiul din Ucraina

Conform analizei făcute de jurnaliștii publicației citate, informaţiile - ţinute la secret până acum de autorităţi - arată că România are un rol cheie în ce priveşte transferul de echipamente venite din Occident, monitorizarea informaţională a frontului şi pregătirea soldaţilor din ţara vecină.

Contribuţia ţării noastre, în ce priveşte pregătirea tactică, instrucţia şi recuperarea militarilor ucraineni, e la fel de importantă precum cea a Poloniei, scrie sursa citată.

"Mai mult, din documentele apărute pe reţelele sociale, se observă că aceste două state reprezintă cheia în ce priveşte antrenamentul strategic şi de luptă al trupelor ucrainene.

Deşi oficialii români nu au vorbit nimic, niciodată despre ajutorul militar acordat Ucrainei, documentele Pentagonului arată că ţara noastră are un rol cheie în ce priveşte transferul de echipamente venite din Occident, monitorizarea informaţională a frontului şi pregătirea soldaţilor din ţara vecină", mai scrie SpotMedia.ro.

Un raport secret "scurs" din Pentagon, în zilele de 3, 4 şi 5 martie, ar arăta că pe teritoriul României s-au desfăşurat următoarele operaţiuni militare:

- Recunoaştere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);

- Instrucţie bilaterală cu naţiunile partenere care au un rol cheie în susţinerea Ucrainei;

- Instrucţie cu naţiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei.

În ceea ce priveşte operaţiunea de recunoaştere aeriană, România, potrivit raportului, a folosit un avion cu pilot şi două drone, iar Polonia, un avion cu pilot şi trei drone, mai menţionează sursa citată.

Anchetă la Pentagon

Cele mai sensibile informaţii din planurile publicate sunt cele legate de apărarea antiaeriană a Ucrainei şi negocierile dintre SUA şi Coreea de Sud în ce priveşte livrarea unui transport de 330.000 de cartuşe pentru ofensiva de primăvară a Kievului, conform Spot Media.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că oficialii americani au anunţat comisiile specializate din Congres cu privire la scurgerea de informaţii şi au sesizat Departamentul de Justiţie, care a deschis o anchetă în ziua de duminică.

Sunt informațiile „scurse” pe internet reale sau nu?

De precizat că, în prezent, nu se ştie dacă informaţiile sunt reale. 

"Nimeni nu ştie, în acest moment, dacă documentele conţin informaţii reale, dacă diseminarea lor face parte dintr-o campanie a aliaţilor de a induce în eroare Rusia sau dacă acestea sunt opera Kremlinului", scrie SpotMedia.ro.

Cert este că aceste rapoarte circulă în spaţiul public, mai ales pe reţelele de socializare, de peste o lună, dar nu au intrat cu adevărat în atenţie decât după ce au fost semnalate pe conturile de Telegram ale unor bloggeri militari din Rusia şi au apărut primele articole în New York Times şi Washington Post.

Solicitat de HotNews.ro să ofere un punct de vedere cu privire la aceste informaţii şi implicarea militară a României în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat doar atât: "Nu comentăm speculaţii de presă".

Cum s-au implicat alte țări

Pe de altă parte, HotNews.ro descrie și felul în care alte țări au ales să trateze invazia din Ucraina.

Sursa citată arată, de pildă, că Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia în Ucraina, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-ar fi trimis deja, arată documentele secrete scurse de la Pentagon.

Asta, în vreme ce Guvernul Serbiei a reiterat miercuri că nu a livrat şi nici nu va livra arme Ucrainei şi a calificat drept „minciună” conţinutul unuia dintre presupusele documente secrete ale Pentagonului ajunse în spațiul public şi care arată că Belgradul ar fi fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-ar fi trimis deja.

Austria și Malta ar fi singurele țări care au răspuns „Nu” la toate categoriile de ajutor pentru Ucraina, mai arată sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Multe sunt minciuni
Nu ar fi exclus sa fie chiar o "scurgere" dirijata.
Postat 12 Aprilie 2023, 17:12 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON