URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2011, 14:32

Afaceri pe bani publici: Pe (p)lacul domnului consilier...

Afaceri pe bani publici: Pe (p)lacul domnului consilier... CU BÂTA-N BALTĂ. Situat la 25 kilometri de Valea lui Mihai, lacul Văşad a fost închiriat oneros! "Asta nu a fost licitaţie, ci atribuire directă. Una din condiţiile de participare era să irigi terenurile din jurul lacului, or luciul de apă este înconjurat de ferma lui Derşidan", acuză consilierul local Dumitru Matei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii din Văşad sunt în război. Scandalul izbucnit în vară s-a lăsat cu plângeri penale. "Primăria a închiriat lacul consilierului Dan Derşidan, patronul asociaţiei agricole din sat, printr-o licitaţie cu dedicaţie", acuză consilierul local Dumitru Matei.

BIHOREANUL a descoperit că, potrivit caietului de sarcini elaborat de firma angajatului Consiliului Judeţean, Nicolae Blaj, de mult "specializată" în licitaţii cu cântec, lacul putea fi închiriat numai unei firme dispuse să irige terenurile agricole din vecinătate. Care aparţin lui Derşidan...

Are balta peşte

Lacul Văşad e un fel de tău plin de stufăriş, proptit într-un baraj de pământ, dar are o importanţă strategică. Balta este una dintre cele mai importante surse de apă şi singurul punct cu potenţial turistic al satului românilor din Curtuişeni, comună situată la vreo 75 de kilometri de Oradea, cam pe unde se agaţă în cui harta judeţului.

Amenajată prin anii '70, în comunism acumularea a irigat una dintre fermele Arovit, iar după Revoluţie a ajuns pe mâinile "privaţilor", care l-au "strecurat" de peşte plătind Primăriei puţin sau nimic. În 2007, după zece ani de procese, Consiliul Local s-a întăbulat pe lac şi pe barajul de pământ. Cele circa 42,6 hectare, din care jumătate luciu de apă, au fost evaluate de specialişti la 2.100 euro. Primăria a "rotunjit" suma la 3.000 de euro şi l-a scos la licitaţie în căutarea unui chiriaş. Dar nu i-a prea ieşit...

Din lac în puţ...

Organizată pe 21 decembrie 2010, prima licitaţie s-a lăsat cu circ. Participanţii s-au bătut în "strigări" urcând chiria până la 12.300 euro pe an, dar câştigătorul nu a mai venit la semnarea contractului. A doua licitaţie a avut loc pe 26 aprilie a.c. şi a fost câştigată de consilierul local Dan Derşidan din Văşad, membru marcant al PSD-ului local. Proprietar al unei exploataţii agricole de 1.200 de hectare, acesta şi-a adjudecat lacul pentru 30 de ani în schimbul a 5.160 euro pe an. Şi aşa a început scandalul!

04 Dumitru Matei.JPGConsătean cu Derşidan, profesorul Dumitru Matei (foto), consilier PNL, susţine că primarul Kovacs Zoltan a "trântit" procedura pe-o mână cu pesedistul. "În comună n-a ştiut nimeni despre a doua licitaţie!", acuză profesorul. Mai mult, spune că şi preţul stabilit e prea mic. "Nu e nici jumătate din cât a fost la prima licitaţie. Primăria putea atrage un investitor serios, care să facă aici un punct turistic", consideră Matei.

Profesorul spune că, la cum a fost organizat concursul, putea să nici nu se ţină. "Lacul a fost scos la licitaţie pentru cei care vor să irige terenurile din vecinătate. Or ce licitaţie e asta? Era limpede că n-o să vină nimeni să stropească pământul lui Derşidan!", zice Matei, care, împreună cu alţi doi consăteni revoltaţi, au înfiinţat asociaţia Pro Văşad şi, în numele ei, au depus plângere penală împotriva PSD-istului.

"Războiul românilor"

04 Kovacs Zoltan.JPGContactat de BIHOREANUL, primarul Kovacs Zoltan (foto) spune că totul a fost făcut pe lege. "Am dat anunţ în două ziare, am pus afiş la Primărie, mai mult de atât nu aveam ce face!", protestează Kovacs. Primarul afirmă că, atât cât e, chiria aduce totuşi un ban în plus la bugetul local. "Ideal era să vină un investitor care să dea 100.000 de euro, dar dacă n-a venit, eu ce să fac?"...

Kovacs, ales primar de maghiarii majoritari în Curtuişeni, se spală pe mâini de tot tărăboiul izbucnit în Văşadul format din români. "E războiul românilor. Nu înţeleg de ce mă amestecă în asta. Eu nici măcar n-am făcut parte din comisia de licitaţie. Am pus o firmă de consultanţă să scrie caietul de sarcini, tocmai ca să nu fie probleme", zice primarul. Dar tocmai aşa au apărut problemele...

De la Blaj pentru Derşidan...

Primăria a încredinţat întocmirea caietului de sarcini tocmai firmei patronate de şeful juriştilor din CJ, Nicolae Blaj, personaj implicat de-a lungul timpului în mai multe licitaţii cu cântec dezvăluite de BIHOREANUL. În urmă cu patru ani, sfătuită de SC Nicolae Blaj Consult SRL, Primăria Şoimi a concesionat unei firme, prin încredinţare directă, o carieră de piatră, în schimbul unei sume scoase din burtă, fără nicio evaluare. Şi exemplele ar putea continua...

În cazul de faţă, Blaj a croit licitaţia după chipul firmei Agrodav, a consilierului Dan Derşidan. De profesie inginer agronom, acesta deţine în proprietate şi arendă peste 80% din terenurile satului, inclusiv cele de lângă lac, iar conform caietului de sarcini la licitaţie puteau participa doar firmele cu profil agricol care urmau să folosească tăul pentru "a asigura cantităţile de apă necesare pentru irigarea terenurilor din zonă". Ca să fie clar pentru oricine, caietul precizează că pe lac "se vor putea desfăşura şi activităţi recreative, de agrement, pescuit sportiv sau turistice", dar "fără a se deranja activitatea de dezvoltare a potenţialului agricol al zonei limitrofe lacului"!

Consiliul "marionetă"

Conştient că prevederile caietului de sarcini dau de gândit, primarul din Curtuişeni dă vina pe consultant: "Probabil că domnul Blaj s-a gândit că lacul e bun în primul rând pentru irigaţii şi apoi pentru pescuit".

Consultantul îl contrazice. "Eu aş fi dat lacului destinaţie de turism şi agrement. Primăria a cerut să fie folosit la irigaţii", spune Blaj. În apărarea clienţilor săi, consultantul precizează însă că lacul ar fi fost destul de greu de închiriat pentru agrement, deoarece Primăria nu deţine teren în vecinătate, acesta fiind înconjurat de proprietăţi private. Blaj neagă vehement că licitaţia l-ar fi avantajat pe Derşidan. "Am văzut schiţele terenurilor şi în vecinătatea lacului există cel puţin patru proprietari de teren care puteau veni la licitaţie", zice consultantul. Detaliul este, însă, că toate terenurile respective erau deja arendate consilierului PSD!

Parcă înţeleşi, primarul şi consultantul îşi declină orice responsabilitate asupra caietului de sarcini. Amândoi spun că documentul a fost dezbătut şi aprobat de Consiliul Local pe 30 noiembrie 2010, într-o şedinţă prezidată chiar de Dan Derşidan!

Deşi ar fi fost de aşteptat ca alesul să se abţină de la promovarea unui act care urma să îl afecteze personal, acesta nu doar că a votat caietul de sarcini, dar a şi afirmat că "ar fi aiurea ca lacul să fie folosit numai pentru pescuit când e înconjurat de terenuri arabile"...

"Putea veni oricine!"

04 Dan Dersidan.JPGDan Derşidan (foto) e şi acum de aceaşi părere. "E normal să mă intereseze ca terenurile din care trăieşte tot satul să fie irigate, în condiţiile în care anii sunt tot mai secetoşi", spune consilierul. În ciuda acestui fapt, agronomul nu se consideră avantajat de caietul de sarcini. "Putea veni oricine! La prima licitaţie a participat o firmă din Oradea, la a doua o firmă din Carei. Nu le-a oprit nimeni, deşi nu aveau terenuri la lac". Totuşi, indirect, inginerul recunoaşte că firmele de aiurea nu prea aveau de ce se înscrie. "Ce interes ar fi avut Bechtel, care face autostrăzi, sau altă firmă care se ocupă de pantofi, să vină şi să ridice potenţialul agricol al zonei?", întreabă retoric alesul.

Născut şi crescut în Văşad, Derşidan are, însă tot interesul. El şi-a asumat lucrările de reabilitare a barajului, şi-a cumpărat instalaţie de irigat, vrea să decolmateze lacul, să amenajeze în jurul lui o fermă legumicolă şi să pietruiască drumul de peste un kilometru de la ieşirea din sat până la baltă. "Sunt investiţii care vor face terenurile din zonă mai productive şi vor crea noi locuri de muncă", asigură inginerul, care, încolţit de consăteni cu plângeri şi reclamaţii, a oprit deocamdată investiţiile. Nu de alta dar, şi dacă nu l-au băgat încă la apă, contestatarii tot au reuşit să facă valuri...


"TRÂNTELI" LEGALE
Licitaţie discutabilă

Contactaţi de BIHOREANUL, juriştii Prefecturii cred că licitaţia de la Curtuişeni ar putea fi cu cântec. "Nu cunosc amănunte, pentru că nu am fost sesizaţi, dar dacă e adevărat că lacul era închiriat în primul rând pentru irigarea terenurilor din zonă, asta ar putea fi o problemă", spune Alice Lupeş, şefa juriştilor din Instituţia Prefectului.

Mai direct, Pasztor Sandor, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, care a scos la rându-i mai multe lacuri la licitaţie, consideră procedura ca "discutabilă". "Părerea mea e că era mai corect dacă se închiria volumul de apă şi gata. "Frate, ai aici 320.000 de metri cubi de apă pentru care îmi plăteşti chirie, mai departe e treaba ta ce faci!". Dacă vrea peşte, chiriaşul îşi ia autorizaţie piscicolă, dacă vrea agrement se autorizează de la Ministerul Turismului, şi tot aşa", spune Pasztor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Uimitor
De ce nu-ti dai numele, Safe, sau mai bine zis cu ce te pleteste dersidan pentru limbile pe care i le dai cu atata sarg? Poate sa lucreze sute de mii de hectare, dar in acelasi timp sa respecte legea. El nu face nici un favor nimanui, pn schimb are mentalitatea unui feudal din sec XVIII si are in plus tendinta patologica de a pune bocancul peste tot ce inseamna bun public- pur si simplu gratis. Sa-l aperi cand va da seama in fata justitiei, dar cu probe, nu cu gargara! Jos laba de pe Vasad, nenorocitilor!
Postat 16 Decembrie 2011, 18:01 de flavius
in vasad s-a nascut fericirea
Domnule profesor,vorba lui safe,mai bine ti-ai vedea de treburile tale,daca tu nu ai o viziune de viitor,atunci lasa pe altii.Tie ti s-a dat ocazia sa faci ceva pentru acest sat,dar te-ai apucat sa distrugi totul,pana si linistea satului,facand vrajba intre o comunitate de oameni cu frica de D-zeu,pe care tu bag seama ca nu o ai.Mai bine ai incerca sa explici oamenilor,de fapt care este rolul tau in acest sat si in aceasta lume?Daca nu te intereseaza soarta consatenilor tai,si te-ai apucat de lucruri slabe,intelegi mataluta la ce ma refer,atunci lasa pe altul sa castige,ca din acest castig,vor beneficia si alti oameni,nu cum ai facut mata dupa 90 cand ti s-a pus totul pe tava,nu ai facut nimic,doar ti le-ai insusit. Atunci puteai sa faci tu ce face Dersidan,nu te-a oprit nimeni...dar de fapt nu ma mir...nu ti-ai stiut gestiona viata personala,cum ai putea gestiona un sat?Macar el e un investitor raman,domnule profesor,tara are nevoie de acesti oameni,pentru ca din banii lor multi,profita si altii.
Postat 07 Noiembrie 2011, 14:06 de nascut vasedan
de ce?
De ce credeti ca se lipeste Dersidan de primarie? Doar nu pentru indemnizatia de consilier......
Postat 03 Noiembrie 2011, 16:52 de geo
n-AU PIERIT PUPINCURISTII
bAI, SAFE! Daca-l tot lauzi pe Dersidan nu spui cat de harnic a fost prin 2000 cand a braconat vreo 10(zece) tone de peste din Lacul Vasaad. Nu stii nici impreuna cu cine i-a halit. Asta da!
Postat 01 Noiembrie 2011, 09:34 de gEO
Cainii latra, caravana trece
sE POATE SCRIE ORICE, PENTRU CA MAFIOTII SUNT MAFIOTI. pANA NU-I LOVESTE LEGEA, NU SE SINCHISESC.E ACOLO O ADUNATURA DE HAIMANALE CEAUSISTE.
Postat 31 Octombrie 2011, 15:17 de Geo
@scortosul
Sunt oameni, nu putini, care prind greu si uita repede, fiind scarbiti de ce zic sau scriu altii pentru simplul motiv ca nu inteleg sau mai corect spus nu au materia cenusie necesara intelegerii lucrurilor delicat exprimate. Ce sa facem, asa-i viata si ,oricat de mult ne-ar supara, ii intelegem, sunt de-ai nostri.
Postat 24 Octombrie 2011, 16:39 de safe
safe pupincuristul politrucilor hoti AI DREPTATE ! INLATURI CU GUNOIELE !!
Da ! Ai dreptate !! In vremuri de tranzitie, tulburi fara un control al legaliatii tranzactiilor cu bunul public de STAT , adica al nostru al tuturor cetaenilor platitori de taxe si impozite , ies la suprafata ( protejati de politruci ) gunoiaele societatii care calca pe capetele celor vii numai sa aibe ei , numai ei , ei sa ia de la toti pentru ei si lingaii lor !!!! Asteapta sa vina anu ca se uite de ce au furat !! Uite ca nu se mai poate !!! Daca noi suntem de mamaliga cei cu care vrem sa ne asociem (UE) nu ne vor asa , cu gunoaiele deasupra !!!! HALO !! PREFECTURA !!!! SE AUDE?? DNA-ul AUZI ????
Postat 23 Octombrie 2011, 22:06 de SCORTOSUL SCARBIT
Vremuri grele.
In vremuri grele, dominate de saracie, incertitudini, suspiciuni si convulsii sociale, gunoaiele oes la suprafata. De aceea, tranzitiile sunt costisitoare, din toate punctele de vedere, dar, totusi, dupa 22 de ani, normalitatea ar trebui sa apara si pe meleagurile noastre. Sa ne fie de bine, iar la anul sa ne trezim la realitate!
Postat 23 Octombrie 2011, 20:59 de safe
@SAFE scarba
OK! M-am lamurit . Esti din cei ce se "incing" de la buget pe baza de smenarii licitate !!! Esti unul din zona de acoperire a politrucilor care pupa si dupa aia deconteaza cota parte !!! Uite "investitori" strategici ca voi au adus tara asta la dezastru financiar si moral !!! Nimeni nu-l opreste pe pupilu tau sa faca afaceri dar cand caietele se sarcini la licitatii sunt facute cu dedicatie asta nu se mai cheama competivitate nu mai exista compeneta, profesionalism ci numai act de deturnare a scopului statului adica al meu si a celorlati amarasteni care ar trebui ca de pe urma casigurilor din vanzarile realizate de stat sa avem sosele, trotuare,spitale...... Asa ca acum le aveti numai voi , voi doi sau trei !!!!! In rest dupa voi POTOPUL
Postat 23 Octombrie 2011, 13:17 de SCORTOSUL scarbit
@scortosul
Sunt de partea celor care investesc si creaza locuri de munca, iar Desidan este unul dintre cei mai apreciati si respectati agricultori din zona Valea lui Mihai. Nu sunt de partea celor care doresc sa le moara vecinul pentru a-i fura capra.
Postat 23 Octombrie 2011, 10:00 de safe
Cat e UDMR-ul in guvernare nici in p.... nu ii doare !!
UDMR-ul smenar si cu cei din guvernare si cu cei din opozitie !!! UDMR-ul vinde cui da mai mult si mai multe !!! UDMR-ul capo di tuti capi in mafia din Romania !!! ........ @safe esti de partea celor ce se fac ca respecta legile in tara asta dar de fapt o distrug zi de zi : UDMR . Da ai dreptate uni cu munca si plata impozitelor si altii cu politica, gargara si hotia ascunsa in spatele licitatiilor !!!! Tu de care parte esti ? Sau tu esti cu UDMR-ul
Postat 22 Octombrie 2011, 17:07 de scortosul
Sicane nejustificate.
Daca Dersidan exploateaza in zona 1200 ha de teren arabil, de ce nu poate dormi linistit domnul profesor consilier? Cine poate da lacului o destinatie mai eficienta decat Dersidan? Cainii mor de drum lung, iar prostii de grija altora. Trist, dar adevarat! Spor la treaba, Dersidane! Lasa cainii sa latre, altceva ce au de facut?Asa-i viata, unii cu munca, altii cu gargara!
Postat 22 Octombrie 2011, 16:16 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON