URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2024, 19:20

Parlamentul European va dezbate, în premieră, restituirea Tezaurului României

Parlamentul European va dezbate, în premieră, restituirea Tezaurului României sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul European va dezbate pe 14 martie, la Strasbourg, rezoluția „Restituirea tezaurului național românesc însușit ilegal de Rusia”, relatează agenția Mediafax.

O astfel de dezbatere va avea loc în premieră la nivelul Parlamentului European, după cum notează stirileprotv.ro, și va fi urmată de un vot asupra rezoluției privitoare la aurul românesc păstrat de ruși. Discuțiile vor avea loc la inițiativa europarlamentarului PMP, Eugen Tomac. 

Europa votează 

„Ne aflăm într-un moment în care trebuie să prezentăm situația cu claritate, cu foarte multă convingere”, a spus Eugen Tomac într-o intervenție la Digi24, adăugând că scopul este ca acest dosar să devină unul de importanță majoră pentru UE.

Europarlamentarul a declarat că marți a participat la o dezbatere din comisia de afaceri externe a PE și că „toate grupurile politice susțin adoptarea unei rezoluții săptămâna viitoare” și că adoptarea rezoluției ar reprezenta un semnal politic foarte important transmis României de către UE. 

Hotnews.ro scrie că o eventuală rezoluție privind returnarea aurului românesc ar putea fi un instrument pe care România îl poate folosi în favoarea sa, după ce războiul declanșat de Rusia în Ucraina se va termina, în cazul în care UE va relua relaţiile cu țara condusă de Vladimir Putin.

Recent, ambasadorul Moscovei la București, Valeri Kuzmin, a lăsat de înțeles că Rusia nu va mai returna României tezaurul dus la Moscova acum 100 de ani și că această problemă este „o pisică moartă scoasă de la naftalină”.

Expoziție la Bruxelles

Pe de altă parte, Banca Națională a României a inaugurat marți, 5 martie, în sediul Parlamentului European de la Bruxelles, expoziţia „Tezaurul Băncii Naţionale a Românei, trimis la Moscova şi niciodată returnat - o datorie mai veche de un secol”.

Scopul este de a aduce în atenţia Europei documente, arhive şi imagini care descriu pierderea de către România a Tezaurului depus în custodie la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Avuția românilor, pe mâinile rușilor

În Primul Război Mondial, pe fondul avansului trupelor Puterilor Centrale, guvernul și conducerea BNR au decis mutarea tezaurului BNR pe teritoriul Rusiei, singurul stat aliat cu care România se învecina atunci.

Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus la Iași convenția în care s-au precizat condițiile efectuării primului transport la Moscova. Potrivit acesteia, valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, a depozitului și întoarcerea în România”, după cum se arată acum pe site-ul BNR.

Primul transport a avut loc în decembrie 1916 și a inclus 1738 de casete cu Tezaurul Băncii Naționale a României (1735 cu monede și trei cu lingouri) și două casete cu bijuteriile Reginei Maria. Aurul BNR valora 314,5 milioane lei, iar bijuteriile Reginei 7 milioane lei. Casetele au fost depozitate la Kremlin, în Sala Armelor, în compartimentul rezervat Sucursalei din Moscova a Băncii de Stat a Rusiei, și au fost inventariate în ianuarie - februarie 1917, când s-a consemnat că „practic, toate valorile verificate, adică inventariate sau cântărite, s-au dovedit a fi, cantitativ și contravaloric, în deplină concordanță cu declarațiile Băncii Naționale a României”.

Numărul mare și varietatea monedelor (lire engleze, coroane austriece, mărci germane, napoleoni, carolini, adică polul românesc în valoare de 20 lei etc.) se explică prin aceea că, potrivit legii, biletele erau „plătite la prezentare la birourile Băncii în monedă națională liberatoare sau în monetele străine care au curs legal, conform legislațiunii monetare a statului”.

Miliarde de lei, tone de aur

În vara anului 1917, autoritățile române de la Iași se așteptau la o ofensivă militară de proporții a Puterilor Centrale și, în acest context tensionat, a avut loc al doilea transport al Tezaurului României la Moscova. De această dată, trenul care a plecat la Moscova a dus atât valori ale Băncii Naționale a României, cât și ale altor instituții (Academia Română, Casa de Depuneri și Consemnațiuni și alte bănci, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Antichități, Pinacoteca Statului, ministere, mănăstiri).

În cele trei vagoane cu valori ale BNR, care au fost depozitate tot în sala Armelor, la Kremlin, potrivit protocolului semnat și de această dată de reprezentatul rus, ministrul român de finanțe și reprezentanții BNR, s-au aflat: „titluri, efecte, valori, depozite, parte din arhivele și cărțile sale, actele sale etc., partea în aur din depozitele sale în metale, proprietatea sa privată”. Valoarea totală a transporturilor la Moscova din iulie 1917 a fost de 7,5 miliarde lei, din care valorile din cele trei vagoane ale BNR au fost evaluate la 1,5 miliarde lei, din care 575 000 lei reprezentau aurul. În total, în decembrie 1916 și iulie 1917, Banca Națională a României a depus la Moscova 91,48 tone de aur fin.

În octombrie 1917, bolșevicii conduși de Lenin au cucerit puterea și, în ianuarie 1918, Consiliul Comisarilor Poporului a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu România, arestarea ministrului României la Petrograd și confiscarea tezaurului României depus la Moscova, declarând că „puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului român”.

„O creanță valabilă”

Totuși, situația a rămas neschimbată până astăzi, deși în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înființată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova și că documentele prezentate de partea română sunt valabile.

În contextul actual, definit de război, lucrările Comisiei au fost sistate. 

La evenimentul de deschidere a expoziției organizate de BNR la Bruxelles, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, a declarat: „Concluzia noastră este aceea că Banca Națională a României are o creanță perfect valabilă asupra Băncii de Stat a Rusiei”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mare-i Grădina Ta ... și mulți băgători în seamă se învârt prin Bruxelles și Strassbourg.
România a pierdut până și ultima șansă de negociere cu Rusia în privința restituirii tezaurului, din clipa în care a intrat "tacit" în războiul ruso-american de pe teritoriul "viitoarei fosta Ucraina". Iar Europa, ca o vasală cumsecade a zonei "euro-atlantice", mai are putere să pregătească noi sancțiuni de care râd până și "adversarii" lui Putin.
Postat 06 Martie 2024, 07:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON