URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2021, 16:04

Palatul Ullman şi alte patru clădiri din centrul istoric al Oradiei ar putea intra în reabilitare anul viitor (FOTO)

Centrul istoric al municipiului Oradea îşi va recăpăta strălucirea de altădată.

Şapte clădiri în 2020!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia de coordonare a "Programului de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul Istoric Oradea" s-a întrunit miercuri pentru a analiza ritmul lucrărilor.

"Am analizat atât reuşitele pe care le-am obţinut datorită deschiderii pe care o avem faţă de proprietarii acestor imobile prin facilităţile pe care le acordăm, dar şi problemele întâmpinate în diferite situaţii", a declarat viceprimarul Arina Moş, coordonatorul comisiei.

Conform evidenţelor municipalităţii, anul acesta au fost supuse reabilitării 17 clădiri din centrul istoric orădean, iar în unele cazuri lucrările au fost încheiate.

"Ne bucurăm că anul acesta am reuşit să finalizăm reabilitarea a cinci clădiri", a declarat Moş, subliniind că "este important ca acest proiect să continue, indiferent de contextul în care ne aflăm sau de creşterea preţurilor pe piaţa construcţiilor".

Urmează palatele Ullman şi Adorian...

În cadrul şedinţei, membrii comisiei au analizat situaţia clădirilor care urmează să fie reabilitate în cursul anului următor.

"Comisia doreşte închiderea şantierelor din zonele pietonale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Libertăţii cu reabilitarea faţadelor clădirilor care încă nu au fost cuprinse în program", se menţionează în comunicat.

În plus, în momentul de faţă se află în pregătire documentaţiile sau chiar licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a palatelor Ullman (Piaţa 1 Decembrie 9) şi Adorjan (strada Patrioţilor 4), ambele aflate într-o avansată stare de degradare.

La fel, vor intra în lucru clădiri importante situate în străzile Libertăţii 2 – 4, Madacs Imre 1 – 4 şi Aurel Lazăr 19 – 21.

De menţionat că în cazul clădirilor din centrul istoric incluse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice asigură gratuit proiectele tehnice şi documentaţiile necesare pentru realizarea lucrărilor, iar proprietarii pot beneficia de granturi de până la 30%.

Începând din anul 2014, când a demarat programul, şi până în prezent, în Oradea au fost reabilitate 34 de clădiri din centrul istoric.

 Vezi mai jos lista clădirilor reabilitate, a celor aflate în lucru și a celor în curs de desemnare a constructorilor, conform evidențelor municipalității!

 

 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON