Primăria Oradea a scos din nou la licitaţie reabilitarea faţadelor şi învelitorilor Palatului Ullmann din Piaţa 1 Decembrie, după ce contractul încheiat în 2019 cu o asociere formată din 3 firme constructoare, reprezentată de Drum Asfalt, a fost reziliat.
În Palatul Ullman, construit în 1913, Primăria Oradea deţine circa 50% din spaţii, restul fiind în proprietatea unor persoane private. Acestea din urmă au fost nemulţumite de preţul la care a fost adjudecată, în urmă cu circa doi ani, prima licitaţie, aşadar s-au opus începerii lucrărilor.
"L-am reziliat până la urmă fiindcă locatarilor li s-a părut prea scump. Nu au fost de acord cu acel contract (n.r. - încheiat în urma unei licitaţii cu asocierea formată din Drum Asfalt, Trameco şi Lemacons, la preţul de 7,2 milioane de lei). Am organizat întâlniri între Primărie, constructori şi proprietari, a trebuit să ajungem la un compromis", a explicat, la solicitarea BIHOREANULUI, Lucian Popa, directorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.
Merită precizat că municipalitatea a inclus clădirea în programul multianual de reabilitare a faţadelor şi a suportat costurile cu elaborarea documentaţiilor necesare. De asemenea, costurile privind lucrările propriu zise au fost împărţite între proprietari, deci inclusiv Primărie.
De data aceasta, adică la noua licitaţie, deşi lucrările care trebuie efectuate sunt substanţiale, preţul estimat al acestora este de 4,5 milioane lei fără TVA, potrivit anunţului publicat pe 21 decembrie 2020 de municipalitate pe SICAP.
Proiectat de arhitectul Löbl Ferenc, în stilul secessionului vienez, Palatul Ullmann a fost construit în 1913. Impozant, simetric şi bine proporţionat, imobilul cuprinde un parter înalt, placat cu plăci de faianţă verde-albăstruie şi trei niveluri de locuinţe.
Odată cu licitaţia pentru Palatul Ullmann, au fost lansate şi alte trei pentru reabilitare de faţade din centrul Oradiei, mai exact pentru imobilul de pe strada Bradului nr. 27, clădirea de pe strada Primăriei nr. 2, respectiv cea de pe Iuliu Maniu nr. 44. Aici valoarea lucrărilor este mai mică.
"Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, reabilitarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, repararea şi restaurarea tâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul", a transmis, vineri, printr-un comunicat, Primăria.
Data limită de depunere a ofertelor în SICAP este de 26 ianuarie, ora 15.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.