URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2023, 20:00

Pădurile din România vor fi supravegheate cu sateliți. Cât va costa softul

Pădurile din România vor fi supravegheate cu sateliți. Cât va costa softul (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furturile de lemne din păduri se vor vedea din satelit. Ministerul Mediului a comandat un sistem de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare, pentru care va plăti unei asocieri de firme peste 37 de milioane de lei.

La licitația anume organizată, asocierea firmelor Rartel SA, Essensys Software SRL, Terrasigna SRL și e-Geos SpA a avut oferta câștigătoare, a anunțat miercuri Ministerul Mediului. Contractul nu s-a semnat încă, procedura continuând cu un termen de 10 zile pentru contestații.

Softul va identifica suprafețele de păduri care dispar și pentru care nu există autorizații de tăiere.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive, pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL, pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor Lidar. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei. Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Investiția de 31,5 milioane de lei fără TVA, respectiv 37,5 mil cu TVA, este finanțată printr-un proiect al Ministerului derulat în Programul Național de Redresare și Reziliență.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cu lacrimi......
Hahahaha!!!!!!!!
Postat 24 Noiembrie 2023, 14:13 de iahim
A fost odata bine pt paduri, rau pt hoti! Intre timp s-a corecta
In urma cu ceva ani padurile erau pazite de jandarmi! Era bine pt paduri, dar si pt jandarmi. Oricat ar fi fumat/prizat, din padure plecau cu mintea cat de cat limpezita.
Postat 24 Noiembrie 2023, 09:41 de pinonel
Padurile Coului
O sa se stranga satelitii la o bere deasupra Vascaului la cat trafic de lemn furat e acolo. Pana si angajatul Garzii Forestiere face trafic cu lemn. Primaria nu are lemn deoarece ii lasa pe trepadusii sa vanda la negru lemnul de pe bonuriile alocate familiilor. Acolo nu o sa se termine niciodata furtul deoarece toti hotii, incepand cu primarul, au masterul terminat in Hotie.
Postat 23 Noiembrie 2023, 10:07 de Victorvlad12
România Digitală nu se dezminte.
Pe când casele de pensii vor avea instalat softul necesar înregistrării și vizualizării dosarelor recalculate? Că până acum nici măcar achiziția nu e demarată.
Postat 23 Noiembrie 2023, 08:30 de KP
Bostanaria
Nu e mai ieftin daca Ocoalele silvice fac abonament la satelit ?!!!!!
Postat 23 Noiembrie 2023, 08:29 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON