URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2018, 10:17

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea palatului Klobusitzky de pe Corso

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1926. Noua perlă de pe Corso

Imobilul din strada Republicii nr. 31 este unul dintre cele mai elegante de pe Corso, dar şi între cele mai "noi", raportat la restul imobilelor istorice din zonă. Încă din secolul al XVIII-lea, amplasamentul a fost unul dintre cele mai "căutate" din oraş, în vecinătate fiind ridicate clădiri ale unor ordine călugăreşti, dar şi de uz sanitar. În perioada extinderii zonei Olosig către Palatul Baroc, aici au fost construite biserica Olosig şi spitalul Mizericordienilor.

Pe amplasamentul clădirii actuale a fost edificată iniţial o casă în stil baroc, cu parter şi mansardă, respectiv un gang de intrare pentru trăsuri, cunoscută drept Casa Dóry. Ea găzduia Asociaţia de Înfrumuseţare a Oradiei, care se ocupa de proiecte de modernizare şi dezvoltare a urbei la cumpăna secolelor XIX şi XX. Asociaţia s-a dizolvat în anul 1908, iar destinaţia ulterioară a casei pare să fi fost una comercială.

Ulterior, remodelarea arterei Republicii, numită atunci Fö utca, respectiv bulevardul Regele Ferdinand după Marea Unire, a impus demolarea majorităţii caselor cu un singur nivel şi ridicarea altora, mai înalte.

2018. Pregătiri de reabilitare

Imobilul baroc a fost demolat prin anul 1925 şi a făcut loc unuia nou, cu două etaje şi mansardă, gândit să se desfăşoare pe trei străzi (Republicii, Gheorghe Dima şi Snagovului de astăzi). Palatul, care a primit numele Klobusitzky, prezintă un stil neoeclectic, cu ancadramente şi coronamente specifice neobarocului, fiind proiectat de către arhitectul Pintér István. Intrarea principală este orientată către strada Republicii, aici fiind partea mai înaltă a clădirii. Ferestrele sunt mari şi rectangulare. Clădirea a fost terminată în 1926 şi este organizată sub forma aşa-numitelor case de raport, cu o curte interioară, parter destinat spaţiilor comerciale şi apartamente la etaje, cu camerele orientate către stradă. Dubla destinaţie, comercială şi locativă, s-a păstrat până în prezent. Deşi după 90 de ani faţadele îi sunt scorojite, imobilul rămâne unul din cele mai elegante de pe Corso. În 2017, Primăria a semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea clădirii, în valoare de 431.662 lei fără TVA, însă lucrările nu au demarat încă, estimându-se că muncitorii se vor apuca de treabă în toamnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CE chestie
Deci până la urmă aliniamentul clădirilor nu la inventat Bolojan, el a pus în practică un proiect mai vechi
Postat 18 August 2018, 12:18 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON