URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2018, 09:45

Oradea ieri, Oradea azi: Cândva Academie Teologică Ortodoxă, în prezent o facultate cu tot mai puţini studenţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1923. Facultate pentru ortodocși

Învățământul confesional ortodox din Bihor a apărut în epoca modernă, ca răspuns la nevoia școlirii copiilor proveniți din familiile românești și care nu aveau acces la școlile de stat maghiare. Astfel de școli erau susținute de Biserică și au apărut atât în Oradea, cât și în satele româneşti, funcționând alături de școlile greco-catolice.

După Marea Unire, la nivel local s-a resimțit nevoia unei instituții de învățământ superior care să pregătească viitorii preoți. Episcopia Ortodoxă de Oradea a fost reînființată, după mai bine de 200 de ani, în 1920, episcop fiind ales Roman Ciorogariu. Doi ani mai târziu, Episcopia înainta Ministerului Cultelor un memoriu, cerând înființarea unei școli teologice eparhiale cu statut de academie, cu 4 ani de studii de licență.

Cu ajutorul a peste 100.000 lei acordați de Guvern, Academia Teologica Ortodoxă din Oradea s-a deschis pe 16 octombrie 1923. Episcopul Ciorogariu arăta că instituția a fost creată „ca să fie aici la graniță un focar de cultură, apărător de țară și susținător al dreptei credințe strămoșești”. Primul rector al Academiei a fost dr. Aurelian Magier.

2018. Tradiția continuă

Cursurile Acadmiei Teologice s-au ținut, la început, în sediul Episcopiei Ortodoxe, apoi în sediul Academiei de Drept, entitatea fiind mutată în 1924 într-o clădire de pe strada Republicii nr. 40, care avea internat și cantină, azi sediu al Liceului Ortodox (foto). Între profesorii care au predat, în perioada interbelică, la Academia orădeană, îi amintim pe Nicolae Firu, Eugeniu Speranția, Sofron Vlad și Teodor Savu.

La studii erau primiți doar „candidații cari au voce și auz muzical”. Activitatea Academiei a fost frânată de cel de-al Doilea Război Mondial și de cedarea Oradiei Ungariei horthyste, în urma arbitrajului de la Viena. În 1941, instituția s-a mutat la Timișoara, unde a funcționat până în 1948, când a fost desființată de regimul comunist.

Odată cu apariţia, în 1990, a Universității din Oradea, s-a pus problema redeschiderii școlii superioare teologice. Prin aportul vechiului profesor Teodor Savu, dar și al altora, în 1991 s-au pus bazele facultății de teologie, devenite apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ep. Dr. Vasile Coman”, cum este cunoscută și în ziua de azi. Aceasta cuprinde o specializare de licență și două specializări de masterat, dar an de an are tot mai puţini studenţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
!!!????
Ceea ce nu inteleg eu ce are cladirea din poza cu "Facultatea pentru ortodocsi"? Aia e fosta scoala CFR care scoala au construito in proportie de 75% comunistii dupa 1948 incoace! de ani de zile sta goala si PMO cauta spatii de invatamant si nu gaseste. Are sali de clasa, dormitoare si cantina. Are in curte ateliere de mecanica si laboratoare dedicate. Se vor face cursuri de mecanici? Scoala de meserii era cea mai buna utilizare pentru constructie pe termen scurt-mediu.
Postat 02 Martie 2018, 23:48 de scortosul
Etică jurnalistică
Era prea mult, oare, să se facă un articol de bun simț, în care să fie prezentată Academia Teologică de la Oradea, fără a fi aduse jigniri, insulte sau iluzii absurde? Dacă tot s-a spus că școlile au apărut pe lângă parohiile greco-catolice, de ce nu se spune și că românilor ortodocși (majoritari mereu) le era interzis accesul la astfel de instituții? De ce nu se spune la ce privări de drepturi erau supuși românii ortodocși până la Marea Unire din 1918? Vorbim aici despre drepturile națiunilor și religiilor acceptate de către stăpânirea străină... (unde românii ortodocși erau scoși în afara legii). Lipsă de etică jurnalistică de care, de altfel, acest trust de presă dă dovadă de foarte multe ori...
Postat 02 Martie 2018, 14:25 de cartisalex
Sifonie
Cere și 50.000€ pe o parohie, de unde sa dea bieții oameni atâta amar de bani. Iar apoi trebuie sa și dea cotizație lunara aceluiași sifonie.
Postat 02 Martie 2018, 12:22 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON