URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2023, 11:03

„Oameni de treabă”, cel mai bun film la Premiile Gopo. Care sunt ceilalți câștigători din cinematografia românească (FOTO/VIDEO)

„Oameni de treabă”, cel mai bun film la Premiile Gopo. Care sunt ceilalți câștigători din cinematografia românească (FOTO/VIDEO) Oameni de treabă / Men of Deeds
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc marți la Teatrul Național I. L. Caragiale din București, pentru celebrarea cinematografiei românești. Marele premiu al serii, adică trofeul pentru Cel mai bun film, i-a revenit producției „Oameni de treabă”, regizat de Paul Negoescu.

Pavel Bartoș, Andreea Vasile, Monica Bârlădeanu, Andreea Grămoșteanu, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Medeea Marinescu, Doina Levintza, Rodica Mandache, Andreea Esca, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Mădălina Craiu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Ada Condeescu, Virgil Ianțu, Daniela Nane, Denis Hanganu s-au numărat printre personalitățile care au acceptat invitația de a participa la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată în premieră de duo-ul format din regizoarea și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

Polițistul, satul și corupția

Pe lângă trofeul Gopo, „Oameni de treabă” - regizat de Paul Negoescu și produs de Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova - a obținut și alte 5 trofee.

În film, Ilie (interpretat de Iulian Postelnicu) este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă, dar și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul se vede nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală. „Oameni de treabă este un film despre un om deconectat de realitate, care trăiește într-o lume ideală, construită de el. „Cred că fiecare dintre noi ne-am regăsit la un moment dat într-o situație similară, însă, în cazul "eroului" nostru, contactul cu realitatea vine abrupt, violent și, uneori, chiar comic.”, a spus, despre producție, regizorul Paul Negoescu. 

Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal a ajuns la Andreea Grămoșteanu pentru rolul său din lungmetrajul #doogpoopgirl.

Premiul pentru Cea mai bună regie i-a revenit lui Paul Negoescu, pentru filmul Oameni de Treabă.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Iulian Postelnicu, protagonistul filmului Oameni de treabă. 

„Spioni de ocazie”

Ofelia Popii a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din Om Câine (r. Ștefan Constantinescu), iar Vasile Muraru a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), film premiat și pentru Cel mai Bun Scenariu - Radu Romaniuc și Oana Tudor - premiu oferit de Dacin Sara.

Spioni de ocazie, filmul regizat de Oana Bujgoi Giurgiu, a fost desemnat Cel mai bun documentar. Spioni de ocazie a fost filmat parțial în Oradea. Documentarul se axează pe povestea mai multor tineri sioniști, inclusiv din România, făcuți spioni de englezi, în al Doilea Război Mondial.

„În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi, îndeosebi americani, căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Nu se ştia dacă au fost executaţi sau dacă au fost luaţi prizonieri. Pentru a da de urma prizonierilor şi a organiza o potenţială evadare era nevoie de o forţă operaţională în teren, de care British Intelligence nu dispunea. Biroul MI9 din Cairo a venit, însă, cu o propunere surprinzătoare: găsirea unor agenţi în rândul tinerilor sionişti care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Mossad, care se ocupa de extragerea evreilor din Europa, i-a recrutat, dându-le sarcini suplimentare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală", se arată în prezentarea producției.

Premii pentru Metronom

Premiul pentru Tânără Speranță i-a fost acordat Ioanei Chițu pentru rolul Irina din filmul Crai Nou. Premiul pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui Tudor Vladimir Panduru pentru filmul Metronom. Ioana Covalcic a câștigat Premiul pentru Costume, tot pentru Metronom.

La categoriile de scurtmetraj, premiile au revenit filmelor Vreau să sparg sera, r. Teona Galgoțiu, desemnat Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, și Viață de clovn, r. Ioachim Stroe, recompensat cu trofeul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Vortex (r. Gaspar Noe, Franța), distribuit de Independența Film, iar Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office a fost acordat anul acesta lungmetrajului Teambuilding, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu și Alex Coteț.

Unul dintre cei mai valoroși actori din România, Mircea Andreescu a fost onorat pe scena Gopo cu Premiul pentru Întreaga carieră, iar actrița Ioana Crăciunescu a fost distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Premiul Special le-a fost acordat monteurilor de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei pentru activitatea lor excepțională.

Tot în acest an s-au împlinit 100 de ani de la nașterea celebrului cineast Ion Popescu Gopo. Pentru a marca acest moment, renumitul violonist Alexander Bălănescu a încântat publicul cu un moment live la vioară. Un alt moment surpriză și plin de emoție a fost marcat de prezența Sofiei Vicoveanca, artistă care a susținut un recital ce a marcat momentul In memoriam al serii. Pe scenă au urcat formația Omul cu șobolani și Mircea Florian, Dietrich Krauser și DJ Vasile.

Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2023 va fi difuzată pe 27 aprilie, de la ora 23:00 pe PRO Cinema.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON