URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2023, 21:15

O nouă ediție a trienalei internaționale de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea deschide seria expozițiilor de toamnă cu Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl, Polonia, și MȚC.

Vernisajul va avea loc vineri, 8 septembrie, de la ora 17, la sediul instituției muzeale din strada Armatei Române nr.1/A.

„Astăzi, Trienala Internațională de Pictură Pătratul de Argint este, fără îndoială, cea mai semnificativă trecere în revistă a picturii moderne din această parte a Europei”, a spus directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl, Janusz Cywicki, potrivit unui comunicat trimis de MȚC.

Expoziția reunește pictori din cinci țări: Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Organizatorii au transmis că evenimentul a fost conceput inițial, în 1994, ca bienală internațională, iar din 2003 s-a decis organizarea acestei expoziții la trei ani, devenind Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice, Pătratul de Argint.

Această manifestare artistică are ca scop principal „de a promova și, în același timp, de a documenta lucrările artiștilor care, de decenii, au trăit în țările acestei regiuni, pe cât de apropiate, pe atât de bine închise”, se mai arată în informarea MȚC. 

Și în acest an au aplicat sute de pictori din Euroregiune. Prima selecție a fost făcută de un juriu polonez. Apoi, dintr-un număr de aproximativ 150 de lucrări, un juriu internațional a selectat 111 lucrări a 61 de artiști participanți, pentru finală.

Din România au participat artiștii: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu, Nicolae Suciu și Mihaela Tătulescu.

În urma jurizării finale, se acordă următoarele premii: Grad Prix – Liudmila Davydenko, Ucraina; Premiul Voievodatului Podkarpackiego, Elżbieta Cieszyńska, Polonia; Premiul Primăriei orașului Przemyśl, Mihaela Tătulescu, România, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității din Oradea; Premiul Electromantaj Przemyśl, Magdalena Uchman, Polonia.

Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, curatorul pentru România al Trienalei, de Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele acestei manifestări artistice, în 1994, iar din partea instituției muzeale va vorbi Darius Martin, muzeograf, Secția de Artă.

Publicul va putea vizita expoziția până în 8 octombrie 2023. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON