URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
06 Septembrie 2023, 21:15

O nouă ediție a trienalei internaționale de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea deschide seria expozițiilor de toamnă cu Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl, Polonia, și MȚC.

Vernisajul va avea loc vineri, 8 septembrie, de la ora 17, la sediul instituției muzeale din strada Armatei Române nr.1/A.

„Astăzi, Trienala Internațională de Pictură Pătratul de Argint este, fără îndoială, cea mai semnificativă trecere în revistă a picturii moderne din această parte a Europei”, a spus directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl, Janusz Cywicki, potrivit unui comunicat trimis de MȚC.

Expoziția reunește pictori din cinci țări: Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Organizatorii au transmis că evenimentul a fost conceput inițial, în 1994, ca bienală internațională, iar din 2003 s-a decis organizarea acestei expoziții la trei ani, devenind Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice, Pătratul de Argint.

Această manifestare artistică are ca scop principal „de a promova și, în același timp, de a documenta lucrările artiștilor care, de decenii, au trăit în țările acestei regiuni, pe cât de apropiate, pe atât de bine închise”, se mai arată în informarea MȚC. 

Și în acest an au aplicat sute de pictori din Euroregiune. Prima selecție a fost făcută de un juriu polonez. Apoi, dintr-un număr de aproximativ 150 de lucrări, un juriu internațional a selectat 111 lucrări a 61 de artiști participanți, pentru finală.

Din România au participat artiștii: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu, Nicolae Suciu și Mihaela Tătulescu.

În urma jurizării finale, se acordă următoarele premii: Grad Prix – Liudmila Davydenko, Ucraina; Premiul Voievodatului Podkarpackiego, Elżbieta Cieszyńska, Polonia; Premiul Primăriei orașului Przemyśl, Mihaela Tătulescu, România, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității din Oradea; Premiul Electromantaj Przemyśl, Magdalena Uchman, Polonia.

Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, curatorul pentru România al Trienalei, de Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele acestei manifestări artistice, în 1994, iar din partea instituției muzeale va vorbi Darius Martin, muzeograf, Secția de Artă.

Publicul va putea vizita expoziția până în 8 octombrie 2023. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON