URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2023, 21:15

O nouă ediție a trienalei internaționale de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea deschide seria expozițiilor de toamnă cu Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl, Polonia, și MȚC.

Vernisajul va avea loc vineri, 8 septembrie, de la ora 17, la sediul instituției muzeale din strada Armatei Române nr.1/A.

„Astăzi, Trienala Internațională de Pictură Pătratul de Argint este, fără îndoială, cea mai semnificativă trecere în revistă a picturii moderne din această parte a Europei”, a spus directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl, Janusz Cywicki, potrivit unui comunicat trimis de MȚC.

Expoziția reunește pictori din cinci țări: Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Organizatorii au transmis că evenimentul a fost conceput inițial, în 1994, ca bienală internațională, iar din 2003 s-a decis organizarea acestei expoziții la trei ani, devenind Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice, Pătratul de Argint.

Această manifestare artistică are ca scop principal „de a promova și, în același timp, de a documenta lucrările artiștilor care, de decenii, au trăit în țările acestei regiuni, pe cât de apropiate, pe atât de bine închise”, se mai arată în informarea MȚC. 

Și în acest an au aplicat sute de pictori din Euroregiune. Prima selecție a fost făcută de un juriu polonez. Apoi, dintr-un număr de aproximativ 150 de lucrări, un juriu internațional a selectat 111 lucrări a 61 de artiști participanți, pentru finală.

Din România au participat artiștii: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu, Nicolae Suciu și Mihaela Tătulescu.

În urma jurizării finale, se acordă următoarele premii: Grad Prix – Liudmila Davydenko, Ucraina; Premiul Voievodatului Podkarpackiego, Elżbieta Cieszyńska, Polonia; Premiul Primăriei orașului Przemyśl, Mihaela Tătulescu, România, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității din Oradea; Premiul Electromantaj Przemyśl, Magdalena Uchman, Polonia.

Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, curatorul pentru România al Trienalei, de Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele acestei manifestări artistice, în 1994, iar din partea instituției muzeale va vorbi Darius Martin, muzeograf, Secția de Artă.

Publicul va putea vizita expoziția până în 8 octombrie 2023. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON