URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Reţeaua constatatorilor de decese a transformat procedura într-o afacere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 13 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conținut variat. Dintre subiectele noii ediții: 

Crime îngropate

Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: Medici chemaţi să constate decesul unor persoane au ajuns să transforme sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale”. Pentru că legea permite oricărui medic să elibereze un act de constatare a decesului, unii au transformat procedura într-o afacere, semnând contra cost şi pe bandă rulantă documente, chiar fără să vadă defuncții, care oricum nu-i pot reclama şi rar sunt dezgropaţi ca să li se dovedească „malpraxisul”.

Răzbunarea lui Puia

Abia reinstalat după ce justiția l-a absolvit de acoperirea abuzurilor comise asupra unor orfani, șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, e acuzat de altele, contra unor angajați. Directorul a inițiat o nouă restructurare a instituției, considerată însă doar un pretext pentru a desființa posturile unor subalterni care la proces au depus mărturii împotriva lui, iar asta în timp ce pregătește 200 de angajări.

Fake-uri de altădată

Falsificarea de documente, bani și produse era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic. Escrocii vremii măsluiau diplome de școli comerciale din Budapesta pentru a fi autentificate în România și cumpărătorii fără studii să se poată angaja ori să intre la facultăți, falsificau bancnote, monede, ba chiar și aur, pe care îl făceau dintr-un aliaj pe bază de zinc.

ORADEA NOASTRĂ

Smart-biciclistul

Printre cele mai furate obiecte din orașe, bicicletele nu sunt în siguranță nici în Oradea. Fie pentru că sunt legate cu lacăte ușor de spart, fie că hoții sunt tot mai ingenioși, aceste mijloace de transport nepoluante sunt deseori „despărțite” forțat de proprietarii lor. 

Pentru combaterea furtului de biciclete și, indirect, pentru a-i convinge pe orădeni să le folosească, orădeanul Tudor Beleuță propune o soluție inedită: un adăpost securizat. Folosit deja în Cluj-Napoca, modelul ar putea fi extins și la Oradea. Dacă înțeleg și autoritățile de aici că este necesar...

Învățăm să reciclăm!

Oradea devine tot mai bună la reciclare. Datele Primăriei privind cantitățile de deșeuri colectate din oraș arată un grad de valorificare de 36,27%, mai mare ca oricând. Dar, totuși, încă departe față de obiectivul de 60% stabilit de normele europene...

Insula reciclării 

În acest an, în jurul blocurilor din Oradea vor apărea 275 de insule supraterane închise, fiecare cu 5 containere pentru tot atâtea tipuri de deșeuri. Primăria Oradea a anunțat, marți, că a obținut finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și completarea sistemului local de gestionare a deșeurilor.

TIMP LIBER

Agenda distracției

Se anunță evenimente de amploare în Oradea, pentru care municipalitatea a pus deoparte 1,4 milioane euro. Printre atracțiile acestui an se numără ediția a doua a Sounds of Oradea, întrunirea cavalerilor și domnițelor la Festivalul Medieval, precum și revenirea Oradea Summer Film.

OPINII

Și ce dacă suntem mai puțini?

de Mircea Chirilă

Oradea a pierdut 13.000 de locuitori, în timp de localitățile din zona metropolitană au înregistrat un boom de populație. Nu cred că orădenii au fugit de taxele prea mari din Oradea. E improbabil să nu poți suporta un impozit de 200 euro anual și să te muți la Sântandrei la o casă de 100.000 euro.

E drept că au fost și oameni care, ieșiți la pensie, s-au retras pe la casele părintești de la țară, de unde nu a dispărut nici găina, nici apa de la fântână, nici lemnele furate din pădure, nici buda din curte...

Pâine și teatru

de Adrian Criş

Nu în fiecare zi se așază cineva în centrul orașului ca să declare greva foamei, cu atât mai puțin pe un ger de crapă pietrele. Dacă protestatarul mai este și artist, iar țintele protestului său - managerul unei instituții de cultură și niște politicieni căruia acesta îi e subordonat, sunt toate șansele ca artistul să culeagă compasiune, iar ceilalți stigmatul de neoameni, dușmani ai artelor, barbari...

Căci, firește, între un actor și un birocrat ori politruc, publicul nu îl va putea iubi și ovaționa decât pe cel dintâi. Ceilalți merită, prin însăși fișa postului, doar huiduiala, disprețul, execuția...

PREMIILE LUI BIHOREL

Vulpea Bolojan: Șeful CJ Cluj îl acuză pe omologul din Bihor că îi „suflă” instituțiile; Secretul directoarei: Accident de muncă ascuns, la Liceul Nicolae Bolcaș din Beiuș; Relaxare la vale: Pe bulevardul Cantemir din Oradea au apărut băncile... în pantă; Gură slobodă: Polițistul vlogger Perțea l-a bătut în instanță pe consilierul excentric Degău; Cu ochii-n soare: Cum fuge vestita Nela Secară, „eroina” Antenelor, de plata datoriilor la stat; Răzbunare à la Sorban: Primarul din Lugașu de Jos a intrat cu bocancii în bugetul școlii.

ACTUALITATE LOCALĂ

- Jurnaliştii de la BIHOREANUL au câştigat patru din cele nouă premii puse în joc la prima ediţie a galei Uniunii Ziariştilor Profesionişti Bihor; Secretomanie: Adjunctul şefului Poliţiei Oradea, Horia Ardeleanu, a fost demis!; O orădeancă umilită de Altex, care i-a cerut o sumă uriașă pentru o reparație; Au început filmările la pelicula „21 de rubini” în Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Agenda distracției...??? Cum...
Mă îndoiesc să aibă Oradea doar atâția cetățeni câți sunt în imaginea de mai sus, nu cred că toți Orădenii sunt mulțumiți de atâta chermeză, în loc ca Primăria Oradea să ofere un trai decent tuturor cetățenilor din acest oraș, să investească acei bani acolo unde societatea o cere, ca de exemplu reabilitarea unor blocuri, al unor șosele, străduțe, asfaltarea străzilor unde nu este asfalt, sprijinirea unor cetățeni care nu se descurcă cu pensia, sau alte lucruri benefice cetățeanului orădean. Aruncăm mereu bani pe fereastră și de multe ori te miri pe ce, aducând niște lălăite-lălăiți de prin sud să ne cânte trei culori, aceste spectacole sunt în general pentru copii, dacă s-ar da bilete, cu siguranță lălăiții nu ar mai câștiga precum așteptările unora. Din aceste motive spectacolele se fac în aer liber fără taxe, deoarece Primăria a inventat plata în locul celor care vin la spectacole gratuit, iar prin aceste metode se pot spăla și pierderile banilor publici pe care Primăria Oradea îi sifonează pe ici pe colo în funcție de criterii și interesele politico-private din oraș.
Postat 13 Februarie 2023, 12:47 de Morometul
Răzbunarea lui Puia ...
... se va întoarce împotriva lui. Nu a învățat nimic din lecția personală, ceea arată că "mentalitatea Bolojan" s-a propagat la PNL mai ceva ca tulpinile Covidului.
Postat 13 Februarie 2023, 09:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON