URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Totul în ungureşte!

Veste şoc pentru românii verzi: Primăria Oradea e obligată să-şi publice în limba maghiară hotărârile şi să inscripţioneze bilingv toate străzile oraşului. O decizie de acum patru ani a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, menţinută de Justiţie, arată că minoritarii din Oradea sunt discriminaţi prin absenţa informaţiilor în limba maghiară de pe site-ul Primăriei, prin netraducerea Hotărârilor Consiliului Local şi prin lipsa plăcuţelor stradale bilingve, argumentele administraţiei Bolojan - cum că n-ar fi nici destui funcţionari, nici destui bani pentru asta - fiind respinse de judecători.

"Batman" la DNA

Ovidiu Dăescu, urmărit penal pentru fraudă cu fonduri europene şi guvernamentale. Viceprimarul ALDE de Beiuş este acuzat că, pe vremea când era şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, ar fi decontat cu documente false cheltuieli de peste 1 milion de euro, banii fiind obţinuţi pentru protejarea unor specii de lilieci.

Ciclon de Bihor

O furtună violentă, despre care specialiştii spun că a semănat cu un mezociclon, a distrus în Bihor sute de clădiri, dar şi aproape o mie de hectare de pădure. Numai în comuna Rieni, vijelia, despre care martorii spun că a venit cu o viteză şi o forţă nemaiîntâlnite, a distrus acoperişurile a peste 800 de case, astfel că în zonă preţurile materialelor de construcţii s-au dublat peste noapte.

Sponsori de nevoie

Sub pretextul finanţării precare, directorii de şcoli şi grădiniţe din Oradea le cer părinţilor donaţii de tot felul, unii într-un mod de-a dreptul grosolan. Primăria a descentralizat bugetele de cheltuieli ale tuturor unităţilor de învăţământ din oraş tocmai pentru a responsabiliza directorii şi a-i determina să folosească eficient banii publici.

Ţeapă de drumar

În vreme ce prefectul Ioan Mihaiu vrea finalizarea DN 76 în Bihor până în primăvara lui 2019, constructorul a oprit lucrările între Ştei şi Vârfuri. Ameninţată vara trecută de CNADNR cu rezilierea contractului de execuţie pentru că nu avea muncitori şi utilaje, firma Construct Mod a angajat Trameco să lucreze în locul ei, dar o fentează la plată!

INTERVIUL BIHOREANULUI
Prof. dr. Amorin Popa, şeful Clinicii de Diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea
"Epidemia de diabet s-a globalizat"

Nimeni nu-i profet în ţara lui. Constatarea se potriveşte şi unuia dintre medicii emblematici ai Oradiei, mai cunoscut dincolo de graniţele oraşului şi chiar ale ţării. Şef al unei echipe formate din 7 diabetologi şi nutriţionişti de înaltă performanţă, organizator al unei reţele alcătuite din 28 de specialişti în toate spitalele din judeţ, profesor la Facultatea de Medicină, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Diabet a Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Amorin Popa are, înaintea tuturor titlurilor, o realizare practică de excepţie: datorită studiilor clinice pe care le coordonează, bihorenii bolnavi de diabet beneficiază de analize în cele mai bune laboratoare la nivel mondial şi de medicamente revoluţionare cu câţiva ani înainte ca ele să fie lansate pe piaţa farmaceutică. Altfel spus, a pus Oradea într-un circuit internaţional, cu câştiguri de nepreţuit pentru sănătatea şi viaţa oamenilor.
BIHOREANUL a profitat de un dialog cu prof. dr. Amorin Popa pentru a motiva importanţa depistării la timp şi tratării uneia dintre bolile moderne care fac adevărate ravagii, dar şi pentru a face cunoscute recomandări importante atât bolnavilor de diabet, cât şi persoanelor interesate să aibă un stil de viaţă sănătos.

Casele de bani

Primarul Ilie Bolojan a schimbat caracterul social al cartierului Tineretului într-o afacere capitalistă, profitabilă geambaşilor de case şi bugetului local. În loc să le dea tinerilor teren gratuit pentru a-şi construi case, Primăria a scos la licitaţie concesionarea parcelelor, chiria unui amplasament de 250 de metri pătraţi ajungând şi la fabuloasa sumă de 19.000 de euro pe an.

Oraş cu "lipici"

În baza unui studiu privind atractivitatea oraşelor din România, experţii Băncii Mondiale arată că peste 38.000 de români s-ar muta în viitorul apropiat în Oradea. Unii bihoreni, bistriţeni şi moldoveni consideră că ar merita să se stabilească în Oradea datorită calităţii ridicate a vieţii de aici, chiar dacă topul preferinţelor e condus în continuare autoritar de Cluj, Bucureşti şi Timişoara.

Majoritate pierdută

Izgonirea Anei Maria Tiron de către Ioan Mang a făcut din coaliţia PSD-UDMR-ALDE egala PNL. După ce opoziţia a blocat prin boicot refacerea majorităţii în CJ prin validarea altui consilier pesedist, Mang a bravat că şi-ar dori alegeri anticipate, dar atât ALDE şi UDMR, cât şi PNL, au interesul să-şi conserve poziţiile actuale.

Bucurii de Toamnă

Anul acesta, Toamna Orădeană va dura doar patru zile, dar toate cu evenimente atractive. Spre deosebire de ediţiile precedente, festivalul se va concentra în două locaţii importante - Piaţa Unirii şi Cetate - şi programează concerte cu Lora, Viţa de Vie, Smiley, Zdob şi Zdub, Delia şi Mihail, precum şi spectacole stradale date de invitaţi din Franţa şi Olanda. Nici amatorii de bunătăţi gătite în faţa lor, în stil street-food, nu vor fi dezamăgiţi de ofertă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dragi confrați maghiari, UDMR vă face un mare deserviciu
Idea de autonomie precum și isteria plăcuțelor bilingve și a vorbitorilor de limbă maghiară în toate instituțiile statului, sunt un construct fals de care maghiarii din România au nevoie ca de ciumă. Nu trăim bine, în pace împreună chiar acum? Nu se poate studia în lb. maghiară acum? Răspunsul la ambele este ba sigur că da. Am prieteni și colegi maghiari care și-au înscris copiii la secția română, cu toate că evident aceștia cunosc și limba maghiară. De ce fac asta? Sunt deștepți și au priceput că pacea și concordia dintre noi sunt mai importante decît zvîcnirile identitare și chinuirea copiilor lor prin obligarea de a învăța toate regulile unei gramatici deloc simple. Astfel de oameni nu votează pe criterii etnice, ci pe valoare și nici nu pun botul la provocările unei organizații care nu ar exista fără a-și victimiza propria etnie. E bine pentru copiii din Covasna care nu cunosc limba română - ce șanse de succes le-au acordat cei care i-au crescut în necunoaștere și umbră?
Postat 25 Septembrie 2017, 14:26 de Oarecine
Cand am spus "vad bun" ma refer la un centru istoric fara second-hand, totul cu certificate de virginitate emise de Primaria Municipiului Oradea ...
.
Postat 25 Septembrie 2017, 09:32 de WinDos
Din categoria ... "Mare-i Gradina Domnului"
Pe fondul atractiei a peste 38.000 de moldoveni care s-ar muta la Oradea, imaginandu-si ca aici este vad bun pentru curve si hoti de buzunare cu stagii recunoscute prin Europa, propun ca placutele cu denumirile de strazi din Oradea si hotararile consiliului local sa fie multilingve, nicidecum doar bilingve ... incepand cu strada aceea din Rogerius care s-ar putea numi, sub denumirea in limba maghiara "Moldovei utca", ca fiind "str. Soldovei" ori "a Soldovenilor", apoi "Ghiaurii of Stefan street"... etc, etc !?!
Postat 25 Septembrie 2017, 09:31 de WinDos
Acum va e clar de ce l-a demis Bolojan pe Norocel Popescu?
Ca sa aiba imagine buna in fata lui Bolojan, Norocel Popescu a inceput reducerile de chetuieli de la scoli. Dar facute fara cap (inainte sa fie director al Primariei, omul a lucrat toata viata ca Secretara!!). A redus prosteste pana la nivelul la care directorii de scoli au inceput sa ceara bani parintilor pentru sapun si hartie igienica (nu e gluma, sapun si hatie igienica!!)! Acum s-a aflat, iar Norocel Popescu pleaca la Consiliul Judetean si vorbeste la toata lumea in oras ca el nu are nici o responsabilitate in aceasta problema; Bolojan a comandat reducerile de cheltuieli! El doar a executat un ordin. Ianos Mang este bineinteles mandru de a doua achizitie dupa Delia Ungur!
Postat 25 Septembrie 2017, 08:34 de oradearosie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON