URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2015, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mega-porcăria

Cadoul lui Pazuric: la doi paşi de crescătoria de porci din Ioşia, care împute Oradea, Nutrientul mai deschide una, de trei ori mai mare, în Sântandrei. După ce a simulat două dezbateri publice, la care nu a participat niciun cetăţean, şi a obţinut fără oprelişti avizele de Sănătate Publică şi de Mediu, deşi nu respectă distanţa legală faţă de zonele locuite, omul de afaceri Iosif Pazuric a amenajat în vechiul complex zootehnic din satul Palota o fermă pentru 24.000 de porci.

Reţete pentru fraudă

13 medici, o asistentă şi 3 farmacişti sunt suspectaţi că au "îmbolnăvit" în scripte 3122 de pacienţi. DIICOT îi acuză pe medici că au emis aproape 14.000 de reţete fictive pentru medicamente gratuite şi, în complicitate cu patroana Lavanda Farm, Laura Ciobotaru, au păgubit Fondul Naţional de Sănătate cu 3,1 milioane lei.

Preţul vieţii

Văduva unui şofer cere un milion de euro în primul proces intentat CNADNR pentru moartea unui om pe drumurile naţionale din Bihor. Femeia al cărei soţ şi-a pierdut viaţa într-una din "insulele morţii" de pe DN79 Arad-Oradea îi acuză pe poliţiştii şi procurorii din Salonta că au vrut să îngroape ancheta fiindcă, deşi n-au făcut nicio expertiză, l-au scos ca singur vinovat pe mort.

Alo, ţeapă!

Înşelăciunile prin "metoda Accidentul" lasă fără agoniseală pensionarii bihoreni: doar în acest an, 15 vârstnici au fost păcăliţi cu aproape 23.000 euro. Oamenii sunt sunaţi să despăgubească victimele unor accidente imaginare provocate de copiii lor ori sunt "agăţaţi" în pieţe de inşi care se dau străini şi care le cer un împrumut urgent pentru operaţia unei rude lovite de maşină, lăsând gaj o geantă plină cu hârtii.

Oradea, poţi mai mult!

Performanţa serviciilor publice din Oradea, clasată de Institutul pentru Politici Publice pe locul 5 în regiunea de Nord-Vest, după Bistriţa, Baia Mare şi Zalău. Primarul Ilie Bolojan pariază dezvoltarea oraşului pe încurajarea învăţământului profesional prin fuziunea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna, amenajarea în Episcopia a unui terminal de transport intermodal şi transformarea Euro Business Parc în agenţie de dezvoltare.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Dr. Petru Chitulea, şef secţie Ginecologie la Spitalul Judeţean, conferenţiar la FMF
"Medicul trebuie plătit cu onorarii, nu cu salarii"

Că este unul din cei mai buni ginecologi români o admit până şi confraţii. El însuşi îşi consideră normal succesul: a avut norocul să înveţe de la maeştri, ambiţia de a se perfecţiona mereu şi oroare de mediocritate. Autor a aproape 300 de lucrări deasupra oricărei bănuieli de impostură şi al unor metode chirurgicale inovatoare, este unul dintre cei mai cunoscuţi medici orădeni, neamestecat în scandaluri de malpraxis ori de corupţie.
După ce Înalta Curte a decis că medicii din spitalele publice, la fel ca funcţionarii, nu pot primi "plăţi suplimentare sau donaţii" de la pacienţi, doctorul Petru Chitulea  vorbeşte despre posibilele efecte asupra medicilor, dar şi a pacienţilor, despre cum ar putea fi împăcată nevoia doctorilor de a fi bine plătiţi cu cea a bolnavilor de a fi corect trataţi, şi explică în ce fel poate lucra un medic "de stat" şi în privat, cum s-ar putea schimba sistemul sanitar şi cel al asigurărilor de sănătate aşa încât nici pacientul, şi nici medicul să nu mai fie victime.

Lac pe sec

Cel mai important lac de acumulare din Bihor este pregătit pentru prima reparaţie capitală. Pentru că n-a mai fost reparat de peste două decenii, deşi necesita intervenţii la fiecare 5 ani, barajul Leşu risca să inunde satele din aval, astfel că a fost golit în întregime pentru a fi reabilitat.

La sate, adunarea!

Tinerii întreprinzători renunţă la confortul oraşelor, atraşi de oportunităţile oferite de fondurile nerambursabile pentru dezvoltarea satului românesc. Antreprenorii bihoreni au atras peste 105 milioane euro prin proiecte non-agricole în mediul rural, de la pensiuni până la producţia publicitară şi la redescoperirea unui meşteşug pierdut.

Festivalul Padişului

"Dacă ursul a fost păcălit de vulpe şi natura de lăcomie, acum e momentul sa schimbăm povestea! Ursul e mascota Parcului Natural Munţii Apuseni, unul dintre cele mai mari din România. Un turism haotic dezvoltat în această zonă ameninţă să alunge ursul, să usuce peşterile şi să sufoce plantele carnivore din rezervaţie", spun organizatorii PadişFest.
Evenimentul de tip campanie pus la cale de Asociaţia Compas România împreună cu alte 20 de ONG-uri va avea loc în Padiş din 21 până în 23 august. Un târg tradiţional, flashmob-uri, escaladă, rapel, tiroliană şi recitalurile muzicale sunt "armele" cu care organizatorii militează pentru salvarea zonei şi pentru un turism responsabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lac pe sec(Saldabagiu,Paris,Pasteur,Bolojan,Pastor,ABA Crisuri,OLAF,Curtea de Conturi Europene,DNA...)
Lac pe sec -" barajul Leşu risca să inunde satele din aval..."ABA Crisuri,un baraj se poate si repara ?Dar barajul de la Saldabagiu,care prezenta un" risc major de a se rupe " si de a inunda valea Pasteur/Paris!!!???,(50 de locuinte!!!???,8 sedii comerciale!!!???,6ha de teren!!!?? ?),de ce nu se putea REPARA.Multumim salvatorilor nostri,Bolojan Ilie si Pasztor Sandor pentru "grija" si "riscul infractional" la care s-au expus accesand fraudulos fonduri europene ,pentru "binele "nostru,al oradenilor din aceasta zona.Nu stim insa daca institutiile de control ,precum OLAF,Curtea de Conturi Europene si DNA-ul vor fi tot de aceeasi parere.
Postat 17 August 2015, 00:49 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON