URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2020, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Povestea dramatică de iubire a tinerei adolescente orădene lovite de tren săptămâna trecută

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 2 decembrie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Dragoste şi moarte

Accidentul mortal de tren de săptămâna trecută are în prim plan o tânără care îşi pierduse recent iubitul. BIHOREANUL vă spune povestea tragică a celor doi îndrăgostiţi, Alessia şi Şerban, care se întâlneau adesea cu grupul de prieteni pe Podul CFR Ioşia, pentru că era un loc ferit de ochii lumii, poveste ce a lăsat în urmă un șir de întrebără fără răspuns... 

Aleşi la raport

Luna aceasta îşi încheie mandatele de parlamentari 13 politicieni din Bihor, care ar fi trebuit să iasă în faţa cetăţenilor pentru a le spune dacă şi-au meritat sau nu voturile primite cu patru ani în urmă.

Pentru că fug de această minimă răspundere, le-a făcut BIHOREANUL bilanţul activităţii, arătându-vă cât de harnici sau de eficienţi au fost şi dacă cei care aşteaptă din nou voturile alegătorilor sunt îndreptăţiţi sau nu s-o facă.

Oraş, caut constructori!

Primăria Oradea amână pentru anul viitor lucrări în valoare de peste 250 milioane lei pentru care nu a reuşit să atragă ofertanţi.

Municipalitatea a licitat în mod repetat lucrări pentru trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe apă geotermală, modernizarea a 42 de puncte termice ori reabilitarea termică a 39 de blocuri, fără să-i atragă pe constructori, care pun majorarea costurilor pe seama pandemiei. Cine de vină? Şi ce e de făcut?

Pupat Piaţa Independenţei!

Piaţeta Independenţei va fi amenajată cu o galerie de artă deasupra intrării în parcarea subterană, după un sondaj care a "bătut" voturile specialiştilor.

Primarul Florin Birta va rezilia contractul încheiat de Ilie Bolojan pentru implementarea pădurii de ţepi propusă de arhitectul Dragoş Dragnea, a cărui echipă îl acuză acum că vrea să dea proiectul unor arhitecţi de casă ai Primăriei. BIHOREANUL vă prezintă poziţiile pro şi contra.

Sprijin pentru şcoală

De mai bine de o lună, elevii din Oradea fac lecţii exclusiv online. Toate şcolile din oraş şi-au suspendat activitatea fizică pe 27 octombrie, din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19 depistate, iar ulterior, din acelaşi motiv, Guvernul a decis să închidă unităţile de învăţământ din ţară începând cu 9 noiembrie.

Cât timp vor mai învăţa elevii de la distanţă nu poate spune nimeni, dar pentru mulţi părinţi şi elevi e clar că şcoala online este o mare provocare. Pentru a-i ajuta să fie cât mai eficienţi, psihologii şcolari din Bihor au îniinţat o linie de asistenţă şi organizează grupuri de sprijin.

Primarul Japcă

Societatea Hidroelectrica a dat în judecată o primărie din Bihor care a taxat-o pentru... nimic. Edilul din Lugaşu de Jos, Sorban Levente, a dispus facturarea unor pretinse servicii de pază în valoare de peste 100.000 lei către Hidroelectrica, ignorând trei legi şi fără să aibă niciun contract cu societatea. Cu toate acestea, tot el se pretinde abuzat...

"Se poate!"

Unul dintre noii primari de comune din Bihor şi-a început cu ambiţie mandatul, pregătind în două luni, de la zero, trei proiecte cu fonduri nerambursabile.

Edilul din Balc, Sorin Sabău, schimbă foaia după predecesorul care a condus comuna 20 de ani: curăţă drumurile şi satele, pune în funcţiune o reţea de apă nefolosită de 10 ani, convinge romii să achite salubrizarea şi are proiecte de 3,6 milioane euro. BIHOREANUL vine cu un articol "de bine", care arată că... se poate!

Terase... de iarnă

La debut de decembrie, câteva localuri din Oradea se încăpăţânează să-şi primească oaspeţii în aer liber, în "meniu" fiind incluse încălzitoare şi chiar blănuri.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemie şi, mai nou, de frigul iernii, mai multe restaurante şi cafenele au tras obloanele ori s-au axat pe livrări, în timp ce altele îşi aşteaptă în continuare clienţii pe terase, verificate însă de poliţişti, astfel încât să nu aibă "un tavan şi doi pereţi". BIHOREANUL vă invită la terasă... în frig!

ALEGERI 2020

Candidaţii USR-PLUS Bihor se prezintă şi enumeră realizările ultimilor 4 ani în Parlament, propunându-le celor care vor vota duminică "să construim împreună o Românie fără hoţie", iar Lucia Varga, candidat al PMP la Camera Deputaţilor, spune despre ea că "tulbură apele în scena politică a judeţului".

Ilie Bolojan transmite prin BIHOREANUL un mesaj alegătorilor, la final de campanie, invitându-i să voteze lista candidaţilor liberali, sub argumentul că "un parteneriat cu Guvernul PNL dă garanţia că proiectele judeţului Bihor pot fi puse în practică".

"Trebuie să îi redăm satului bihorean viaţa de altădată". Liberalul Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor, cu investiţii record de peste 303 milioane euro în dezvoltarea satului bihorean, declară BIHOREANULUI că vrea să ajungă în Parlament pentru a sprijini mediul rural, asocierea fermierilor şi promovarea produselor locale în hypermarket-uri.

Printr-un nou interviu, Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senatul României, continuă "revoluţia" pentru drepturile şi libertăţile bihorenilor, care, spune el, l-au sedus cu tenacitatea şi determinarea lor, cu renumitul grai molcom ardelenesc, cu cumpătarea şi răbdarea.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Covid în Bihor: Numărul deceselor a depăşit 400! Ministrul Bode a venit să vadă gata drumul pe care şi-a "rupt" maşina timp de 7 ani; Nou bloc operator şi secţie de ginecologie la Maternitatea din Oradea; Bonnie şi Clyde de Bihor: Tinerii care jefuiau prostituate luate "la ocazie", condamnaţi la închisoare; Proiect pentru o nouă pârtie cu telescaun la Stâna de Vale; Constructorii care reabilitau fosta Policlinică Mare, convinşi să renunţe la contract...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rusine
Nu pot decat sa concluzionez ca nu aveti nici macar o urma de empatie fata de cele doua familii. Cum va permiteti sa va folositi de astfel de situatii pentru a va creste numarul de urmaritori si accesari? O buna parte din informatii sunt eronate si nu cred ca sunteti in masura in care sa porniti speculatii fara nici o baza reala. Invataturile pe care le-ati mentionat ca ar putea fi trase din aceasta poveste ar trebui sa vi se adreseze direct, pentru ca aparent nu v-ati gandit la consecintele unui astfel de articol pentru voi, ca asa zisi jurnalisti, cat si pentru cunoscutii celor doi. Daca o persoana apropiata voua ar fi fost implicata intr-o situatie similara ati fi fost la fel de motivati sa scrieti un astfel de articol? Sa va fie rusine!
Postat 02 Decembrie 2020, 13:10 de Anonim27
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON