URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2011, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul Auto al Şpăgii

Şpăgarii de la RAR Bihor au înmatriculat peste 1.200 de bolizi de lux pe numele unor handicapaţi. BIHOREANUL vă dezvăluie, în premieră, amănunte din dosarul de corupţie deschis de procurorii DNA mai multor angajaţi ai RAR Bihor, în frunte cu şefii instituţiei, PDL-istul Bihor Cristian Ile şi adjunctul Mihai Domocoş, care au creat în interiorul instituţiei o adevărată reţea paralelă de produs bani negri.

Jecmăniţi cu legea-n mână!

Asociaţiile de proprietari refuză să aplice o lege care şterge penalităţile restanţierilor ce-şi plătesc facturile integral. BIHOREANUL a descoperit că, din comoditate sau rea-voinţă, dar şi încurajaţi de Primărie, administratorii ignoră Legea 175/2010, deşi prin ştergerea penalităţilor ar putea încuraja orădenii să strângă cureaua ca să-şi stingă datoriile.

Ori dai, ori n-ai!

Angajaţii de la Cadastru au găsit o nouă metodă de a-i determina pe cetăţeni să "sară cu dreptul", prin intermediul prietenilor topografi. Pentru că un orădean s-a încăpăţânat să nu angajeze un topograf "agreat" de ei, funcţionarii Oficiului de Cadastru Bihor au refuzat să-i înregistreze o cerere, iar într-un final i-au soluţionat-o abia când actul solicitat nu-i mai folosea omului la nimic.

Războiul grotelor

Un medic din comuna Gârda e acuzat de Administraţia Parcului Natural Munţii Apuseni că s-a înstăpânit ilegal peste câteva peşteri şi că le-a vandalizat. Prins că mai bine de 10 ani a încasat bani la negru de la turiştii care vizitau peşterile Gheţarul din Vârtop şi Poarta lui Ionele din Gârda, pe care a şi distrus-o parţial, doctorul Christian Ciubotărescu e suspectat şi că se ocupă cu furtul de oase de urs şi flori de mină, pentru a le vinde în străinătate pe bani grei.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Daniel Vulcu, managerul Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan:
"De ce să ne prefacem că ne iubim?"

La 53 de ani, fostul june-prim al teatrului orădean din anii '80 e cunoscut ca actor şi regizor, participant la Revoluţie şi consilier local PNL, partid în care s-a înscris în 1990. Numit prin votul consilierilor judeţeni la şefia nou-înfiinţatei Instituţii de Spectacole Iosif Vulcan, care va încorpora secţiile române ale Teatrului de Stat şi Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia, precum şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, Daniel Vulcu respinge eticheta de "trădător" care, de dragul unei funcţii, e complice la segregarea culturii pe criterii etnice.

Stare de asediu

Locuitorii străzii Matei Corvin se plâng că nu mai au linişte din primăvara anului trecut, când Primăria le-a deviat traficul greu pe lângă case. 200 de familii cer municipalităţii să facă un drum ocolitor pentru a scoate la marginea cartierului Episcopia camioanele care trec cu viteză peste strada ce leagă Şoseaua Borşului de drumul spre Satu Mare.

Constructorii sărmanilor

De 15 ani, Habitat pentru Umanitate Beiuş construieşte case pentru bihorenii nevoiaşi. Cu o medie de 1.000 de voluntari în fiecare an, fundaţia beiuşană a ridicat locuinţe pentru mai mult de 150 de familii din judeţ, cerându-le în schimb doar o rată lunară modică şi, mai ales, să lucreze la construcţia de case pentru alţi semeni.

Jazz la nai

"Prinţesa naiului", orădeanca Oana Lianu, susţine un concert inedit, interpretând la instrumentul care a făcut-o celebră, dar şi cu vocea, piese celebre de jazz şi cafe-concert. Artista care şi-a câştigat celebritatea peste hotare va înlocui melodiile clasice şi folclorice cu evergreen-uri, invitând publicul orădean, pentru prima oară, să-i aprecieze şi calităţile vocale.

Iubiţi-vă mult!

A devenit şi la noi o tradiţie ca, începând cu a doua săptămână a lui februarie, tarabele de pe Corso şi vitrinele magazinelor să se umple cu inimioare colorate.
Cluburile se întrec în petreceri şi concursuri care mai de care, dar toate avându-l în prim plan pe iubăreţul Cupidon, în timp ce restaurantele îşi ademenesc muşteriii cu cele mai sofisticate - ori chiar afrodisiace - meniuri. În ciuda sclipirii sărbătorii, puţini îşi amintesc însă ce se află în spatele tradiţiei şi de ce sărbătorim, de fapt, Valentine's Day.

Stăpâna vagabonzilor

Iubitoare de animale, Alexandra Macavei a transformat casa părinţilor într-o adevărată grădină zoologică. Fotomodel şi rockeriţă, tânăra se gândeşte să devină medic veterinar, aşa că a început de pe acum să hrănească şi să îngrijească pisicuţele şi câinii din cartier.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON