URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2024, 09:26

"Nu există câine rău, ci doar plictisit”. Medicul veterinar Daiana Nășcan explică de ce este benefică sterilizarea animalelor

'Nu există câine rău, ci doar plictisit”. Medicul veterinar Daiana Nășcan explică de ce este benefică sterilizarea animalelor DEDICATĂ. Medic veterinar din 2017, după ce a absolvit facultatea de profil din Timișoara, Daiana Nășcan (foto) are cariera pe care a visat-o din copilărie: îngrijește pacienți care nu pot să-i spună ce probleme au, dar depind de ea pentru a avea o viață sănătoasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, toţi câinii cu stăpân din Oradea vor putea fi sterilizaţi gratuit. După ce, în toamnă, a demarat o campanie gratuită de microcipare a câinilor cu stăpân din oraş, operaţiune efectuată de doi doctori veterinari, acum Primăria îşi asumă costurile sterilizării, ca o măsură menită să prevină abandonarea căţeilor. Estimările arată că Oradea are cam 10.000 de câini cu stăpân, iar oricare animal nesterilizat înseamnă un risc ca puii să ajungă pe străzi.

Unul dintre cei doi specialişti cooptaţi de municipalitate, Daiana Năşcan, explică de ce atât microciparea cât şi sterilizarea sunt bune pentru căţei, dar oferă şi sfaturi pe care stăpânii de necuvântătoare ar trebui să le respecte, dacă vor să aibă în case şi curţi animăluţe fericite.

Miturile sterilizării

- Cum decurge campania de microcipare a câinilor cu stăpân? 

La cabinetul nostru au fost luaţi în evidenţă aproximativ 140 de câini (din totalul de 300 microcipaţi în toată Oradea - n.r.) şi mai vin oameni, dar nu foarte mulţi. Majoritatea au fost căţei tineri, ceea ce mă face să cred că, poate, orădenii şi-au microcipat câinii înainte de această campanie. 

- De ce este importantă microciparea? 

Microcipul este CNP-ul câinelui şi totodată dovada proprietăţii lui. Le spun mereu oamenilor să se gândească ca la talonul unui autoturism, dovada că acea maşină, cu o anumită serie, este proprietatea lor şi răspund pentru ea. Dacă se pierde un câine cu microcip, îi putem identifica proprietarul. De altfel, principalul argument al celor care nu îşi microcipează câinele este că trebuie să-şi asume responsabilitatea acelui animal.

- Cum va decurge campania de sterilizare? 

Primăria nu a decis încă procedura. Probabil va demara în septembrie, în cabinete, pentru că este totuşi o intervenţie chirurgicală. 

- De ce este obligatorie sterilizarea câinilor cu stăpân? 

- O prevede legea, pentru câinii cu stăpân care nu sunt de rasă, şi este importantă pentru a preveni abandonul, dar şi pentru bunăstarea animalului, chiar dacă există câteva mituri în defavoare. De exemplu, că femela trebuie să facă un rând de pui, pentru binele ei. Eu nu găsesc niciun argument în favoarea acestei afirmaţii. La orice mamifer, în prima jumătate de gestaţie, corpul protejează mama, iar în a doua jumătate, protejează puiul, ceea ce pentru organismul mamei este un stres. Tot un stres este şi alăptarea, aşa că, biologic, pe femelă nu o ajută cu nimic un rând de pui. Alt mit, răspândit mai ales la ţară, este că un câine nesterilizat n-o să mai facă pază, ceea ce din nou nu este adevărat.

Sute de pisici pe străzi

- Ce se va întâmpla cu câinii fără stăpân din oraş ori cu cei aflaţi în curţile unor firme? 

Dacă ne facem că nu-i vedem, se vor înmulţi în continuare. Chiar dacă am captura toţi câinii din Oradea, teritoriul va fi ocupat de alţi câini care vor veni spre oraş. Cred că cea mai bună soluţie este ce a făcut SOS Dogs pe vremuri: prinderea câinilor, sterilizarea, identificarea cu crotal şi eliberarea pe străzi. Statistic vorbind, s-a dovedit cea mai bună metodă de a ţine populaţia de câini sub control. Câinele are un teritoriu pe care îl apără, aşa că alţi câini noi nu ajung. 

- Organizaţi periodic în cabinetul dvs. campanii de sterilizare a pisicilor de pe străzi. Câte estimaţi că sunt în Oradea?

- Anul trecut, într-o campanie am sterilizat 450 de pisici, iar în a doua 150, nu greşim dacă spunem că sunt sute de pisici pe străzile din Oradea. Multă lume crede că trebuie sterilizate doar femelele, dar nu e aşa: masculii sunt foarte "don juani", dacă unul prinde 10 femele în călduri într-o zi, le "rezolvă" pe toate.

- Primăria are o regulă care prevede interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public. O consideraţi oportună?

- Dacă este o hrănire igienică a animalelor, în urma căreia nu rămân mizerii, nu cred că deranjează. Dar dacă arunci într-un castron două polonice cu ciorbă de cartofi, care se strică acolo, nu e OK nici pentru animale şi devine o problemă de sănătate publică.

Dacă aţi fi primar, ce măsuri aţi lua pentru necuvântătoarele din oraş?

- Îmbunătăţirea ţarcurilor pentru câini. Sunt şi părinte, am şi câine, şi sunt de acord că nu poţi merge cu câinele în locul de joacă al copiilor. Dar şi câinele meu are nevoie de un spaţiu unde să îi pot da libertatea să alerge. În Oradea sunt ţarcuri puţine şi mici, unele lângă blocuri, deşi n-ar trebui să sufere locatarii pentru că eu am câine. 

Citiţi, apoi cumpăraţi!

- De Crăciun, mulţi copii primesc animăluţe, pe care după câteva luni nu le mai îngrijesc cu acelaşi entuziasm. Ce le transmiteţi părinţilor care iau în calcul să cumpere sau să adopte un animal?

Să-şi facă temele, pentru că fiecare rasă are lucruri care sunt general valabile şi specifice. Dacă eşti plecat de dimineaţa până seara şi eşti o persoană sedentară, nu-ţi cumperi câine de vânătoare, care are nevoie de mişcare. Să ţină cont şi că nu există câine rău, ci doar câine plictisit, care necesită atenţie. 

De asemenea, să se documenteze despre problemele de sănătate specifice raselor. Este ilegal să fie luaţi câinii de la mamă înainte să împlinească 8 săptămâni, dar recomandarea mea este să nu-i ia sub 3 luni şi sub nicio formă fără schemă de vaccinare completă. Un câine învaţă de la alţi câini ce este social acceptat şi ce nu, iar dacă l-ai luat de lângă mamă mai repede, va fi un câine "sălbatic", cu anxietăţi. 

Mai este un aspect: am avut moda ţepelor cu câini de rasă, acum sunt la modă ţepele cu pisici. Ştiu cazul cuiva care a crezut că a cumpărat o pisică bengaleză, dar petele au ieşit la spălat. Un animal de rasă costă, iar dacă găsiţi un preţ mult mai mic pe OLX, s-ar putea să fie o problemă.

- Apropo de sărbători, aţi avut cazuri de animale care au suferit din cauza petardelor?

- Nu am asigurat urgenţe în cabinet, dar ştiu de 4 câini pierduţi şi două infarcturi din cauza petardelor. Cuvântul-cheie este moderaţie: dacă ar fi artificii doar câteva minute, la miezul nopţii, cu toţii am înţelege.

- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac stăpânii de câini şi de pisici? 

Foarte multe probleme de sănătate sunt pe fond alimentar. Aud prea des în cabinet că "i-a fost poftă". Sistemul digestiv al câinelui sau al pisicii nu a fost făcut să mănânce sarmale, caltaboşi, cârnaţi, salată de boeuf, ouă umplute. Ceea ce nici pentru om nu e bun de la o anumită vârstă sau în cantităţi mari nu e deloc bun pentru Rex sau pentru Ţiţi. Le cauzează probleme precum indigestii, probleme cu fierea, obezitate, dermatite alimentare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@TanarSiNelinistit
Multumesc pt raspuns. Ce ai scris este parerea ta. Doar cu 2 idei te las: a) Atata timp cat mi-am cenzurat limbajul, respect Termenii si Conditiile eBihoreanul.ro / Bihor Media SRL. b) Daca un om are nevoie de un animal care sa ii ofere "stabilitate emoțională sau pentru a putea să se recupereze după pierdera cuiva drag sau mai știu ce altă traumă" atunci imi pare rau sa iti spun dar e doar o perdea de fum, asta cu a folosii "compania" animalului ca drept bandaj emotional. Problema trebuie cautata si rezolvata in/la acel om sau in cei cu care se insoteste, si nu "compensatata"/badajata prin prezenta unui necuvantator ca si element de distragere a atentiei de la chestiunile importante si cauzele lor.
Postat 21 Ianuarie 2024, 22:56 de Szaby_Oradea
Szaby cel nepoliticos și vulgar
Szaby_Oradea, ești nepoliticos și vulgar! Doctorița își face meseria și se pare că se pricepe foarte bine. Nu e treaba ei să facă astfel de campanii. Da, e complicat să ai câine, este multă responsabilitate și există cheltuieli. Dar tu nu ții cont de factorul emoțional în comentariul tău - oamenii își iubesc animalele, iar animalele îi iubesc la rîndul lor. Unii oameni au nevoie de un animal de companie pentru stabilitate emoțională sau pentru a putea să se recupereze după pierdera cuiva drag sau mai știu ceu ce altă traumă. Ai dreptate cu ținutul cîinilor la bloc, e neplacut uneori pentru ei. Dar să știi că responsabilitățile sunt la fel de mari și dacă stai la casă. Țăranii de la sate au spațiu mult la dispoziție, au case, curți și grădini, dar ei abandonează animale și ucid pui după naștere cel mai mult. Oamenii de la bloc nu fac așa ceva. Deci, mai ușor cu m*ia! mai bine ai face și tu ceva util decît să înjuri pe saitul unui ziar!
Postat 21 Ianuarie 2024, 22:12 de TanarSiNelinistit
Mai bine ar face ceva util D-na asta...
Decat sa ne tina prelegeri on-line mai mult sau mai putin utile, D-na Nascan ar avea un impact mult mai larg daca ar face un lucru pe cat de simplu pe atat de util: sa faca o campanie in care sa le explice oamenilor ca patrupedele canine (si defapt multe animale) NU au ce cauta la bloc, indiferent de ce talie vb. (mica, medie, mare). Pana si un Bulldogul Francez se plictiseste intre pereti de beton, plimbndu-se 90% din zi in aprox de 50-70 mp utili ai unui apartament. Cine crede altceva se afla in eroare. Pacat ca nu se poate da o lege care sa interzica tinerea cainilor (si nu numai) intr-o locuinta fara acces direct la o curte proprie. Dar normal ca doamna nu face asta, pt ca si-ar pierde o sursa buna de venit, reprezentata de clientii ei cretini cu ai lor caini de r*hat, printre care amintim: Bichonul Maltez/Frise/Havanez si asta e doar inceputul. VREI SA FACI UN BINE UNUI CAINE???? NU "tine" un caine daca stai la bloc. Va avea o viata mizerabila, si ti-o va complica si pe a ta prin: bagat bani in el pe mancare/veterinar/diverse accessori + timp alocat pt plimbari care nu tin de cont de planurile tale + pleci de acasa ce faci cu patrupedu'? Te rogi de altii sa ti-l tina o saptamana sau platesti iar "sejur" la hotelul canin pana te intorci? M*ie celor care stau la apartament si tin caini in custi (mai mari) de beton!
Postat 21 Ianuarie 2024, 21:39 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON