URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2022, 19:56

Noutăţi importante de la Guvern: Oradea a primit statut de staţiune balneară, Marghita şi Vadu Crişului - staţiuni turistice de interes local

Noutăţi importante de la Guvern: Oradea a primit statut de staţiune balneară, Marghita şi Vadu Crişului - staţiuni turistice de interes local sursa foto: Facebook / Visit Oradea / ig, visual.ddm
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, ca municipiul Oradea să primească statutul de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru o porţiune de 444 de hectare. Cu acelaşi prilej, municipiul Marghita şi comuna Vadu Crişului au primit statut de staţiuni turistice de interes local.

Concret, potrivit unei informări, Executivul a decis modificarea HG nr. 1016/2011 privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură.

"Actul normativ prevede acordarea statului de staţiune balneară şi balneoclimaterică pentru un areal din Municipiului Oradea, judeţul Bihor. Arealul, situat în zona în zona central istorică a oraşului, cu o suprafaţă de 444 hectare, dispune de  4 surse importante de apă geotermală cu proprietăţi terapeutice în tratarea afecţiunilor reumatismale, neurologice şi posttraumatice cronice ale aparatului locomotor", se explică în document.

Tot miercuri, Guvernul a adoptat şi Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Astfel, după cum arată un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, România are o nouă staţiune de interes naţional (Oraşul Vişeu de Sus din judeţul Maramureş) şi alte 17 de interes local.

Două dintre cele 17 sunt din Bihor, fiind vorba despre municipiul Marghita şi comuna Vadu Crişului.

Noutăţile sunt importante, dat fiind că noul statut le va permite acestor localităţi să atragă mai uşor investiţii, respectiv fonduri europene pentru dezvoltare.

„Felicitări tuturor comunităților care au devenit astăzi stațiuni turistice! În perspectivă, acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltată la nivel local, pentru care se impune, printre criteriile minime obligatorii, deținerea acestui statut sau existența a cel puțin 100 de locuri de cazare în structurile clasificate. Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi opotunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Prin obținerea statutului de stațiune balneară și balneoclimaterică, Oradea va reprezenta un pol important în dezvoltarea turistică. Vom putea beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone. Totodată, se va consolida imaginea de oraș turistic, fiind puse în valoare, alături de patrimoniul arhitectural al orașului, și posibilitățile de tratament balnear pe care le oferă municipiul”, a precizat, într-un comunicat transmis pe 15 iulie, Mihai Jurca, city-managerul orașului Oradea.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna mai a anului 2020, Oradea a fost declarată, tot prin HG, staţiune turistică de interes naţional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dezavantaje?
Cred că vor fi și dezavantaje. Nu poți investi și construi cum vrei tu într-o zonă declarată stațiune balneară. Se bucură pt că vor crea niște entități noi unde vor fi puși "prietenii" șefi și vor avea șoferi și secretare. Că în rest nu se va face nimic.
Postat 15 Iulie 2022, 23:53 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON