URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2024, 09:18

Noutate: Victimele mai multor infracțiuni pot primi vouchere de 16.500 de lei pentru nevoi urgente, cum ar fi cazare, medicamente sau transport

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii care vor fi victime ale mai multor tipuri de infracțiuni, de la tentativă de omor la vătămare corporală, viol, agresiune sexuală sau trafic de persoane, vor primi un sprijin de la stat pentru nevoile urgente.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat cum se vor acorda aceste vouchere în valoare maximă de 16.500 de lei.

„Venim în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Joi a fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere. Mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță”, a anunțat sâmbătă ministra.

Acest ajutor rapid va fi acordat după ce victima depune o plângere la Poliție și o cerere la Tribunalul de domiciliu, prin care solicită avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Cererea se soluționează de o comisie formată din doi judecători, care, dacă o consideră întemeiată, stabilește și cuantumul voucherului. Hotărârea se comunică apoi victimei și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

„Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore”, a transmis Gorghiu.

Lista entităților care sunt înrolate în acest proces de eliberare a voucherelor cuprinde 20 de instituții și asociații. În Bihor, va fi responsabilă de acordarea acestui ajutor rapid Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

„Apelăm la practicieni, avocați și la cei implicati să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie. Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită”, a mai transmis Gorghiu.

Pentru anul 2024, Ministerul Justiției a alocat bugetul necesar pentru 300 de vouchere, dar oficialul a garantat că suma poate fi suplimentată, dacă va fi nevoie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON