URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 08:45

Noi reguli privind circulația în sensul giratoriu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mod paradoxal, deși titlul sugerează că ar fi vorba de o schimbare a regulilor, în realitate asistăm, în anul 2023, la o primă reglementare a circulației autoturismelor în sensul giratoriu, reglementare ce va pune capăt, sperăm, nesfârșitelor interpretări cu privire la situații altminteri banale.

Concret, prin ultimele modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului rutier, generate de multiplele intervenții legislative din ultimii ani asupra codului, s-au introdus prevederi cu privire la circulația în sensul giratoriu.

În primul rând, Regulamentul definește acum ce înseamnă intersecție cu sens giratoriu, respectiv „intersecţie dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi, în care circulaţia se desfăşoară într-o singură direcţie în jurul unei zone centrale”.

În al doilea rând, se stabilește cine trebuie să dea prioritate la ieșirea din sens în felul următor: „În cazul intersecţiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure că o pot face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”.

Din acest enunț, deducem că cei care circulă pe banda mai apropiată de sensul giratoriu trebuie se cedeze întotdeauna trecerea, la momentul părăsirii sensului giratoriu, celor care circulă pe banda (benzile) mai îndepărtate de centrul sensului giratoriu. Mai clar, cel care schimbă banda de circulație este cel care trebuie să și cedeze prioritatea.

Soluția, deși nu e neapărat logică, este salutară pentru că, cel puțin de acum înainte, se presupune că toți șoferii vor ști să circule în sensurile giratorii cu mai multe benzi.

Efectul practic ar putea fi, însă, acela că majoritatea șoferilor vor conduce doar pe benzile exterioare, pentru a-și ușura „ieșirea din sens”, situația inversă presupunând să fii foarte atent la părăsirea sensului giratoriu, mai ales dacă acesta are mai mult de două benzi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
@kid
Nu ai inteles cum sta treaba cu sensul giratoriu! N-a explicat nici dl.av. Ursuta. E intersectie DOAR cand intri, e intersectie intre drumul/breteaua de intrare/iesire si sensul giratoriu propriu-zis. Ajuns in sensul giratoriu, dupa ce ai trecut de intersectie,patruns, circuli dupa regulile valabile pe oricare alt drum. Incearca sa vezi forma particulara, circulara, a sensului ca fiind cea a unui drum care coteste la stanga. Si inca ceva: ,,coteala" asta la stanga nu e viraj! Viraj e cand iesi de pe un drum si intri pe altul, sau intr-o curte/parcare/etc, adica atunci cand parasesti drumul. La efectuarea virajului poti avea prioritate, intri de un drum principal pe unul secundar, insa aici e vorba strict de schimbarea benzii de mers, deci NU AI PRIORITATE. Stiu, e greu sa te desprinzi de stereotipuri... P.S. Actul normativ este HG 130 din 15/02/2023, art.1 al(1)
Postat 28 Februarie 2023, 11:21 de pinonel
@pinonel
Stii ca te respect pt comentariile postate, fiind unul dintre putinii care nu vorbesc gratuitati de dragul de a vorbi. De data asta nu-ti dau dreptate. Cum facem ca tot timpul spui "schimbarea benzii" in sensul giratoriu? Sensul giratoriu este o intersectie, benzile nu se schimba in intersectie ci inainte de intersectie cu cel putin 50 de m. Vezi, asta este partea care trebuia lamurita de lege. Art 54 de care pomenesti nu se refera la intersectii, din moment ce legea interzice schimbarea de banda in intersectii. Din pacate, unii judecatori au acceptat invocarea lui in unele procese, in altele nu, cu rezultate diferite in acceasi speta. Daca te tamponai cu mine, pierdeai 100% procesul. Dar tot prieteni ramaneam!
Postat 28 Februarie 2023, 10:02 de Kid
Viraj la stanga in sensul giratoriu nu e recomandat!
Sensul giratoriu are o particularitate: FORMA! Cerc, elipsa, etc. E un drum in curba la stanga, o curba care se ,,inchide". Daca prin absurd cineva ar vira la stanga in sens ar intra pe insula din mijloc. Se poate vira DOAR la dreapta, cand iesi din sens si intri pe o bretea. Art. 54(1) din codul rutier spune clar ca OBLIGATORIU te asiguri la schimbarea benzii! Ca esti in sens, ca esti pe autostrada, ca esti pe strada sau pe un drum comunal....
Postat 28 Februarie 2023, 08:09 de pinonel
Sincer, asta știam din școală, acuma 17-18 ani că trebuie făcut.
De ce? Când ești în sens ești pe un drum cu prioritate. Doar că drumul e în cerc. Pe un drum cu prioritate când schimbi banda de mers dai prioritate celui care deja circulă pe acea bandă de mers. Deci, dacă de pe banda 2 vrei să ieși din sens, dai prioritate celui care se află pe banda 1. Logic...
Postat 28 Februarie 2023, 06:57 de Vio_427
Nu-i complicat
Daca un giratoriu e greu de înțeles, dsr 7 in 1 :::)))) https://nen.press/2019/01/06/lord-of-the-rings-britains-quirkiest-roundabouts/
Postat 28 Februarie 2023, 00:29 de Sandu2100
Concluzia
La sfârșitul zilei, intrând la comentarii am ajuns la concluzia că această lege a fost schimbată special, pentru a crea haos în trafic.Nimic nu-i întâmplător!
Postat 27 Februarie 2023, 23:43 de Maikeltroll
@ mihaita
Ai impresia ca boii care ignora indicatorul "cedeaza trecerea" la intrarea in sens, vor circula altfel o data cu modificarea legii??? Cat despre sensurile cu mai mult de patru iesiri acestea au cam fost schimbate cu benzi si bretele suspendate in tarile cu apa cald si cu buda in casa.
Postat 27 Februarie 2023, 23:31 de oradeanbihor
@Kid
Corect!
Postat 27 Februarie 2023, 22:01 de Maikeltroll
Hai sa discutam "pa legal"
Conform OUG 195/2002, (citez din memorie, rog corectii daca se impun): 1. Sensul giratoriu este o intersectie 2. Preselectia se face inainte de intersectie cu cel putin 50 de m, sub cei 50 de m, legea interzice schimbarea benzilor 3. Daca nu ai apucat sa schimbi banda la timp inainte de intersectie cu 50 de m, esti obligat sa inaintezi conform marcajelor, semafoarelor si indicatoarelor care reglementeaza circulatia pe banda pe care te-ai incadrat, urmand ca ulterior, unde se poate, sa revii spre traseul dorit. 4. Pentru a vira la dreapta trebuie sa te incadrezi pe banda 1 5. Pentru a te deplasa pe directia inainte poti ocupa atat banda 1 cat si banda 2 6. Pt a vira la stanga, esti obligat sa ocupi banda 2. 7. Modificarile legislative sau ce se deduce din ele, pun problema SCHIMBARII DE BANDA INTR-O INTERSECTIE! Bai, voi sunteti tampiti? Pai ati anulat cumva art care zice ca benzile se schimba cu 50 de m inainte de intersectie? Nu? Pai atunci despre ce schimbari de banda vorbim? 8. Singurul efect care trebuia clarificat era cel produs de art de care a pomenit Pinonel si care era interpretabil. 9. Daca se voiau clarificari, trebuia precizat: a) banda de circulatie aleasa pt intrare in sens, circulatie in sens si iesire din sens trebuie sa fie una si acceasi. Ai intrat pe banda 2, o tii pana la iesire, ai intrat pe banda 1, la fel. Nu intri pe 2 si iesi pe unu sau invers. b) definita notiunea de iesire din sens sau parasire a sensului giratoriu spre a nu se confunda cu schimbarea de banda in cazul celor de pe banda 2, care pt a iesi din sens doar trec peste banda 1. (Am stabilit deja ca nu putem vorbi de schimbare de banda intr-o intersectie) c) si daca chiar vrem sa punem punctul pe i, mai trebuia precizat ca in cazul in care avem tamponari sau accidente, vina o poarta cel care s-a incadrat gresit. 10. Dupa noile modificari legislative, suntem singura tara in care unul care s-a incadrat corect pe banda 2 pt mers inainte este scos vinovat fatza de unul care s-a incadrat gresit pe banda 1 pentru mers la stanga. 11. Inainte legea era neclara si interpretabila, acum e o tampenie. Dupa cum zic mai multi mai jos, o sa se incadreze lumea pe banda 1, ca ei stiu ca nu li se mai poate intampla nimic. Acuma sa vezi tamponari, se vor tripla.
Postat 27 Februarie 2023, 20:27 de Kid
In sfarsit dreptate
Ma intreb astia cu banda 2 sunteti tot aia cu regula fermoarului de va bagati in fata la orice coloana? Deja vad masini ce fac dreapta stau fruos in coloana si vine un bou pe b2 prin stanga depaseste si face dreapta prin fata tuturor.
Postat 27 Februarie 2023, 19:15 de adi13
Foarte bine
Acum cei de pe b2 nu vor fi zei, sa taie fata tuturor. Multi de pe b2 ieseau direct pe b1 cu toate ca si cel de pe b1 iesea, dar boul de pe b2 se urca peste el. Nu va mai smiorcaiti fetitelor de soferi, daca nu sunteti in stare sa schimbati banda in sens de pe b2 pe b1, inseamna ca nu sunteti soferi, se poate schimba o banda si ridicand piciorul de pe acceleratie si intrand in spatele masini paralele de pe b1. Problema la soferii de la noi e cu pot schimba o banda doar daca se baga in fata masinii de pe cealalta banda, nu exista sa te pui in spatele lui, ala e semn ca esti fraier, neaparat trebuie sa-i iei fata celuilalt. Eu pot sa schimb tot timpul banda in sens, niciodata nu am probleme periculoase, ca ma incadrez decalat si sunt atent si la altii ce fac, nu trec ca boul prin sens ca vezi doamne am prioritate si nu ma intereseaza de altii. Asta e problema la noi, lipsa de educatie, respect si bun simt. Apropo ce faceti daca sensul are 6 iesiri, atunci dupa voi numai de iesi la prima ai voie pe b1. Taranii din Oradea nu stiu numai de sensul cu 4 iesiri, nu prea au umblat pe unde sunt 5,6 iesiri si 3-4 benzi in sens. Dupa voi in sensul cu 4 benzi cel de b4 poate sa taie 4 benzi ca sa iasa din sens??? Vedeti ca teoria voastra ca cel de pe b2 trebuia sa aiba prioritate in situatia asta nu are sustinere. Asa ca foarte bine cu noua regula
Postat 27 Februarie 2023, 14:43 de Mihaita
Sensul giratoriu
Deci e atât de clar care e problema și la fel de clar care e soluția...întrând acordând prioritate, nu se poate ieși decât primind prioritate.... Sau, dacă se dorește fie blocarea intersecției fie vreun eveniment sau chiar ambele, atunci starea actuală e numai bună !
Postat 27 Februarie 2023, 12:52 de Chiptaylor
Erată
La schimbarea directiei de mers , inclusiv de pe o bandă pe alta, esti obligat sa te asiguri.... Nu e mentionat in lege termenul " acordă prioritate".
Postat 27 Februarie 2023, 12:46 de Jianu
Efectul practic ar putea fi, însă, acela că majoritatea șoferilor vor conduce doar pe benzile exterioare, pentru a-și ușura „ieșirea din sens”
De unde rezulta asta? Incadrarea la intrare in sens ramine valabila. [ https://www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/intersectia-cu-sens-giratoriu ]. Prostia se poate rezolva foarte simplu: sensul giratoriu incepe cu o EXCEPTIE de la regfula prioritatii de dreapta. Cel mai logic era sa fie instituita PRIORITATE DE STINGA de la intrare pina la iesirea din sens. In acest fel esti obligat sa acorzi prioritate celor care vor sa iasa din sens de pe benzile interioare. Conform noilor reglementari, faci un blocaj mental: esti pe banda interioara in giratoriu, vrei sa iesi, te opresti, astepti, dai prioritate celor de pe banda 1. In acelasi timp comiti delictul ca nu ai voie sa te opresti in giratoriu. Ai voie sa dai ture pe banda 2 pina prinzi oportunitatea sa schimbi pe banda 1. Legislatie tipic romaneasca.
Postat 27 Februarie 2023, 12:36 de excalibur
Fără hate
Înainte de a fi schimbată, legea era foarte clară trebuia doar înțeleasă.Acum a fost modificata foarte prost și nicăieri în Europa nu este la fel cum este la noi.La întrare în Debrecen(să nu dau exemplu Olanda că-i prea departe)există un giratoriu în care sunt montați un fel de bolarzi, care nu permit de pe banda 1 să te "rotești" la a 4-a sau a 3-a "iesire".Așadar, la noi dacă faci gresala să preselectezi banda 2 Înainte de sensul giratoriu și vrei să mergi înainte(a 2-a ieșire),te trezești că trebuie să acorzi prioritate autoturismului care a selectat banda 1 și face a3-a ieșire din giratoriu.Din punctul meu de vedere, după noua lege banda 2 nu-și mai are rostul, mă încadrez întotdeauna pe banda 1,am prioritate și merg în ce direcție vreau.
Postat 27 Februarie 2023, 12:16 de Maikeltroll
ca-n Oradea
Ca norocul că în Oradea sensurile giratorii nu au marcaje pentrru delimitarea benzilor. Sunt făcute pentru mașini mai late.
Postat 27 Februarie 2023, 12:08 de Cetatean_normal
Intersecție D I R I J A T Ă !!!
Este intersecție dirijată și atunci respecți obligatoriu modul în care este dirijată. Direcțiile sunt obligatorii, nu opționale!!!
Postat 27 Februarie 2023, 11:13 de RAR
@pinonel; @KP
Deci voi considerati normal ca daca sensul are 2 benzi si iesirea din sens ce pe 2 benzi, cei care sunt pe banda 2 si vor sa iasa, trebuie sa dea prioritate celui de pe banda 1 care nu vrea sa iasa. Ok. Intrebare : ce rost are sa mai intri in sens pe banda 2? Nu mai niciun motiv. Intri pe banda 1 si faci tot sensul pana ajungi la iesirea ta si toti o sa-ti dea prioritate. Dar ce faci daca la intrarea in sens ai marcaj pe care te obliga la dreapta daca esti pe banda 1 si inainte doar de pe banda 2 (ex: sensul giratoriu de pe Stefan cel Mare, intrarea dinspre centura)? Conform noilor prevederi, fiind circulatie pe benzi poti merge linistit inainte. De acord ca au reglementat, dar din punctul meu de vedere l-au reglementat prost. Fa la fel si in Italia sau Germania si vezi ce patesti.
Postat 27 Februarie 2023, 11:04 de andy
HR
În Croația am întâlnit marea majoritate a sensurilor giratorii în care benzile de circulație erau delimitate prin borduri, practic în sens îți era imposibil să treci de pe banda 1 pe 2 și invers. Te incadrezi greșit, adio până la următorul sens....
Postat 27 Februarie 2023, 10:59 de FVG
Sensurile fara rost
Ce fain ca toti prostii vor putea face sensul complet si de cate ori vor pe banda 1 iar cei ce se incadreaza pe banda 2 de exemplu (inainte de intrarea in sens) pentru stanga (a treia iesire sau pentru inainte) vor sta la coada. Eu zic sa le desfiintam cu totul. E ca si cum ai face stanga de pe banda 1 intr-o intersectie cu doua benzi pe sens. Problema nu era cu interpretarea legii ci cu cei care pana nu demult isi lasau masinile in capat la Nufaru si umblau prin oras cu oteleul dar acum s-au emancipat si vor sa circule si in Oradea ca la binș, ștei sau vadu crisului.
Postat 27 Februarie 2023, 10:26 de oradeanbihor
Doar in Oradea au legi altfel
Tembelul de Perte cand era la rutiera i-a invata gresit pe toti. El sustine ca in sens nu exista benzi , daca e marcaj discontinuu nu trebuie respectat delic, doar daca e marcaj continuu atunci trebuie respectat. Auzi la el ce tembel, un marcaj il respecti, altul nu. Nu e de mirare ca a fost mutat la protectia animalelor. Si normal ca schimbarea de banda se face prin asigurare si acordare de prioritate. Doar pitia Bihor aplica legea lui Perte!
Postat 27 Februarie 2023, 10:06 de Petre93
?!
Instantele (judecatorie si tribunal) au decis ca art 54(1) din oug195/2002 se aplica si in sensul giratoriu:,,(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga[...] obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic." E vorba de un dosar din 2018. Circulam in sensul giratoriu pe banda I si a venit un idi*t de pa a II-a si m-a tamponat. Am mers la melitie, acolo alt idi*t , un agent, m-a gasit pe mine vinovat. Culmea! si jurista melitiei (coloneleasa!) m-a infierat cu manie proletara. Norocul meu a fost ca cele trei doamne judecatoare, desi n-avea niciuna permis, stiau sa citeasca si mai mult, intelegeau CORECT ce citeau! Adica nu erau analfabete functional.
Postat 27 Februarie 2023, 09:50 de pinonel
Nu e vorba de o regulă nouă.
Este doar o clarificare cuprinsă în completare, în Codul Rutier, pentru a-i ajuta pe toți tembelii care treceau de pe o bandă pe alta crezând că pot încălca linia discontinuă de demarcație fără să se asigure și să să semnalizeze, de parcă ar fi mers pe un drum drept.
Postat 27 Februarie 2023, 09:16 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON