URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
29 Septembrie 2023, 19:29

Noaptea cercetătorilor: Invenţii, poțiuni şi vieţuitoare nevertebrate, expuse la Universitatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Cercetătorilor a fost marcată, vineri, şi la Oradea, unde oamenii de ştiinţă din oraş şi-au expus invenţiile, între care s-au numărat și delicatese cu ingrediente mai puţin folosite în industria alimentară. Vedetele ediţiei din acest an au fost vieţuitoarele nevertebrate aduse de un student de la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe a Universităţii din Oradea.

Încă de la debutul evenimentului, după ora 17, a fost forfotă în sala de sport a Universităţii. În prima oră, zeci de persoane, îndeosebi copii şi adolescenţi, s-au adunat în jurul standurilor.

Curioşii au descoperit o mulţime de aparate folosite în laboratoarele facultăţilor orădene, dar şi roboţi creaţi de studenţi.

A fost coadă la standul Facultăţii de Protecţia a Mediului, unde studenţii şi cadrele didactice au adus peste 1.000 de biscuiţi din ovăz, banane, scorţişoară şi porumbele, cele din urmă fiind nişte fructe de pădure mai puţin utilizate în industria alimentară, dar foarte benefice pentru organism, datorită antioxidanţilor.

De asemenea, aceştia au mai expus limonadă de zmeură şi porumbele, diferite soiuri de mere, prune şi struguri de la fermele din Bihor, precum şi magiun de prune făcut manual într-un vas de cupru, fără pic de zahăr.

Multă lume s-a strâns şi la standul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, unde studenţii şi profesorii le-au prezentat curioşilor o colecţie de nevertebrate a unui student, între care s-au numărat doi pitoni regali inofensivi, două agame cu barbă, un gândac de Madagascar şi o broască ţestoasă.

"Este pentru prima dată când aducem vieţuitoare la standul nostru. Pe lângă acestea am adus şi mai multe nevertebrate pe care le-am pescuit din Peţa în urmă cu câteva ore şi care pot fi studiate la microscop", a detaliat asistentul universitar Daniel Pop.

Copiii au fost atraşi şi de standul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, unde viitorii farmacişti au amestecat diferite substanţe şi au preparat o bază de unguent formată din vaselină şi lanolină. "Hai la standul cu poţiuni, e preferatul meu", l-a îndemnat o fată pe prietenul său.

Ca în fiecare an, şi invitaţii Universităţii au atras publicul.

Printre aceştia s-a evidențiat Poliţia Bihor, ai cărei reprezentanți i-au invitat pe participanţi în exteriorul sălii de sport, unde au putut testa ochelarii ce simulează consumul de droguri şi de alcool şi au putut urca într-o autospecială transformată într-un laborator de educaţie rutieră.

Noaptea Cercetătorilor este sărbătorită în fiecare an în sute de oraşe europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Recomand
Este foarte interesant.Felicitari organizatorilor, oamenilor de stiinta care si-au expus munca, precum si privitorilor care s-au adunat curiosi in jurul standurilor!
Postat 30 Septembrie 2023, 07:18 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON