URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2023, 19:29

Noaptea cercetătorilor: Invenţii, poțiuni şi vieţuitoare nevertebrate, expuse la Universitatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Cercetătorilor a fost marcată, vineri, şi la Oradea, unde oamenii de ştiinţă din oraş şi-au expus invenţiile, între care s-au numărat și delicatese cu ingrediente mai puţin folosite în industria alimentară. Vedetele ediţiei din acest an au fost vieţuitoarele nevertebrate aduse de un student de la Facultatea de Informatică şi Ştiinţe a Universităţii din Oradea.

Încă de la debutul evenimentului, după ora 17, a fost forfotă în sala de sport a Universităţii. În prima oră, zeci de persoane, îndeosebi copii şi adolescenţi, s-au adunat în jurul standurilor.

Curioşii au descoperit o mulţime de aparate folosite în laboratoarele facultăţilor orădene, dar şi roboţi creaţi de studenţi.

A fost coadă la standul Facultăţii de Protecţia a Mediului, unde studenţii şi cadrele didactice au adus peste 1.000 de biscuiţi din ovăz, banane, scorţişoară şi porumbele, cele din urmă fiind nişte fructe de pădure mai puţin utilizate în industria alimentară, dar foarte benefice pentru organism, datorită antioxidanţilor.

De asemenea, aceştia au mai expus limonadă de zmeură şi porumbele, diferite soiuri de mere, prune şi struguri de la fermele din Bihor, precum şi magiun de prune făcut manual într-un vas de cupru, fără pic de zahăr.

Multă lume s-a strâns şi la standul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, unde studenţii şi profesorii le-au prezentat curioşilor o colecţie de nevertebrate a unui student, între care s-au numărat doi pitoni regali inofensivi, două agame cu barbă, un gândac de Madagascar şi o broască ţestoasă.

"Este pentru prima dată când aducem vieţuitoare la standul nostru. Pe lângă acestea am adus şi mai multe nevertebrate pe care le-am pescuit din Peţa în urmă cu câteva ore şi care pot fi studiate la microscop", a detaliat asistentul universitar Daniel Pop.

Copiii au fost atraşi şi de standul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, unde viitorii farmacişti au amestecat diferite substanţe şi au preparat o bază de unguent formată din vaselină şi lanolină. "Hai la standul cu poţiuni, e preferatul meu", l-a îndemnat o fată pe prietenul său.

Ca în fiecare an, şi invitaţii Universităţii au atras publicul.

Printre aceştia s-a evidențiat Poliţia Bihor, ai cărei reprezentanți i-au invitat pe participanţi în exteriorul sălii de sport, unde au putut testa ochelarii ce simulează consumul de droguri şi de alcool şi au putut urca într-o autospecială transformată într-un laborator de educaţie rutieră.

Noaptea Cercetătorilor este sărbătorită în fiecare an în sute de oraşe europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Recomand
Este foarte interesant.Felicitari organizatorilor, oamenilor de stiinta care si-au expus munca, precum si privitorilor care s-au adunat curiosi in jurul standurilor!
Postat 30 Septembrie 2023, 07:18 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON