URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 20:58

Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană și Filarmonica din Oradea vor să cumpere echipamente și instrumente cu bani UE

Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană și Filarmonica din Oradea vor să cumpere echipamente și instrumente cu bani UE foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instrumente de percuție, de suflat și o harpă, toate cu prețuri care pot urca până la zeci de mii de euro, dar și echipamente de digitalizare vor fi cumpărate cu bani europeni de Filarmonica orădeană, de Muzeul Țării Crișurilor și de Biblioteca Județeană, în baza unor proiecte aprobat aproape unanim de aleșii bihorenilor.

Aceștia au votat marți, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Bihor, depunerea a două proiecte în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu, primul având o valoare de 1,554 milioane euro și fiind inițiat de conducerea Muzeului Țării Crișurilor.

Proiectul, în care mai sunt partenere Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, și aceasta subordonată CJ Bihor, precum și Biblioteca Munkácsi Mihály din Debrecen, prevede achiziția de echipamente pentru digitalizarea acestor instituții, MȚC urmând să-i revină 1,554 milioane euro, Bibliotecii Județene din Oradea 573.795 euro, iar diferența de 341.000 euro celei din țara vecină.

De asemenea, proiectul prevede crearea unei platforme care să faciliteze accesul online la colecțiile muzeale din Oradea și Debrețin, prin servicii digitalizate, precum și organizarea unei tabere de creație pentru 80 de meșteri populari din Bihor și Hajdu Bihar.

Un al doilea proiect, intitulat „Cantata Profana”, în valoare de 2,5 milioane euro, inițiat de Filarmonica de Stat din Oradea, prevede ca aceasta să achiziționeze din suma ce-i revine, de 1,25 milioane euro, instrumente necesare muzicienilor orchestrei, o sumă identică putând fi folosită în același scop de Filarmonica Kodály din Debrețin, dar și organizarea unor concerte „în oglindă” ale celor două orchestre, în Oradea și în orașul maghiar.

„Avem instrumente extrem de uzate pe care vrem să le înlocuim, instrumete de percuție, o harpă, instrumente de suflat. Doar un fagot ne-ar costa 27.000 euro și este foarte bine, credem noi, că vom putea face achiziția din fonduri europene, nu din bugetul propriu sau din bugetul județului Bihor”, a explicat BIHOREANULUI managerul Filarmonicii orădene, Carmen Rus.

Aprobarea depunerii celor două proiecte spre finanțare a întrunit votul unanim al consilierilor județeni, cu excepția liberalei Ancuța Șchiop, care este și directoarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai. Pentru a nu fi în conflict de interese, aceasta s-a abținut să își exprime vreun vot.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa cumpere
.
Postat 27 Septembrie 2023, 07:39 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON