URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
28 Ianuarie 2023, 15:00

Modificări în materia ajutorului public judiciar

Modificări în materia ajutorului public judiciar (Sursa foto: Pexels.com, credit: Pavel Danilyuk)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă din 24 decembrie Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat.

Dacă în forma veche a legislației (în vigoare din 2008), ajutorul public se putea acorda doar cetățenilor care aveau un venit pe membru de familie sub 300 lei (pentru ajutor integral) sau 600 lei (pentru ajutor parțial), noua lege actualizează aceste valori, stabilindu-le ca valori procentuale din salariul minim pe economie.

Astfel, după intrarea în vigoare a modificărilor, va avea acces integral la ajutor public judiciar orice persoană care are sub 25% din salariul minim brut pe țară pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii. Concret, această sumă este în prezent de 750 lei, în condițiile unui salariu minim brut pe țară de 3.000 lei.

De asemenea, cei cu venituri sub 50% din salariul minim brut pe țară pe membru de familie (1.500 lei în ianuarie 2023) vor putea beneficia de 50% din ajutorul public judiciar. În orice situație, însă, ajutorul public judiciar nu va putea depăși valoarea a 10 salarii minime într-un an.

Prin familie se înţelege soţul/soţia, copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea solicitantului, precum şi copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 ani, dacă se află în continuarea studiilor şi în întreţinerea solicitantului.

Potrivit legislației, ajutorul public se acordă, în principal, pentru plata taxelor judiciare, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită, și constă în scutiri sau reduceri ale acestor taxe.

De asemenea, ajutorul public judiciar se poate acorda pentru plata experților, executorilor judecătorești sau avocaților, însă aceste forme de ajutor public judiciar sunt mai rar întâlnite în practică.

Ajutorul public judiciar se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale, unde nu se plătesc taxe de timbru și există instituția avocatului din oficiu, care are o reglementare particulară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru că...
Așa în politică, așa și în justiție ori alte puteri în stat : “Cea mai mare sursa a frustrarii este nevoia de a controla ceva, sau pe cineva, care nu poate fi controlat.”
Postat 02 Februarie 2023, 00:25 de Morometul
Maître, ati auzit de Legile lui Solon?
Una dintre ele spune ca cine nu spune adevarul va fi pedepsit cu moartea. Si mai departe: cine nu spune tot adevarul va fi pedepsit cu moartea! Adevarul tot e ca accesul la actul de justitie a fost drastic ingradit de dottore ponta prin oug 80/2013. Atunci taxele pe care le plateste justitiabilul au crescut si de o suta de ori. Cele despre care spuneti dvoastra sunt frectie la un picior de lemn! P.S. Tot dottore e autorul dezmatului pe bani publici de azui. El a dat liber primariilor sa creasca birurile cat vor. Si la grila de salarii a celor din UAT a dat liber, asa au ajuns multe primarii ca prin octombrie sa nu mai aiba bani de salarii!
Postat 29 Ianuarie 2023, 15:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON