O femeie în vârstă de 77 de ani din satul bihorean Ciocaia a avut parte de un sfârşit tragic, în noaptea de joi spre vineri, după ce casa i-a fost cuprinsă de un incendiu violent, iar tavanul s-a prăbuşit peste ea. Dezastrul a pornit de la coşul de fum.
Incendiul a fost sesizat la ora 23.10, când "un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, că arde o casă în Ciocaia, acesta semnalând totodată posibilitatea ca proprietarii să fi fost surprinşi în interiorul locuinţei mistuite de flăcări".
La sosirea pompierilor, incendiul era generalizat, flăcările manifestându-se violent în interiorul locuinţei şi la acoperiş. Proprietarul reuşise să iasă din casă, însă soţia sa a rămas captivă în imobilul cuprins de flăcări.
"Pompierii au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, acţionând concomitent pentru căutarea victimei surprinse în interior, pentru localizarea şi lichidarea focarelor, respectiv pentru realizarea dispozitivelor de protecţie ale celor două case din imediata proximitate, expuse riscului de incendiere. Din nefericire, forţele de intervenţie au găsit în interiorul casei, sub tavanul prăbuşit, trupul carbonizat al femeii în vârstă de 77 de ani", explică un comunicat transmis vineri de ISU.
Soţul victimei, în vârstă de 83 de ani, s-a intoxicat cu fum. El a primit primul ajutor de la paramedici, însă a refuzat ulterior transportul la spital.
"Incendiul, care a afectat întreaga casă, a fost stins în jurul orei 00.18, echipajele acţionând în continuare la faţa locului, până în jurul orei 02.45, pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului", mai arată ISU, precizând că pompierii au reuşit să salveze cele două locuinţe situate la aproximativ 5 metri de focarele de incendiu.
Cercetările la faţa locului au indicat că focul a fost generat, cel mai probabil, "de un coş de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile".
Alte două incendii provocate de coşurile de fum
Pe de altă parte, pompierii bihoreni au intervenit joi la alte două incendii provocate tot de coşurile de fum - necurăţate de funingine - pe strada Narcisei din Diosig, respectiv pe strada Henrik Ibsen din Oradea.
"Din fericire, în cele din urmă două cazuri, nu au existat victime şi nu s-au înregistrat pagube, evenimentele fiind observate şi sesizate prin 112, înainte ca flăcările să se extindă", mai arată ISU.
În Ciocaia au intervenit trei echipaje de pompieri de la Staţia Săcueni, din care două de stingere şi unul de paramedici, dar şi un echipaj de pompieri din cadrul Staţiei Valea lui Mihai, fiind totodată alertat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Diosig, iar în cele din urmă incendii au fost mobilizaţi pompierii militari din cadrul Staţiei Săcueni şi Detaşamentului 2 Oradea.
Atenție la victime!
"Pompierii militari bihoreni vă adresează rugămintea ca, în momentul izbucnirii unui incendiu, să vă autoevacuaţi urgent din clădire (casă, apartament, bloc, birou etc..), iar în situaţia în care există şi alte persoane în construcţia afectată de incendiu, să le evacuaţi ori să vă asiguraţi că se autoevacuează. În niciun caz, să nu încercaţi să îl stingeţi dacă astfel vă periclitaţi sănătatea ori viaţa şi să nu vă întoarceţi după bunuri pe care le consideraţi de valoare: viaţa dumneavoastră este nepreţuită!", este mesajul transmis de ISU.
De asemenea, reprezentanţii ISU mai atrag atenţia că necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum generează incendii care se soldează adeseori cu daune materiale şi, din nefericire, uneori cu persoane rănite sau cu pierderi de vieţi omeneşti, aşa cum s-a întâmplat în noaptea de joi spre vineri, în localitatea Ciocaia.
Cum să întreții coșurile de fum
În scopul protejării vieţilor şi bunurilor, pompierii militari adresează bihorenilor rugămintea de a respecta următoarele reguli şi măsuri:
- coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
- nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
- în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
- gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.