URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2024, 09:33

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, despre transformarea județului prin investiții record

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ați fost viceprimar al Oradiei în perioada 2012-2020, iar din 2020 ați devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în echipa lui Ilie Bolojan. Cum a fost trecerea de la gestionarea unui oraș la un județ?

Din perspectiva proiectelor de care mă ocup, nu a fost o schimbare mare. La ambele instituții am fost și sunt responsabil de Direcția Tehnică și de Fondurile Europene. La Primăria Oradea am coordonat investiţiile mari în termoficare, pasajele peste centură, drumul expres, Aquaparcul, piaţa Rogerius şi multe altele. În această perioadă, Oradea a ajuns pe primul loc în România în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Prin poziția pe care o ocup la Consiliul Județean Bihor am avut oportunitatea în ultimii 4 ani să redescopăr județul și bogățiile noastre pe care trebuie să le punem în valoare.

Care sunt cele mai mari investiții pe care le coordonați la Consiliul Județean Bihor?

În primul rând, trebuie spus că avem cel mai mare buget de investiții din istoria Consiliului Județean Bihor. În anul 2024 acesta se ridică la 2,5 miliarde de lei. De la preluarea mandatului de vicepreședinte gestionez proiectele ce țin de infrastructură, cele 7 centuri care se află în lucru: Aleșd, Beiuș, Sânmartin, Nojorid, Sântandrei, Oșorhei și Inelul Rutier Metropolitan, a doua centură a orașului Oradea. Practic, sunt 68 km noi de drum care vor ajuta la fluidizarea traficului în cele mai aglomerate zone din județ.

Totodată, sunt responsabil de proiectele de mediu. Anul acesta se va desfășura ediția a IV-a a proiectului ,,Luna curățeniei” prin care lucrăm la modificarea mentalității prin educație, astfel încât, treptat, să avem un județ mai curat. Consiliul Județean Bihor a încheiat parteneriate și cu primăriile pentru curățenia de pe marginea drumurilor județene. De asemenea, amenajăm 32 de Centre pentru depozitarea deșeurilor mari (CAV-uri), astfel încât fiecare bihorean să aibă în apropiere un loc pentru depozitarea deșeurilor din construcții, mobilă veche, etc.

Introducerea gazului în cât mai multe localități este o altă prioritate a noastră. Am sprijinit aproape jumătate din primăriile din județ să-și introducă sau să extindă rețelele de gaz, financiar și cu expertiză.

Spuneați de bogățiile județului pe care le-ați redescoperit. La ce vă referiți mai exact?

Dezvoltarea turismului în zona montană este o prioritate pentru noi. Amenajăm, cu fonduri europene, mai multe campinguri astfel încât iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător. Frumusețea zonei montane trebuie protejată și, în același timp, pusă în valoare. Totodată, am adoptat un regulament pe care l-am propus primăriilor, astfel încât cei care construiesc în zona montană să respecte specificul zonei, să folosească materiale naturale, piatră și lemn.

Bogățiile sunt reprezentate și de oamenii care duc mai departe tradițiile noastre. De doi an am organizat proiectele ,,Bihorul colindă” și ,,Lumină din lumină” - concerte de paște. În plus, ne cinstim valorile. În 2023 am organizat mai multe evenimente dedicate doamnei Florica Bradu, un adevărat simbol al portului și cântecelor noastre tradiționale.

Doamne ajută!

(advertorial PNL)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON