URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2024, 09:33

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, despre transformarea județului prin investiții record

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ați fost viceprimar al Oradiei în perioada 2012-2020, iar din 2020 ați devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în echipa lui Ilie Bolojan. Cum a fost trecerea de la gestionarea unui oraș la un județ?

Din perspectiva proiectelor de care mă ocup, nu a fost o schimbare mare. La ambele instituții am fost și sunt responsabil de Direcția Tehnică și de Fondurile Europene. La Primăria Oradea am coordonat investiţiile mari în termoficare, pasajele peste centură, drumul expres, Aquaparcul, piaţa Rogerius şi multe altele. În această perioadă, Oradea a ajuns pe primul loc în România în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Prin poziția pe care o ocup la Consiliul Județean Bihor am avut oportunitatea în ultimii 4 ani să redescopăr județul și bogățiile noastre pe care trebuie să le punem în valoare.

Care sunt cele mai mari investiții pe care le coordonați la Consiliul Județean Bihor?

În primul rând, trebuie spus că avem cel mai mare buget de investiții din istoria Consiliului Județean Bihor. În anul 2024 acesta se ridică la 2,5 miliarde de lei. De la preluarea mandatului de vicepreședinte gestionez proiectele ce țin de infrastructură, cele 7 centuri care se află în lucru: Aleșd, Beiuș, Sânmartin, Nojorid, Sântandrei, Oșorhei și Inelul Rutier Metropolitan, a doua centură a orașului Oradea. Practic, sunt 68 km noi de drum care vor ajuta la fluidizarea traficului în cele mai aglomerate zone din județ.

Totodată, sunt responsabil de proiectele de mediu. Anul acesta se va desfășura ediția a IV-a a proiectului ,,Luna curățeniei” prin care lucrăm la modificarea mentalității prin educație, astfel încât, treptat, să avem un județ mai curat. Consiliul Județean Bihor a încheiat parteneriate și cu primăriile pentru curățenia de pe marginea drumurilor județene. De asemenea, amenajăm 32 de Centre pentru depozitarea deșeurilor mari (CAV-uri), astfel încât fiecare bihorean să aibă în apropiere un loc pentru depozitarea deșeurilor din construcții, mobilă veche, etc.

Introducerea gazului în cât mai multe localități este o altă prioritate a noastră. Am sprijinit aproape jumătate din primăriile din județ să-și introducă sau să extindă rețelele de gaz, financiar și cu expertiză.

Spuneați de bogățiile județului pe care le-ați redescoperit. La ce vă referiți mai exact?

Dezvoltarea turismului în zona montană este o prioritate pentru noi. Amenajăm, cu fonduri europene, mai multe campinguri astfel încât iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător. Frumusețea zonei montane trebuie protejată și, în același timp, pusă în valoare. Totodată, am adoptat un regulament pe care l-am propus primăriilor, astfel încât cei care construiesc în zona montană să respecte specificul zonei, să folosească materiale naturale, piatră și lemn.

Bogățiile sunt reprezentate și de oamenii care duc mai departe tradițiile noastre. De doi an am organizat proiectele ,,Bihorul colindă” și ,,Lumină din lumină” - concerte de paște. În plus, ne cinstim valorile. În 2023 am organizat mai multe evenimente dedicate doamnei Florica Bradu, un adevărat simbol al portului și cântecelor noastre tradiționale.

Doamne ajută!

(advertorial PNL)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON