Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să plătească 1,2 milioane de lei, reprezentând chiriile pe care acesta le-ar fi încasat în perioada 2001-2015 pentru un imobil situat în Sibiu şi pe care familia şefului statului l-a pierdut în instanţă. Culmea este, însă, că deocamdată nu există o decizie de impunere în acest sens, ministrul opinând că Iohannis ar trebui să plătească voluntar aceşti bani.
Potrivit site-ului adevarul.ro, declaraţiile au fost făcute vineri în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bistriţa, în care Teodorovici a declarat că statul îşi va recupera banii care ar fi fost primiţi fără drept de către preşedintele Klaus Iohannis, sub formă de chirii primite în perioada 2001-2015 pentru un imobil din centrul Sibiului pe care preşedintele l-a pierdut în urma unui proces finalizat în anul 2017. Instanţa a decis că apartamentul respectiv nu aparţine familiei Iohannis, care l-a achiziţionat de în 1999.
Eugen Teodorovici a mai precizat că statul încă nu este proprietar cu acte în regulă al acelui imobil, însă i-a cerut preşedintelui să dea 1,2 milioane de lei, voluntar, fără a exista o decizie de impunere în acest sens.
Deocamdată, a admis ministrul de Finanţe, preşedintele Iohannis nu a fost notificat privind plata deoarece Fiscul a mers pe varianta notarială pentru a înscrie în cartea funciară că statul este proprietarul, însă demersul a fost suspendat fiind pe rol un proces. Teodorovici a adăugat însă că mai are o variantă, respectiv ca statul să facă direct solicitarea înscrierii în cartea funciară a imobilului.
"În mod normal, moral şi corect, statul trebuie să recupereze banii pentru acea perioadă. Astăzi statul nu este încă proprietar al acelui imobil, cu toate că există o hotărâre a instanţei care a anulat clar modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. (...) În această perioadă 2001-2015 s-a primit chirie de către familia Iohannis şi un alt proprietar. Sumele au fost 1 milion şi 276.000 de lei, pentru care familia Iohannis a plătit un impozit de 154.560 de lei. (...) Noi spunem că statul român este proprietarul acelui imobil", a declarat Teodorovici, potrivit sursei citate.
Potrivit ministrului de Finanţe, în zilele următoare tot demersul şi toate documentele care au legătură cu acest imobil, vor fi făcute publice.
"Ar fi corect şi moral din partea domnului preşedinte să facă plata acelei sume imediat, către statul român, 1,2 milioane de lei. Suma oricum se va plăti statului român, nu există niciun fel de dubiu. Domnul preşedinte ar trebui să fie un exemplu pentru toţi românii şi să facă plata imediat statului român. Suma este clară, pentru că s-au plătit pentru ea impozite. Fiecare zi de întârziere va atrage dobânzi şi penalizări, pentru că şi astăzi domnul preşedinte beneficiază de acea sumă. Eu voi cere ca stat acest lucru", a mai spus ministrul de Finanţe, completând că preşedintele nu va beneficia de amnisitia fiscală.
Declaraţiile lui Teodorovici veneau la doar o zi după ce şeful său de partid, Liviu Dragnea, l-a somat public pe şeful ANAF şi pe ministrul de Finanţe să recupereze "sutele de mii de euro de la Iohannis", pentru casa din Sibiu pierdută în instanţă. "Dacă nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală", a spus Dragnea.
HotNews.ro amintește că soții Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind imobilul din centrul Sibiului. Pe 16 noiembrie 2015, președintele s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casă în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune cai de a o contesta. La dată de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauza a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii '70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Casă de pe stradă Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași.
În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casă au fost anulate în instanța, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casă ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmășilor lui Nicolae Bastea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmăș de drept a lui Nicolae Bastea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.