URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 08:33

Medicul Monica Curelea explică pe înțelesul tuturor ce este un vaccin și ce trebuie să facem după ce ne-am vaccinat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vaccinul este cel mai sigur mod de a produce un răspuns imun în organism, fără a provoca boala în cauză și este un preparat biologic care conține microorganisme inactive sau atenuate. În urma administrării acestuia, corpul va declanșa un răspuns imun formând anticorpi împotriva virusului în cauză.

”Pe înțelesul tuturor, un vaccin învață sistemul imun al persoanei să recunoască și să neutralizeze eficient virusul/agentul infecțios. Ajuns în organism, vaccinul, prin stimularea sistemului imunitar, va crea anticorpi, care vor rămâne cu o memorie imună, memorie ce îi va ajuta să distrugă agentul patogen și, astfel, persoana respectivă să nu facă boala sau să facă o formă mult mai ușoară a bolii”, spune doctorul Monica Curelea, medic primar medicină de familie, Membru în Grupul de Vaccinologie al Societății Române de Medicina Familiei.

Ce este indicat să facem după ce ne-am vaccinat?

Este important de știut că toate posibilele efecte secundare vor fi explicate de medic și acesta va indica simptomele la care trebuie să fiți atenți. Astfel, nu este necesar să administrați preventiv antitermice sau să puneți pe locul respectiv comprese cu alcool și nici să masați zona. Vă puteți urma rutina zilnică fără probleme, putând inclusiv spăla zona respectivă.

Informează-te din surse sigure, nu pleca urechea la mituri despre vaccinare!

Atunci când vorbim despre un act medical la care urmează să vă supuneți, așa cum este vaccinarea, cel mai bine este să vă informați din surse sigure precum medicul de familie, pediatrul sau medicul curant. Ei sunt singurii în măsură să vă dea informații corecte și să vă explice toate implicațiile vaccinării atât la copii, cât și adulți. Un om informat este întotdeauna un om puternic!” așa spunea John D. Rockefeller și așa este normal să fie! Contează însă de unde ne informăm, deoarece știrile false reprezintă o reală problemă. De la afirmații false, zvonuri, dezinformări intenționate până la interviuri realizate pe tema vaccinării, toate acestea duc la o destabilizare a încrederii populației și la apariția nesiguranței în administrarea vaccinurilor.

Ca părinți este important să verificăm întotdeauna sursa acestor știri. Însă, cel mai la îndemână este medicul de lângă noi, medicul de familie sau medicul pediatru, cel care ne cunoaște copilul încă din prima zi de viață și care ne poate îndruma cel mai eficient în a decide ce este cel mai bine pentru copilul nostru”, adaugă Monica Curelea.

Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Așadar, grija pe care o aveți pentru cei dragi trebuie să înceapă prin informarea corectă, din surse sigure, motiv pentru care Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind vaccinarea pentru toate categoriile de vârstă, parte a unei strategii naționale ce oferă acces echitabil pentru toată lumea și nu presupune obligativitatea vaccinării. Informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON