URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2013, 09:29

Luminarea la... faţadă: Apreciate pentru frumuseţea lor aparte, faţadele clădirilor reabilitate din centrul istoric vor fi iluminate arhitectural de Primărie (FOTO)

Luminarea la... faţadă: Apreciate pentru frumuseţea lor aparte, faţadele clădirilor reabilitate din centrul istoric vor fi iluminate arhitectural de Primărie (FOTO) DE PROBĂ. Luxten a realizat, experimental şi gratuit, iluminatul Hotelului Transilvania, a cărui faţadă a fost recent reabilitată, înfrumuseţând şi mai mult centrul oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O plimbare de seară prin centrul istoric al Oradiei îi poate lăsa pe turişti şi pe localnici deopotrivă cu un gust dulce-amărui: zona abundă de clădiri cu o arhitectură deosebită, dar prea puţine au faţadele puse în valoare.

În ultimii ani, la presiunea Primăriei, lucrurile au început să mişte spre bine, iar unele faţade au fost refăcute migălos. Pentru a recompensa acest efort, dar şi pentru a scoate în evidenţă frumuseţile arhitecturale, municipalitatea va plăti iluminatul clădirilor reabilitate.

"Grosul" e la noi

Că reabilitările din Oradea sunt făcute "la meserie" o confirmă şi concursul anual Baumit, prin care se aleg cele mai frumoase faţade renovate ale clădirilor din întreaga ţară. Deşi în competiţie intră doar cele l-a care s-au folosit produse Baumit, orădenii se pot mândri că din 20 de clădiri reabilitate intrate în concursul pentru titlul de faţada anului, patru sunt din Oradea: imobilul din strada Republicii colţ cu Parcul Traian aparţinând Episcopiei Ortodoxe, Liceul Lorantffy Zsuzsanna, noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi Hotelul Transilvania.

La votul publicului, pe primul loc din ţară s-a clasat clădirea Liceului Lorantffy, pe locul III cea a Episcopiei, iar pe V hotelul din Piaţa Ferdinand. Specialiştii desemnaţi de compania Baumit au decis, însă, ca marele câştigător să fie sediul Primăriei din Lugoj.

Pe banii Primăriei

Ca să recompenseze grija proprietarilor de clădiri istorice pentru aspectul acestora, municipalitatea orădeană a decis să plătească iluminatul arhitectural al tuturor clădirilor bine reabilitate din centrul oraşului. Bineînţeles, acelaşi "premiu" va fi acordat şi în cazul faţadelor ce vor fi renovate de acum înainte.

Astfel, în centrul Oradiei vor fi iluminate noaptea faţadele Palatului Moskovits Adolf şi Fii, Casa Poynar, fostul Hotel şi Băile Rimanoczy şi fosta cafenea Royal, Casa Adorjan I, Casa Adorjan II, Palatul Moskovits Miska, Palatul Stern, Palatul Apollo, Hotelul Parc, imobilul din str. Independenţei 3, Palatul Vulturul Negru, Hotelul Astoria, fosta Mănăstire a Ursulinelor care găzduieşte Liceul Ady Endre, Biserica Romano-Catolică Sf. Ana şi clădirile din strada Republicii 11 şi 33.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON